Εκλογές στη Βόρειο Κορέα

Οι πολίτες της ΛΔ Κορέας καλούνται σήμερα να ψηφίσουν στις εκλογές για το νέο κοινοβούλιο, που αναλυτές παρακολουθούν αναζητώντας ενδείξεις που θα σημάνουν αλλαγές στην ηγεσία και την πολιτική που ακολουθεί η φτωχή, απομονωμένη χώρα.

    Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας βουλής δεν είχαν πραγματοποιηθεί το 2008, όταν έληξε η πενταετής θητεία της, εν μέσω φημών για την κατάσταση της υγείας του 67χρονου ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ-ιλ.

    Σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Yonhap και το κινεζικό Νέα Κίνα η ψηφοφορία άρχισε κανονικά.

    Ο Κιμ, ο οποίος κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του, Κιμ Ιλ-σουνγκ, διεκδικεί την επανεκλογή του στην 12η ανώτατη λαϊκή εθνοσυνέλευση σε εκλογικό τμήμα του στρατού.

    Έως σήμερα δεν είναι σαφές εάν ο Κιμ θέλει να τον διαδεχθεί κάποιος από τους τρεις γιους του, και ποιος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιονχάπ, ο Κιμ έχει ονομάσει τον τρίτο, και νεώτερο, γιο του, Γιονγκ-Αν, διάδοχό του κι ο 25χρονος έχει θέσει υποψηφιότητα. Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν έχει κατά τα άλλα ενδιαφέρον: οι υποψήφιοι είναι επιλεγμένοι από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα και υπάρχει μόνο ένας σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

    Στις προηγούμενες εκλογές, το 2003, κρατικά ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 99% και ότι οι υποψήφιοι εξελέγησαν ανεξαίρετα με το 100% των ψήφων.
Top