Σουδάν: Κινδυνεύουν 1,1 εκ.άνθρωποι

Η εκδίωξη από τις σουδανικές αρχές πάνω από δέκα μη κυβερνητικών οργανώσεων του Σουδάν υπάρχει κίνδυνος να αφήσει "χωρίς τρόφιμα και χωρίς περίθαλψη" πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και να απειλήσει τη ζωή χιλιάδων κατοίκων, προειδοποίησαν σήμερα οι υπηρεσίες του ΟΗΕ.

"Με την αναχώρηση των μκο και αν η κυβέρνηση δεν αναθεωρήσει τη θέση της, 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς τρόφιμα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι θα βρεθούν χωρίς υγειονομική περίθαλψη και πάνω από ένα εκατομμύριο χωρίς πόσιμο νερό", δήλωσε η εκπρόσωπος του Συντονιστικού Γραφείου των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Ελίζαμπετ Μπιρς στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η απόφαση αυτή μπορεί συνολικά "να απειλήσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Τουλάχιστον 13 οργανώσεις κλήθηκαν να εγκαταλείψουν το Σουδάν μετά την έκδοση, την Τετάρτη, εντάλματος σύλληψης εναντίον του σουδανού προέδρου Όμαρ ελ-Μπεσίρ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Top