Λετονία: Πρωθυπουργός ο Ντορμπρόβικς

Ο πρόεδρος της Λετονίας Βάλντις Ζάλτερς ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό του 38χρονου Βάλντις Ντομπρόβσκις, πρώην υπουργού Οικονομίας και νυν ευρωβουλευτή, στην πρωθυπουργία της χώρας, στη θέση του παραιτηθέντα την περασμένη εβδομάδα Ιβάρς Γκοντμάνις.

    "Κάλεσα τον Βάλντις Ντομπρόβσκις να σχηματίσει κυβέρνηση", δήλωσε ο πρόεδρος Ζάλτερς στον Τύπο.

    Ο Ντομπρόβσκις, μέλος του κεντροδεξιού κόμματος Νέα Εποχή (αντιπολίτευση στον απερχόμενο συνασπισμό του Γκοντμάνις) καλείται να ηγηθεί της κυβέρνησης σε μια στιγμή που η Λετονία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.

    Ο πρόεδρος Ζάλτερς εξήγησε ότι επέλεξε τον Ντομπρόβσκις λόγω της εμπειρίας του στα οικονομικά και διεθνή θέματα, καθώς έχει διατελέσει υπουργός Οικονομίας από το 2002 ως το 2004 και νωρίτερα επικεφαλής οικονομολόγος στην Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας.

    Ο Ιβάρς Γκοντμάνις, του οποίου η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση υφίστατο πιέσεις εδώ και εβδομάδες, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη Παρασκευή εν μέσω διαφωνιών στους κόλπους του τετρακομματικού συνασπισμού που κατέρρεε.

    Η πολιτική κρίση εντείνει τον οικονομικό μαρασμό που πλήττει τη μικρή χώρα της Βαλτικής, πρώην σοβιετική δημοκρατία 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004.

    Παρότι το 2006 η Λετονία είχε καταρρίψει το ρεκόρ ανάπτυξης στις χώρες της ΕΕ, με μια αύξηση 12,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ο πρόεδρος Ζάτλερς χρειάστηκε να λάβει δάνειο 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που χορήγησαν το Δεκέμβριο η ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και άλλοι δανειστές, το οποίο έσωσε τη χώρα από την πτώχευση.

    Το ΔΝΤ επανέλαβε την Τρίτη ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τη Λετονία "όσο εφαρμόζει κατάλληλες οικονομικές πολιτικές".

    Ωστόσο, η πολιτική λιτότητας της απερχόμενης κυβέρνησης είχε ήδη προκαλέσει τον Ιανουάριο ταραχές και βίαιες διαδηλώσεις στη Ρίγα. Οι αναλυτές αναμένουν νέες κινητοποιήσεις ενόψει της υλοποίησης προγραμμάτων για μείωση των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, περικοπές στις δημοσιονομικές δαπάνες και αύξηση των φόρων.
Top