Σομαλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στον Ομάρ Αμπντιρασίντ Αλι Σερμάρκε, γιο του δολοφονημένου πρώην ηγέτη της χώρας Αμπντιρασίντ Αλι Σερμάρκε, ανέθεσε ο νέος πρόεδρος της Σομαλίας Σέιχ Σαρίφ Αχμεντ, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με στόχο να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο που ταλανίζει επί σχεδόν δύο δεκαετίες τη χώρα.

Η σχετική πληροφορία δόθηκε από ανώτατες κυβερνητικές πηγές στο Τζιμπουτί, όπου συνεδριάζουν οι Σομαλοί πολιτικοί για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της χώρας και θα ανακοινωθεί επίσημα από τον ίδιο τον πρόεδρο.

Η επικύρωση της απόφασης από το κοινοβούλιο θεωρείται τυπική, με δεδομένη την ευρύτατη υποστήριξη που έχει ο νέος πρόεδρος της χώρας.

Ο Αμπντιρασίντ Αλι Σερμάρκε, πατέρας του νέου πρωθυπουργού, είχε εκλεγεί πρόεδρος της Σομαλίας και δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια στρατιωτικού πραξικοπήματος το 1969.

Ο Ομάρ Αμπντιρασίντ Αλί Σερμάρκε, ο οποίος έχει σπουδάσει στις ΗΠΑ και έχει υπηρετήσει σε υψηλές θέσεις στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ανήκει στην φυλή των Νταρόντ, ενώ ο πρόεδρος Αχμεντ ανήκει στη φυλή Χαουϊγιέ, γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες εθνότητες της χώρας θα μοιράζονται τις θέσεις κλειδιά.

Η επιλογή του Σερμάρκε δίνει στον Αχμεντ την ελπίδα ότι θα κερδίσει την υποστήριξη των αποδήμων της χώρας και θα δώσει ώθηση στην διεθνή υποστήριξη της νεοσύστατης κυβέρνησης του, η οποία ήταν αποτέλεσμα μιας διαδικασίας ειρήνευσης που έγινε στο Τζιμπουτί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η κύρια πρόκληση για το ηγετικό δίδυμο της Σομαλίας τώρα είναι η απειλή των ισλαμιστών ανταρτών υπό την καθοδήγηση της ομάδας Αλ Σαμπάαμπ, την οποία η Ουάσιγκτον συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχει συντάξει.

Η Αλ Σαμπάαμπ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση του Αχμεντ "παράνομη μαριονέτα" και τον ίδιο, αντιϊσλαμιστή, αν και θεωρείται μετριοπαθής ισλαμιστής και έχει διατελέσει επικεφαλής του κινήματος των Ισλαμικών Δικαστηρίων (Σαρία).
Top