Γιατροί του κόσμου για Ελλάδα: Αναμένεται ο χειρότερος χειμώνας όλων των εποχών

Μόνιμα χαρακτηριστικά τείνει να αποκτήσει η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, προειδοποιεί η ανθρωπιστική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι αναμένουν ο επερχόμενος χειμώνας να είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων χρόνων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέλη της Οργάνωσης, αποκάλυψαν ότι τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που αναζητούν τη βοήθεια της οργάνωσης στα πολυϊατρεία που διατηρούν σε διάφορα σημεία της χώρας. Πρόκειται, όπως είπε, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης κ. Κανάκης για ανθρώπους που είναι μακροχρόνια άνεργοι και έχουν πλέον καταναλώσει και ό,τι χρήματα είχαν βάλει στην άκρη όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Επεσήμανε ότι το χάσμα ανάμεσα σε όσους έχουν ελάχιστα και κάνουν αγώνα επιβίωσης και σε εκείνους που έχουν χρήματα λαμβάνει μόνιμα χαρακτηριστικά και διαμορφώνει κοινωνικές συμπεριφορές συχνά ανησυχητικές.

Οι Γιατροί του Κόσμου εκτιμούν ότι ακόμη το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει γίνει ξεκάθαρο καθώς είναι «σιωπηλή» προς το παρόν και εξέφρασαν αγανάκτηση από την απουσία του κράτους απέναντι στην κλιμακούμενη εξαθλίωση των πολιτών και κατήγγειλαν όλους όσοι ξεχωρίζουν τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια σε Έλληνες και ξένους.

Αναφερόμενοι συγκεκριμένα στα προγράμματα που έχει ξεκινήσει η Οργάνωση για τα παιδιά, ανακοίνωσαν ότι η πλειοψηφία των παιδιών -60%- που τους προσεγγίζει είναι για το βασικό εμβολιασμό και επεσήμαναν ότι έχουν δει παιδιά που δεν έχουν καν να φάνε, βρέφη αφυδατωμένα, νεογέννητα που φεύγουν από το μαιευτήριο χωρίς βιβλιάρια υγείας, εικόνες που μέχρι πρότινος είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στις χώρες του λεγόμενου τρίτου κόσμου.

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Οργάνωση παραδεχόμενος ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί πάντα στις ανάγκες όσων στρέφονται σε αυτήν για βοήθεια, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν μπορούν μετά βεβαιότητας να εξασφαλίσουν τρόφιμα σε όσες οικογένειες το έχουν ανάγκη. Γι’ αυτό οι Γιατροί του Κόσμου έχουν απευθυνθεί σε αδελφές οργανώσεις του εξωτερικού για βοήθεια.

Κλείνοντας οι Γιατροί του Κόσμου υπογράμμισαν ότι δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση αλλά πιστεύει ότι η βοήθεια είναι «εργαλείο αλληλεγγύης».

Επανέλαβαν ότι στόχος τους είναι μια κοινωνία όπου όλοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και προανήγγειλαν ότι ετοιμάζουν δράσεις κατά τις οποίες θα παρουσιάσουν δημόσια όλα αυτά που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όλες τις εικόνες της εξαθλίωσης και της απελπισίας.
 

Top