Έρευνες στο ναυάγιο του Κάβο Γκρέκο

Το ναυάγιο που βρέθηκε το 2007 στην περιοχή του Ακρωτηρίου Greco διερευνήθηκε και καθορίστηκαν τα όριά του, ενώ περισυλλέχθηκαν επίσης όστρακα αντιπροσωπευτικά του φορτίου, τα οποία θα μελετηθούν και ακολούθως θα τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, έληξε το φετινό πρόγραμμα επισκόπησης των ανατολικών ακτών της Κύπρου από μικρή διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και φοιτητών που ανέλαβαν καταδυτική έρευνα στην περιοχή του Ακρωτηρίου Greco και προς τα βόρεια, στην περιοχή Πρωταρά.

Το πρόγραμμα στηρίζεται οικονομικά από το Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Texas A&M, το Πανεπιστημίου Πενσυλβανίας και το RPM Nautical Foundation, όπως και το Ιδρυμα ''Θέτις''.

Σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων διερευνήθηκε το ναυάγιο που βρέθηκε το 2007 και καθορίστηκαν τα όριά του. Περισυλλέχθηκαν επίσης όστρακα αντιπροσωπευτικά του φορτίου τα οποία θα μελετηθούν και ακολούθως θα τοποθετηθούν ξανά στη θέση τους.

Το πλοίο, που μπορεί να χρονολογηθεί στο 2ο αιώνα μ.Χ., φαίνεται ότι μετέφερε φορτίο σε τρεις τύπους αμφορέων, κυρίως από τη Νότια Μικρά Ασία, όπως και εισηγμένους αμφορείς από τις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας ή απομιμήσεις τους, και ένα μικρό αριθμό αμφορέων ενός τύπου μάλλον άγνωστης προέλευσης, που πιθανόν προέρχονται από την Κύπρο ή τις γειτονικές ακτές.

Απομεινάρια από ένα παχύ ρητινούχο στρώμα στις βάσεις ορισμένων αμφορέων υποδεικνύουν ότι οι αμφορείς μάλλον περιείχαν κρασί. Βρέθηκαν επίσης όστρακα από άλλους τύπους αγγείων, αλλά δεν βρέθηκαν άγκυρες ή άλλα εξαρτήματα του πλοίου.

Ο προορισμός προς τον οποίο κατευθυνόταν το πλοίο είναι άγνωστος. Το γεγονός όμως ότι βυθίστηκε σε ρηχά νερά και το γεγονός ότι ο Στράβων, γεωγράφος της Ρωμαϊκής περιόδου, αναφέρει παράκτιους οικισμούς της περιοχής, όπως η Λευκόλλα, οι οποίοι όμως δεν έχουν εντοπιστεί είτε σε επισκοπήσεις ή ανασκαφές, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το πλοίο πλησίαζε σε κάποιον από αυτούς τους παρακτίους οικισμούς/λιμάνια ή ότι απλώς ακολουθούσε μιαν παράκτια διαδρομή.

Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα είναι σκορπισμένα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για το εμπόριο με μακρινούς προορισμούς όσο και για το τοπικό εμπόριο στην ήσυχη αυτή επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Στη συνέχεια της έρευνας, το ναυάγιο θα χαρτογραφηθεί, όπως και η κεραμική που φαίνεται στην επιφάνεια. Θα συνεχίσει επίσης η αναζήτηση και άλλων ναυαγίων σε μεγαλύτερα βάθη με εξειδικευμένο εξοπλισμό, στα οποία αναφέρονται οι δύτες της περιοχής, αλλά και πηγές όπως ο Διόδωρος, σύμφωνα με τον οποίο ο Δημήτριος Πολιορκητής νίκησε τον Πτολεμαίο της Αιγύπτου το 306 π.Χ. σε ναυμαχία σε αυτή την περιοχή.

Παρά το γεγονός ότι ο Πτολεμαίος επέστρεψε αργότερα και κατέκτησε το νησί, σε αυτή τη ναυμαχία έχασε γύρω στα εκατό πολεμικά πλοία, τα οποία, σύμφωνα με τον Διόδωρο, βυθίστηκαν κάπου σε αυτή την περιοχή.
Top