Ανακύκλωση τώρα

Σε λίγους μήνες σχεδόν όλη η Κύπρος θα έχει μπει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, θα τοποθετηθούν και κάδοι για μπαταρίες, ενώ σύντομα αρχίζει και πιλοτικό σύστημα Pay as you throw, σε γειτονιές της Λευκωσίας. Κάποια μέρα, μάλιστα, θα πληρώνουμε εξώδικο αν δεν διαχωρίζουμε τα σκύβαλά μας σωστά. Το ερώτημα είναι ξέρουμε τι πρέπει να διαχωρίζουμε και πώς;

Από τον περασμένο Οκτώβριο οι κάτοικοι της πρωτεύουσας άρχισαν δειλά-δειλά να στέλνουν για ανακύκλωση χαρτί και να πετάνε γυάλινα δοχεία σε ειδικούς κάδους, ακόμα και να χρησιμοποιούν τις λεγόμενες PMD (Plastic, Metal, Drink cartons) σακούλες για πλαστικά, μέταλλα και χαρτόκουτα. Κι όλα αυτά γιατί συνειδητοποιούν ότι η κίνηση αυτή βοηθά το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών. Όμως ακόμη είναι λίγοι αυτοί οι πολίτες που ακολουθούν τακτικά το πρόγραμμα και πολλοί δεν είναι ακόμα σίγουροι ποιο υλικό πάει πού και πώς. Ένα 30%, όμως, των Λευκωσιατών λαμβάνει ενεργά μέρος στο πρόγραμμα και το ποσοστό αυξάνεται, σύμφωνα με την Green Dot, την υπεύθυνη εταιρεία για το σύστημα διαχείρισης συσκευασιών και αποβλήτων. Για ν' αυξηθεί αυτό το ποσοστό και να ενθαρρυνθεί ο Κύπριος να συμμετέχει στην ανακύκλωση:
Α. Θα γίνεται περισσότερη ενημέρωση και διαφήμιση.
Β. Θα δοθεί κίνητρο με το σύστημα Pay as you throw.
Γ. Θα επιβάλλεται πρόστιμο στο μέλλον σε όσους συνεχίζουν να μη συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Δ. Θα αρχίσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην επαρχία Πάφου και την επαρχία Αμμοχώστου αυτό το καλοκαίρι.
Ε. Μέχρι το καλοκαίρι θα τοποθετηθούν σταδιακά 2.500 κάδοι σε σχολεία, καταστήματα, δημόσια κτίρια κτλ. για μπαταρίες.

Pay as you throw
Θα αρχίσει σύντομα -δοκιμαστικά- το πρόγραμμα αυτό σε μερικές γειτονιές του ενός Δήμου της Λευκωσίας. Με αυτό το σύστημα ο καταναλωτής, αντί να πληρώνει συγκεκριμένο ετήσιο φόρο για τα σκύβαλα, θα αγοράζει σακούλες από το Δήμο στην τιμή των 2 ευρώ (για παράδειγμα) για σκύβαλα που προορίζονται για τις χωματερές. Όσο περισσότερο διαχωρίζει κανείς τα υλικά που προορίζονται για ανακύκλωση τόσο λιγότερα σκύβαλα θα έχει για τη χωματερή, άρα θα χρειάζεται ν' αγοράσει λιγότερες σακούλες για τη χωματερή. Με άλλα λόγια, αυτοί που κάνουν καλό διαχωρισμό των σκυβάλων και συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, θα πληρώνουν λιγότερο φόρο.

Τα ρεύματα
Τρία είναι τα βασικά ρεύματα απορριμμάτων που πηγαίνουν για ανακύκλωση: Το χαρτί, το γυαλί και τα PMD (πλαστικά και μεταλλικά δοχεία και χάρτινες συσκευασίες ποτών). Αναλυτικότερα:
Α. Χαρτί
Ξηρά χαρτόκουτα και χαρτοκιβώτια συσκευασίας μαζί με εφημερίδες, περιοδικά, χαρτί γραφείου και διαφημιστικά έντυπα.
Πολλοί αναζητούν τον κάδο με το καφετί χρώμα για να πετάξουν μέσα χαρτί. Ωστόσο, αυτοί οι κάδοι τοποθετούνται μόνο σε ειδικούς χώρους, όπως γραφεία και καταστήματα. Η συλλογή του ρεύματος χαρτιού γίνεται μπροστά από το σπίτι μας δύο φορές το μήνα. Άρα δεν έχουμε παρά να κάνουμε μία δέσμη με το χαρτί που θέλουμε να πετάξουμε και να το βάλουμε στο πεζοδρόμιο τις ημέρες που μας έχει καθορίσει ο Δήμος μας ότι τα συλλέγει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιούμε πλαστικά κασόνια, τα οποία σκεπάζονται και προστατεύουν το χαρτί από τη βροχή, ή χαρτόκουτα ή και χάρτινες τσάντες. Είναι σημαντικό να μη βραχεί το χαρτί το οποίο προορίζεται για ανακύκλωση. Αν στο χαρτί υπάρχουν σιδεράκια, κλιπς κτλ., πρέπει ν' αφαιρούνται; Δεν χρειάζεται. Αυτό θα γίνει με ειδικούς μαγνήτες στα εργοστάσια.
Β. Γυαλί
Παλαιότερα θα γινόταν θέμα αν το γυαλί ήταν άσπρο ή χρωματιστό. Σήμερα μαζεύονται όλα τα χρώματα σ' έναν κάδο. Για το γυαλί (μπουκάλια, βαζάκια και άλλες γυάλινες συσκευασίες) πρέπει να μπούμε στον κόπο να πάμε μέχρι το σημείο του Δήμου μας όπου έχει τοποθετηθεί ο πράσινος κάδος.
Γ. PMD
Το ρεύμα που προκαλεί τη μεγαλύτερη σύγχυση. Σ' αυτό το ρεύμα συμπεριλαμβάνονται πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, μεταλλικά δοχεία (κονσέρβες, αλουμινένια τενεκεδάκια) και χάρτινες συσκευασίες ποτών. Υπάρχουν μπλε κάδοι στους δρόμους γι' αυτό το ρεύμα, αλλά ο ρόλος τους είναι απλώς υποστηρικτικός. Η συλλογή του ρεύματος PMD γίνεται μία φορά την εβδομάδα έξω από το σπίτι μας, ανάλογα πάλι με την ημέρα που έχει καθορίσει ο Δήμος μας. Για το σκοπό αυτό υπάρχουν οι διαφανείς σακούλες, τις οποίες μπορούμε να προμηθευτούμε από τα σουπερμάρκετ και στις οποίες αναγράφεται «PMD». Οι σακούλες είναι διαφανείς για να μπορούν οι σκυβαλοσυλλέκτες να τις διαχωρίζουν από τις άλλες που προορίζονται για τις χωματερές. Ένα από τα πράγματα που προκαλούν σύγχυση είναι αν πρέπει να υπάρχει μία σακούλα για τα πλαστικά, μία για τα μεταλλικά κτλ. Η απάντηση είναι όχι. Μέσα στην ίδια σακούλα θα βάλουμε ό,τι θεωρείται PMD. Ό,τι μπαίνει σ' αυτό το σακούλι θα πρέπει να είναι καθαρό. Επειδή, βέβαια, έχουμε το υδατικό πρόβλημα, υπάρχει μία χαλαρότητα εδώ. Μπορούμε να στεγνώνουμε και να σκουπίζουμε τα δοχεία πριν τα πετάμε ή να τα πλένουμε με το νερό που μας μένει από άλλη χρήση κι αυτό για λόγους υγειονομικούς. Τέλος, μέσα στους μπλε κάδους που προορίζονται για PMD ρίχνονται και χαρτιά. Επειδή σ' αυτούς τους κάδους υπάρχουν μπουκάλια υγρών και χάρτινες συσκευασίες υγρών, υπάρχει ο κίνδυνος να βραχεί το χαρτί και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανακύκλωση.

Μεικτά υλικά
Αν μία συσκευασία αποτελείται από διάφορα υλικά, π.χ. ένα πακέτο τσιγάρα, ένα γυάλινο μπουκάλι με χάρτινη ετικέτα, θα πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό ανάλογα; Σ' αυτό το στάδιο, η Green Dot λέει ότι θα ήταν πιο σωστό, αλλά στο παρόν στάδιο σημασία έχει η ενημέρωση και η συμμετοχή του κοινού στο πρόγραμμα ανακύκλωσης.

Info
Για να μάθετε τις ημέρες που συλλέγονται τα ρεύματα χαρτιού και PMD και πού υπάρχουν πράσινοι κάδοι για το ρεύμα γυαλιού, θα πρέπει να ρωτήσετε στο Δήμο σας ή την Green Dot.
Green Dot Κύπρου, τηλ. 70000090, www.greendot.com.cy
Top