Μάριος Χαννίδης

«ΕΜΑΘΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΑΜΑΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΩ»
ΤΟ OK! ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΟΝ 34ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ


Tελείωσε νομική στη Μεγάλη Βρετανία, κάνοντας μάλιστα μεταπτυχιακό στις Βρυξέλλες. Απέκτησε εμπειρίες και γνώσεις που τον οδήγησαν μέχρι σήμερα στις σωστές αποφάσεις. Ανάμεσα σε σωστό και λάθος, ο ίδιος επιλέγει αυτό που υπάρχει στη μέση. Η προσφορά του στο συνάνθρωπο και η αγάπη του σ’ αυτόν τον καθιστούν ικανό για τη θέση του Διευθυντή του Καρδιολογικού Ιδρύματος. Στα 34 του χρόνια ο Μάριος Χαννίδης υποδέχεται το OK! στο ολοκαίνουργιο διαμέρισμά του στην καρδιά της Λευκωσίας. Με έξυπνες και γρήγορες εναλλαγές, μας μεταφέρει από το παρελθόν στο παρόν και κάπου εκεί μαθαίνουμε και εμείς όλα τα νέα δεδομένα της ζωής του…

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σου από την τελευταία φορά που έχουμε να συναντηθούμε;

Σίγουρα είμαι λιγότερο νέος από την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε! Αυτό που σίγουρα μετρά είναι το γεγονός ότι η κάθε μέρα, ο κάθε μήνας και ο κάθε χρόνος που περνά φέρνουν νέες εμπειρίες, γνώσεις αλλά και γνωριμίες. Τόσο επαγγελματικές και κοινωνικές όσο και  πολιτικές. Από αυτές, κάποιες, έστω και λίγες, εξελίσσονται σε πραγματικές φιλίες. Αυτό είναι πιστεύω ο αληθινός πλούτος που είτε χάνουμε είτε κερδίζουμε με το πέρασμα του χρόνου. 

Παρά το νεαρό της ηλικίας σου, βρίσκεσαι εδώ και χρόνια στη θέση του Διευθυντή του Καρδιολογικού Ιδρύματος. Ποια τα νέα δεδομένα;
Μόνο στη σημερινή κυπριακή κοινωνία ένας άνθρωπος 34 χρόνων θεωρείται πολύ νέος για να κατέχει διευθυντική θέση. Η θέση του Διευθυντή του  Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου, πέραν από τα καθημερινά διοικητικά καθήκοντα και ευθύνες, έχει και βαριές κοινωνικές ευθύνες. Αναμφίβολα είναι μία θέση προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας και συνάμα μία θέση ευθύνης προς την κοινωνία. Ίσως αυτή ακριβώς η πλευρά του επαγγέλματός μου είναι για μένα η πιο σημαντική. Γιατί συνθήκες αποτελεσματικότερης πρόληψης και θεραπείας σημαίνουν μόνο ένα πράγμα, τη σωτηρία των συνανθρώπων μας.

Το ότι εμπλέκεσαι ενεργά με την πολιτική αυτό είναι γνωστό, όπως επίσης γνωστή είναι και η θέση σου ως πρόεδρος νεολαίας της ΕΔΕΚ. Θα ήθελα να μάθω αν έχεις σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενό σου βήμα στο χώρο της πολιτικής.
Η βάση της πολιτικής μου σταδιοδρομίας είναι η πίστη μου στις αρχές της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας. Όραμά μου είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου, ανοικτού στην κοινωνία, που ν’ αποτελεί την κινητήριο δύναμη για εκσυγχρονιστικές αλλαγές στην κυπριακή κοινωνία. Γνωρίζω όμως ότι οι όποιες αλλαγές προϋποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς. Όπως πολύ χαρακτηριστικά το έθεσε ο James Allen «Θέλουμε ν’ αλλάξουμε τις ζωές μας, αλλά αρνούμαστε ν’ αλλάξουμε τις σκέψεις μας, έτσι μένουμε καθηλωμένοι». Γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι το κτίσιμο μιας σύγχρονης πολυπολιτισμικής και κυρίως ευαίσθητης σε ανθρωπιστικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα κοινωνίας είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα θέμα κουλτούρας. Γι’ αυτόν το στόχο αγωνίζομαι και θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι. 

Σε παλαιότερη συνάντησή μας μου είχες πει πως το ρίσκο είναι η ίδια σου η ζωή. Εξακολουθείς να το πιστεύεις;
Ίσως να ήμουν λίγο υπερβολικός αλλά ναι, έμαθα στη ζωή να μη φοβάμαι να παίρνω ρίσκα. Όμως, επίσης σημαντικό πιστεύω ότι είναι η θετική αποδοχή της αποτυχίας. Τίποτα δεν μας συμβαίνει που να μην έχει ένα βαθύτερο νόημα. Γι’ αυτό και η αποδοχή οδηγεί σταδιακά στην κατανόηση και τη θετική αξιοποίηση. Φυσικά, αναφέρομαι σε ρίσκα τα όποια έχουμε πρώτα μελετήσει και όχι για παρορμητικές και παράλογες αποφάσεις, οι οποίες συχνά οδηγούν στην καταστροφή.

Αναλαμβάνοντας ένα ρίσκο, δεν φοβάσαι μη χάσεις το στοίχημα;
Δεν μου αρέσει πολύ η χρήση της λέξης στοίχημα σ’ αυτήν την περίπτωση, γιατί εμπεριέχει την έννοια του τζόγου. Όμως για ν’ απαντήσω στο ερώτημά σας, θα έλεγα ότι, παίρνοντας ένα ρίσκο, σίγουρα προσπαθώ δυναμικά και έντιμα να πετύχω το στόχο μου. Είμαι όμως έτοιμος να δεχθώ και τις συνέπειες μιας αρνητικής κατάληξης. Γιατί ο ανεξέλεγκτος φόβος μιας πιθανής αποτυχίας είναι ένα πολύ αρνητικό και επικίνδυνο συναίσθημα, που συχνά οδηγεί σε δόλιες ενέργειες και  άνομες πράξεις. Γιατί σε καμία περίπτωση ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα! 

Υπάρχει κάποιο πρόσωπο στη ζωή σου που να επηρεάζει τις αποφάσεις σου και, αν ναι, ποιο είναι αυτό;
Γενικά πιστεύω ότι πίσω από σοβαρές αποφάσεις πρέπει να υπάρχει συλλογικότητα ή τουλάχιστον να έχουμε ζητήσει μια δεύτερη γνώμη. Και αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ευθυνοφοβία ή αδυναμία. Αντίθετα, όποιος λειτουργεί εγωιστικά μόνος, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη σοφία του εαυτού του, βρίσκεται νομίζω σε άσχημα μονοπάτια.  Νιώθω ευτυχής και συνάμα τυχερός που έχω μερικούς καλούς φίλους και φίλες, τους οποίους εμπιστεύομαι, σέβομαι την άποψή τους και χωρίς κανένα κόμπλεξ ομολογώ ότι αρκετές φορές έχουν επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις μου.

Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερή σου αδυναμία;
Πιστεύω ότι όλη μας η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας  ενάντια σε μικρές και μεγάλες αδυναμίες. Οι πιο δύσκολες που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε είναι εκείνες οι οποίες τρέφονται από τον εγωισμό μας. Άρα χωρίς υπερβολή θα έλεγα ότι θεωρώ ως μεγαλύτερή μου αδυναμία το Εγώ, το οποίο δυστυχώς τρέφεται από τις καθημερινές συνθήκες και απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής.

Πώς θα έλεγες ότι ξεφεύγεις από αυτήν την καθημερινότητα;
Με μικρά αλλά συχνά ταξίδια, τα οποία από τη μια σου επιτρέπουν να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και από την άλλη σου υπενθυμίζουν πόσο μικρή είναι η Κύπρος. Είναι όμως παράλληλα και μια ευκαιρία να διατηρώ επαφή με καλούς φίλους και φίλες που έχω σε πολλές χώρες. 

Τα μεγαλύτερα λάθη τα έκανες σε προσωπικό ή σε επαγγελματικό επίπεδο;
Λάθη σίγουρα έχω κάνει. Ίσως ένα από τα πιο βασανιστικά συναισθήματα είναι να θέλεις να επανορθώσεις αλλά να μην μπορείς. Δυστυχώς, στη ζωή λίγα λάθη μπορούν να διορθωθούν. Άρα αυτό που σίγουρα είναι σημαντικό είναι να μην επαναλαμβάνεις τα λάθη σου. Ίσως αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.

Όταν κάνεις λάθος, ζητάς συγγνώμη;
Χωρίς δεύτερη σκέψη. Το θέμα, όμως, είναι ν’ αντιληφθείς ότι έκανες λάθος. 

Τι μπορεί να σε βγάλει εκτός εαυτού;
Η καθημερινή τριβή σίγουρα μας φέρνει αντιμέτωπους με προβλήματα και καταστάσεις που μας εκνευρίζουν και μας πληγώνουν.  Ίσως και άδικα, γιατί τις περισσότερες φορές πρόκειται για ασήμαντα πράγματα. Αυτό όμως  που πραγματικά δεν μπορώ ν’ ανεχθώ και που όταν το συναντώ επαναστατώ, είναι την κατάφωρη αδικία του επώνυμου και του μεγαλόσχημου προς τον απλό και ανώνυμο άνθρωπο. Είναι σίγουρα κάτι που μου έχει μεταδώσει ο πατέρας μου και για το οποίο όχι μόνο νιώθω περήφανος, αλλά προσπαθώ να το μετατρέψω σε βίωμα ζωής.

Ποια πράγματα έχεις θυσιάσει για χάρη της καριέρας σου;
Πιστεύω ότι το μόνο που έχω θυσιάσει είναι τον ελεύθερό μου χρόνο. Προς το παρόν τουλάχιστον δεν νομίζω να έχω κάνει καμία σοβαρή θυσία. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι όταν δημιουργήσω οικογένεια, τότε τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. 

Θα θυσίαζες την καριέρα σου για κάτι και, αν ναι, για τι;
Ένα από τα μαθήματα που έχω μάθει από τη ζωή είναι η αμφιβολία για την απόλυτη άποψη. Γενικά μιλώντας, αυτήν την περίοδο θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη ότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα θυσίαζα την καριέρα μου. Όμως στη ζωή δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. 

Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας στη ζωή σου;
Χωρίς να θέλω να φανώ υπερβολικά ρομαντικός, θα έλεγα ότι η ζωή χωρίς έρωτα μοιάζει με ένα ανοιξιάτικο  πράσινο λιβάδι χωρίς λουλούδια και χρώμα.

Είσαι από τους άντρες που ερωτεύονται με τη λογική ή το συναίσθημα;
Αν κάποιος ερωτεύεται με τη λογική, που στην πράξη μεταφράζεται, πιστεύω, σε συμφέρον, είτε οικονομικό είτε  άλλο, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για έρωτα. Πιστεύω ότι έρωτας και ανιδιοτέλεια είναι αχώριστο ζευγάρι.

Αυτόν τον καιρό είσαι μόνος ή υπάρχει κάτι στη ζωή σου;
Προς το παρόν μοιράζομαι το σπίτι με το σκύλο μου. Νομίζω όμως ότι κάτι μαγειρεύεται. Θα δούμε.

Στον έρωτα τα παίζεις όλα για όλα ή βάζεις μέτρο και αντιστάσεις;
Αυτό ίσως ισχύει στους πρώτους εφηβικούς έρωτες. Δυστυχώς, ο μαγικός κόσμος της εφηβείας τελειώνει γρήγορα. Όσο, λοιπόν, μεγαλώνεις άλλο τόσο μεγαλώνουν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις. Γι’ αυτό χωρίς μέτρο μόνο σε αδιέξοδα καταλήγουμε.
Top