Τίμης Ευθυμίου

«Το πέρασμά μας από τη ζωή είναι τόσο μικρό, που δεν αξίζει να γίνεσαι ό,τι θέλουν οι άλλοι»
Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΥ ΑΓΑΠΕΣ

Τον γνώρισα μέσα από τη φωτογράφηση, για τις ανάγκες της συνέντευξης, που έγινε σε γνωστό ξενοδοχείο στη Λεμεσό. Αργότερα, στη συνέντευξη που έγινε στο σπίτι του (πάλι στη Λεμεσό), κατάλαβα γιατί όλοι μιλούν με συμπάθεια γι' αυτόν. Με χιούμορ, απλότητα, διάθεση για να φιλοσοφήσει τα πάντα, γοητευτικός και με μία πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ο Τίμης Ευθυμίου δεν μοιάζει με τους υπουργούς που έχω στο μυαλό μου. Είναι «έξω καρδιά», αληθινός και χωρίς να δέχεται να μπει σε καλούπια. Άλλωστε, έχετε δει πολλούς υπουργούς (νυν και πρώην) να έχουν για μεγάλη τους αγάπη τη…. Harley Davidson;

Η αγάπη για τη Harley Davidson πώς προέκυψε;
(χαμογελά) Η αίσθηση της ελευθερίας που σου δίνει η μηχανή, η απελευθέρωση, αν θέλεις, είναι τα κυριότερα. Είναι μία σύνδεση που άπαξ και ξεκινήσει, δεν τελειώνει ποτέ.

Εκτός από τη μηχανή, τι άλλο αγαπάτε ή με τι άλλο σας αρέσει ν' ασχολείστε;
Μου αρέσει να διαβάζω, γι' αυτό άλλωστε και βλέπεις τόσα πολλά βιβλία στο χώρο μου. Φιλοσοφία, λογοτεχνία, ιστορία… Paulo Coelho…

Δηλαδή, ανήκετε κι εσείς στους αναγνώστες που κοινωνούν θεωρίες του Paulo Coelho…
Ναι, μου αρέσει πάρα πολύ και με εκφράζουν οι απόψεις του για τη ζωή και τον άνθρωπο. Έχει ένα μοναδικό τρόπο ν' αποδίδει τα πιστεύω του μέσα από τις ιστορίες του. Μάλιστα, μία πολύ καλή μου φίλη, η οποία τον γνωρίζει προσωπικά, μου έχει πει πως θα μου τον συστήσει όταν ο Paulo επισκεφτεί την Ελλάδα, κάποια στιγμή μέσα στο 2009 και πραγματικά θέλω πάρα πολύ να τον γνωρίσω από κοντά.

Εκτός από βιβλία και μηχανές, με τι άλλο ασχολείστε;
Σίγουρα ένα κομμάτι της ζωής μου είναι η πολιτική και ο κόσμος που ζούμε. Και λέγοντας πολιτική εννοώ την ενασχόληση με τα κοινά και όχι την αυστηρά κομματικοποιημένη πολιτική.

Αλήθεια, το υπουργείο σάς λείπει καθόλου;
Δεν μου λείπει. Θεωρώ ότι ήταν ένας πολύ ενδιαφέρων κύκλος από τον οποίο πήρα πολύ περισσότερα απ' όσα έδωσα, έμαθα αρκετά, κράτησα κάποια πράγματα, αλλά όλοι οι κύκλοι κάποια στιγμή κλείνουν. Έτσι και ο κύκλος μου στο υπουργείο έκλεισε και δεν λυπάμαι γι' αυτό. Χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να ζήσω αυτήν την εμπειρία και να δώσω, όσο ήταν αυτό, στον τόπο μου.

Η φιλία τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;
Έχω φίλους της ηλικίας μου με τους οποίους είμαστε μαζί για πάρα πολλά χρόνια και έχω και φίλους πολύ νεότερούς μου, με τους οποίους έχουμε πολλά κοινά και μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες. Η φιλία είναι σημαντική για όλους μας. Ακούγεται κλισέ, αλλά έτσι είναι. Οι φίλοι είναι απαραίτητοι.

Τελικά, η ηλικία δεν είναι τα χρόνια μας, αλλά το πώς νιώθουμε...
Σαφώς! Οι ιδέες, το πώς νιώθει κανείς, το πώς ζει, πόσο ανοικτό είναι το μυαλό του κτλ., αυτά καθορίζουν την ηλικία του. Για μένα η ηλικία είναι ένας αριθμός, που καθορίζεται όμως από πολλούς παράγοντες.

Τι κάνει έναν άνθρωπο να παραμένει νέος ακόμη και μετά τα σαράντα ή τα πενήντα του;
Πιστεύω πρώτα απ' όλα ο τρόπος σκέψης του. Οι παρέες του, το πόσο ανοικτός είναι στο να δέχεται καινούργιες απόψεις και σίγουρα η δίψα του για ζωή, γνώση και για κάτι καλύτερο. Η νεότητα έχει να κάνει και με την αγάπη για τη ζωή και πόσα μπορείς να δώσεις σ' αυτήν την κοινωνία. Όσο περισσότερο αγαπάς τη ζωή και τον άνθρωπο τόσα περισσότερα δίνεις αλλά και παίρνεις.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι κάποιοι ενδεχομένως να παρεξηγούν τον τρόπο ζωής σας; Ας πούμε όταν πηγαίνατε στο υπουργείο με τη μηχανή σας, σκεφτήκατε ότι κάποιοι ίσως να το έβλεπαν αρνητικά αυτό;
Το σκέφτομαι ναι. Αλλά δεν με αφορά. Δεν μπορούμε να ζούμε για τους άλλους. Οφείλουμε να είμαστε πιστοί στον εαυτό μας και στα δικά μας πιστεύω πρώτα απ' όλα. Από τη στιγμή που δεν θίγεις και δεν βλάπτεις κανέναν, θεωρώ ότι είναι χαζό να σκέφτεσαι τι θα πουν κάποιοι και πώς θα κρίνουν τη δική σου στάση ζωής. Εξάλλου, το πέρασμά μας από τη ζωή είναι τόσο μικρό, που δεν νομίζω ν' αξίζει να γίνεσαι ό,τι θέλουν οι άλλοι.

Έχετε ερωτευτεί στη ζωή σας;
Φυσικά! Άνθρωπος που δεν έχει ερωτευτεί και δεν έχει αγαπήσει είναι σαν να μην έζησε.

Νιώθετε ότι έχετε πληγώσει κάποιες καρδιές;
(χαμογελά) Μπορεί να έχω πληγώσει, αλλά χωρίς να το θέλω. Και σίγουρα έχω πληγωθεί κι εγώ. Αυτά είναι αναπόσπαστα κομμάτια της ζωής κάθε ανθρώπου. Δεν επιδίωξα να πληγώσω κανέναν.

Συχνάζετε σε μπαράκια, καφετερίες;
Πιο παλιά ναι. Τώρα όχι ιδιαίτερα. Προτιμώ να μένω στο σπίτι, παρέα με φίλους ή ακόμη και μόνος και ν' ασχολούμαι με πράγματα που με γεμίζουν. Τελευταία ασχολούμαι με το facebook, το οποίο, αν το χειρίζεσαι σωστά, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας απίστευτος... Είναι σαν μία μεγάλη καφετερία, που σου δίνει την ευκαιρία να μιλήσεις με όποιον θέλεις, ν' ανταλλάξεις απόψεις και ν' ακούσεις γνώμες, κάτι που δεν θα μπορούσες να κάνεις με άλλο τρόπο.

Τι μουσική ακούτε;
Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς μουσική! Ακούω κυρίως ελληνική ποιοτική, αλλά ανάλογα και με τη διάθεσή μου ακούω όλα τα είδη μουσικής.

Σινεμά σάς αρέσει να πηγαίνετε;
Πάρα πολύ, αν και τελευταία έκανα αρκετό καιρό να πάω.

Αγαπημένο είδος ταινίας;
Παρακολουθώ συνήθως κοινωνικές ταινίες. Δεν βλέπω ποτέ επιστημονικής φαντασίας και αποφεύγω τις κωμωδίες.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ατάκα, την οποία προσπαθείτε πάντα να τηρείτε;
Είναι πολλές οι ατάκες που με εκφράζουν και προσπαθώ να τηρώ, αλλά εκείνο που κάνω είναι να είμαι ο εαυτός μου... μακριά από μάσκες, κάτι που φυσικά δεν καταφέρνω πάντα. Άρα η ατάκα είναι «Να είσαι ο εαυτός σου» (χαμογελά).

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους;

Να προσπαθήσουν ν' ανακαλύψουν τα μικρά καθημερινά πράγματα, που μπορούν να τους κάνουν ευτυχισμένους. Να μην έχουν στενές αντιλήψεις, να έχουν περισσότερη κρίση παρά γνώση, τα όνειρά τους να σχετίζονται με ανθρώπινες αξίες, ν' αγαπούν τη ζωή και να της προσφέρουν απλόχερα, γιατί είναι τόσο, μα τόσο σύντομη...
Top