Τα κόκκινα μάτια προδίδουν την κακή υγεία!

Αν τα μάτια σας  κάποιες φορές είναι κόκκινα είναι μια ένδειξη ότι πάσχετε από κόπωση. Η κόπωση δημιουργεί διαστολή στα αγγεία του µατιού και κατ’ επέκταση την αλλαγή του χρώματος τους. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή , διότι τα μάτια κουράζονται καθώς επίσης  εστιάζεστε για πολλή ώρα στην οθόνη χωρίς να ανοιγοκλείνετε  τα βλέφαρα σας. Ανεξάρτητα όµως από αυτό, όσο περνούν οι ώρες της ηµέρας τα µάτια σας κουράζονται φυσιολογικά, γεγονός που το «εκφράζουν» µε το κοκκίνισµά τους. Επίσης τα μάτια μπορεί να κοκκινίσουν από την σκόνη, είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν εισχωρήσει στο μάτι κάποιο ξένο σώμα, δηλαδή αν χρησιμοποιείτε φακούς επαφής μην παραξενευτείτε αν τα μάτια σας παρουσιάσουν κοκκίνισμα.  Άλλη μια αιτία των κόκκινων ματιών είναι η ξηροφθαλµία, που εµφανίζεται συνήθως σε γυναίκες µέσης ηλικίας λόγω ορµονικών παραγόντων, προκαλεί τη μείωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των δακρύων. Σε αυτή την περίπτωση τα δάκρυα εξατµίζονται πιο γρήγορα και τα µάτια στεγνώνουν και παίρνουν µια κόκκινη χροιά.

Τώρα πάμε στα πιο σοβαρά αίτια που μπορεί να προκαλέσουν το κοκκίνισμα!  


 Η επιπεφυκίτιδα είναι µια φλεγµονή στην επιφάνεια του ματιού που άλλοτε είναι μικροβιακή και συνοδεύεται από πυώδεις εκκρίσεις και άλλοτε ιογενής πιο δυσάρεστη και εξαιρετικά μεταδοτική και συνοδεύεται από δάκρυα και βλεννώδεις εκκρίσεις προκαλεί έντονο κοκκίνισµα στα µάτια.
Αλλεργικές αντιδράσεις πιθανόν να είστε αλλεργικοί σε κάποια πράγματα όπως σε λουλούδια, πεύκα… ή από συστατικά κάποιων κολλυρίων που χορηγούνται για παθήσεις όπως το γλαύκωµα . Τέτοια προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο σύµπτωµα.  
Η κερατίτιδα και η ιρίτιδα  είναι φλεγμονές οι οποίες όταν εμφανιστούν συνήθως συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως, πόνο στα µάτια, θόλωση της όρασης, βλεννώδεις εκκρίσεις, φωτοφοβία αλλά και κοκκίνισµα.
Top