powered_by_cyta

Το ύψος της Οικονομικής Βοήθειας της Κύπρου σε αριθμούς

Γιατί χρειαζόμαστε 20 δις – Τα νούμερα

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις των Κυπριακών τραπεζών και τις αλλαγές στον υπολογισμό των NPLs που πρότεινε η Τρόικα προκύπτουν τα εξής:
Με βάση τις εκτιμήσεις μου, η Τράπεζα Κύπρου θέλει 5 δις ευρώ για νέες προβλέψεις και η Λαική  3,5 δις. Επιπλέον οι δύο τράπεζες χρειάζονται 530εκ και 1.1 δις αντίστοιχα ώστε να φτάσουν στα επίπεδα του Core Tier 1 του 9%.
Συνολικά οι Τράπεζες  θέλουν 10 δις ευρώ, τα οποία αν τα δανειστούμε με 3,5% επιτόκιο θέλουμε 350 εκ σε τόκους τον χρόνο – (ουσιαστικά τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν).

Επιπλέον το κράτος χρειάζεται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού 7,65 δις μέχρι το 2016 στο οποίο αν προστεθούν τα ετήσια ελλείμματα θα πλησιάσει τα 10 δις ευρώ. Συνεπώς ο νέος δανεισμός 2,3 δις ευρώ με 3,5% επιτόκιο είναι 80,5εκ τον χρόνο.

Συνολικά λοιπόν θα χρειασθούν 430 εκ ετησίως παραπάνω τόκοι για να καλυφθεί η νέα χρηματοδότηση, αν βέβαια επικρατήσει η άποψη για τον υπολογισμό των επισφαλειών. Επιπλέον θεωρώ πως θα υπάρξει και μερική ιδιωτική εισροή κεφαλαίων για τις τράπεζες με συνέπεια το ποσό των 20 δις να μειωθεί σε κάθε περίπτωση.

Τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί το ποσό? Γιατί υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις ως προς το ύψος του ποσού;
1)    Να γίνει απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τα ταμεία της ΕΕ και να μην περάσει στο χρέος το ποσό αυτό
2)    Να γίνουν θυγατρικές και να πουληθούν οι εργασίες στην Ελλάδα ώστε το ποσό (10 δις) να μειωθεί στο μισό
3)    Να μετακυλισθεί η αποπληρωμή του Ρωσικού δανείου 2,5 δις (αντί το 2016, να γίνει το 2020)
4)    Να μειωθούν τα ελλείμματα μας και να χρειασθούμε λιγότερα από 2,3 δις νέα δανεισμό.
5)    Ιδιωτική συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών  (1,6 δις)

Επιπτώσεις

Αν γίνει το 1 τότε θέλουμε 10 δις λιγότερα (θέλουμε συνολικά 10 δις)
Αν γίνει το 2 τότε 5 δις λιγότερα (θέλουμε 15 δις )
Αν γίνει το 3 τότε 2,5 δις λιγότερα (θέλουμε 17,5 δις)
Αν γίνει το 4 τότε 1 δις λιγότερα (θέλουμε 19 δις)

Είναι λοιπόν προφανές πως επιδιώκουμε ένα συνδυασμό των παραπάνω, όπως επίσης πως τα μέτρα που θα παρθούν έχουν κύριο στόχο την εξοικονόμηση πόρων για πληρωμή των νέων δανείων.

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε πως κλειδί των εξελίξεων είναι ο τρόπος υπολογισμού των επισφαλειών των Τραπεζών και παράλληλα ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

Το βασικό πρόβλημα του κράτους δεν είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα (τα οποία υπάρχουν μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν το βασικό πρόβλημα) αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει και θα ανακεφαλαιοιποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Τραπεζικός τομέας – αφού αυτός θα καθορίσει το ύψος αλλά και τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης.

Λίγα λόγια για το μνημόνιο

Η διαπραγματευτική στάση της Κύπρου θεωρώ πως είναι τηρουμένων των αναλογιών η καλύτερη δυνατή. Ακολουθεί ουσιαστικά την Ισπανία καθώς επιδιώκουμε να ενταχθούμε σε μία συνολική λύση για τον τραπεζικό τομέα. Το πρόβλημα της Κύπρου, Ισπανίας και Ιρλανδίας είναι κοινό – και αυτό είναι οι Τράπεζες. Θέλουμε λοιπόν να ενταχθούμε σε αυτό το πλαίσιο και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστούν πολιτικές της Τρόικας που θα οδηγήσουν στον φαύλο κύκλο, μέτρων – ύφεσης – νέων μέτρων…

Η διαπραγμάτευση αυτήν την στιγμή είναι πολιτική, και αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοιποίηση των τραπεζών σε επίπεδο Ευρωζώνης. Από την στιγμή που θα κριθεί ο τρόπος, η διαπραγμάτευση στα μέτρα που θα ληφθούν είναι περιορισμένη σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω μερικά σχόλια για την ‘επιτυχία’ των μέτρων της Τρόικας και της στρατηγικής της Ευρώπης

Τζόζεφ Στίγκλιτς - Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001)
Ως φαντασιακό μόρφωμα της Ευρώπης, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε στην Ασία τη δεκαετία του 1990, ούτε αργότερα στην Αργεντινή, ούτε και σήμερα στην Ευρώπη, καταγγέλλει τη στρατηγική λιτότητας, ο διεθνώς γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Οικονομίας (2001), Τζόζεφ Στίγκλιτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ». Όπως σημειώνει, με τα πακέτα λιτότητας, η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση, έχοντας ποσοστό ανεργίας 25% και το ίδιο ισχύει επίσης για την Ελλάδα, ενώ η ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να επανακτήσει την αξιοπιστία της και δεν θα το καταφέρει, εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της στρατηγικής αυτής.

Kαθηγητής κ. Γκίκας Χαρδούβελης (σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου)
Ο κ. Χαρδούβελης  τονίζει ότι το μείγμα πολιτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα είναι λανθασμένο καθώς επικεντρώνεται σε αιματηρές περικοπές δαπανών όταν το ζητούμενο για την  ελληνική οικονομία είναι η αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού και η επέκταση της φορολογικής βάσης.

Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF)
Αμφισβητεί ευθέως τη συνταγή του ελληνικού προγράμματος το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF).

Alpha Bank: εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Alpha Bank: «Η τρόικα καθυστερεί αναίτια, μας οδηγεί σε μεγαλύτερη ύφεση»

 

© 2008-2019 InBusinessNews.com