OPTIMUM βελτίωση επιχειρήσεων

Κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων της OPTIMUM είναι η ανάπτυξη, εφαρμογή και βελτίωση συστημάτων διοίκησης, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, περιβάλλοντος, ασφάλειας και υγείας στην εργασία, οργάνωσης επιχειρήσεων καθώς και χρηματοοικονομικών. Καινοτόμες υπηρεσίες της αποτελούν οι επιθεωρήσεις δεύτερου μέρους - Independent Second Party Audits και οι επιθεωρήσεις βελτίωσης - OPTIMisation Audits. Ο Παντελής Ζαχαροπλάστης, Διευθυντής της εταιρείας OPTIMUM, επισημαίνει ακόμα πως έχουν προχωρήσει με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και άλλων που αποσκοπούν στην επαγγελματική κατάρτισης. Τα περισσότερα από αυτά επιχορηγούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.  


Μέσα από μια πορεία ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών, η OPTIMUM προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία KNOWLEDGE και προσφέρει σεμινάρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Εξυπηρέτησης Πελατών, Ηγεσίας και Ομαδικότητας. Επίσης εξειδικέυεται στην εκπόνηση μελετών σε θέματα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Για να αυξήσει την τεχνογνωσία της, προχώρησε σε συνεργασία με μεγάλο οίκο του εξωτερικού.
Το 2008 πρόσθεσε στις υπηρεσίες της για υποστήριξη των πελατών της και την οικονομική διαχείριση, με κύριο άξονα την μέτοχο της εταιρείας, Ανδρομάχη Χριστοφόρου, που είναι Εγκεκριμένη Λογίστρια και ACCA και από τον Ιανουάριο του 2008 Διαπιστευμένη Εσωτερική Επιθεωρήτρια του διεθνούς οργανισμού Certified Internal Auditors (CIA).   
Περισσότερα για την εταιρεία και τον τομέα δράσης της από τον Παντελή Ζαχαροπλάστη.                                               

Πώς λειτουργεί ένας Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε περιόδους οικονομικής κρίσης;

Αξίζει να αναφερθεί πως οι Σύμβουλοι Επιχειρήσεων λειτουργούν όπως τους γιατρούς.  Για παράδειγμα, όταν υπάρχει επιδημία, οι ιατροί έχουν περισσότερη δουλειά.  Έτσι και οι Σύμβουλοι είναι περιζήτητοι όταν τα πράγματα σε μία επιχείρηση δεν είναι τόσο ευνοϊκά. Οι ηγέτες της επιχείρησης σε τέτοια περίπτωση έχουν τα αυτιά τους ανοικτά.
Υπάρχουν και περιπτώσεις επιχειρηματιών βέβαια, οι οποίες προσκαλούν κάποιο Σύμβουλο για να επιβεβαιώσουν μία απόφαση τους ή για να ακούσουν μία διαφορετική άποψη. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι πολλοί οι Κύπριοι επιχειρηματίες αυτού του είδους. Γι’ αυτό άποψη και πολλών συναδέλφων είναι πως σε περιόδους κρίσεων, υπάρχει ζήτηση για Συμβούλους. 

Είστε σε ένα τομέα, ο οποίος είναι σχετικά νέος στην Κύπρο. Πόσο δύσκολο είναι να εξελιχτεί μια επιχείρηση σε αυτόν;

Πολύ δύσκολο! Απαιτούνται θυσίες, πολύ σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα μα πάνω απ’ όλα χρειάζεται όραμα. Την πρώτη φορά που αναγκάστηκα να αξιολογήσω την πορεία της OPTIMUM, ώστε να την παρουσιάσω ως guest speaker στις νεότερες επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας, κατάλαβα την αξία των πιο πάνω στην επιτυχία και οπλίστηκα με περισσότερη αυτοπεποίθηση, για να συνεχίσω στις δυσκολότερες συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Τι συνθέτει την εικόνα ενός σωστού επαγγελματία στο χώρο σας;

Πρώτα από όλα πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου, με επιστημονικές γνώσεις, πρακτική εμπειρία της ευρωπαϊκής και κυπριακής πραγματικότητας και έξυπνες ιδέες. Πρέπει να είναι καλός ακροατής έτσι ώστε να κατανοεί τις πραγματικές ανάγκες και στόχους μιας επιχείρησης και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη την ειδική εμπειρία γνώσεις και ικανότητες του πελάτη. Αυτό όμως που θα τον χαρακτηρίσει σαν σωστό επαγγελματία είναι η μεθοδικότητα και η αφοσίωσή του στις καινοτομίες και βελτιώσεις που καλείται να επιτελέσει και το ουσιαστικό αποτέλεσμα στην οποιαδήποτε επιχείρηση με απώτερο στόχο πάντα την πρόσθεση αξίας, τη διαχρονική κερδοφορία και τη συνεχή βελτίωση ανθρώπων και οργανισμών.

Ποιοι οι στόχοι της εταιρείας σας; 

Να είμαστε οι καλύτεροι στον κάθε τομέα που υπηρετούμε δημιουργώντας πιστούς πελάτες. Να καταξιωθούμε στην συνείδηση του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου σαν ο οργανισμός που με τις καινοτόμες αλλαγές, την τυποποίηση των διαδικασιών, τις πρωτοποριακές εκπαιδεύσεις και επιθεωρήσεις προάγουμε την ανταγωνιστικότητα, την πρόσθεση αξίας, τη διαχρονική κερδοφορία και τη συνεχή βελτίωση ανθρώπων και οργανισμών.

Πώς εργάζεστε για να επιτύχετε τους στόχους σας;

Για να πετύχουμε τους στόχους μας αυτούς δεσμευόμαστε:
Να ενισχύουμε συνεχώς την εσωτερική οργάνωση, τις διαδικασίες και τα δικά μας συστήματά. Να βρισκόμαστε στην αιχμή των εξελίξεων στα θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων. Να βελτιώνουμε την παροχή υπηρεσιών μας επενδύοντας συνεχώς σε καινοτόμες ιδέες. Να σχεδιάζουμε νέες υπηρεσίες που να προσθέτουν αξία στον πελάτη. Να παραμένουμε ανθρώπινοι και να εμπνέουμε εμπιστοσύνη σε πελάτες και συνεργάτες.

Ποια είναι η στρατηγική ανάπτυξης της OPTIMUM;

Είμαστε μια μικρού μεγέθους εταιρεία και η ανάπτυξη μας σύμφωνα και με το επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού στο πρόγραμμα Νεανικής Επιχειρηματικότητας δεν αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού εργοδοτουμένων. Η ανάπτυξη μας γίνεται στη βάση επιλεγμένων συνεργασιών.
Έτσι, για εξειδικευμένες μελέτες επιλέγουμε από τους συνεργάτες μας τους καταλληλότερους. Αντίστοιχα, εμείς επιλεγόμαστε από τους συνεργάτες μας σε μελέτες όπου αυτοί κρίνουν ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε καλύτερα. 

Πως αντιμετωπίζει η εταιρεία το θέμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;

«Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί σημαντική πυξίδα στις δραστηριότητες μας. Στην κοινωνία όπου φιλοξενούμαστε, νιώθουμε ηθική υποχρέωση να έχουμε μιαν αρμονική σχέση μαζί της. Συνειδητοποιώντας ότι πρέπει να αφήσουμε τον τόπο μας καλύτερο από ό, τι τον παραλάβαμε, ανταποκρινόμαστε χωρίς δεύτερες σκέψεις στα καλέσματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Οι τρεις βασικοί άξονες στους οποίους περιστρέφεται η στρατηγική μας στα θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι το Περιβάλλον, η παροχή δωρεάν επαγγελματικών υπηρεσιών και η παροχή οικονομικής βοήθειας.
Τελευταίο παράδειγμα από τη δράση μας σε θέματα ΕΚΕ αποτελεί η δωρεάν ανάπτυξη και εφαρμογή συστήματος HACCP στην κουζίνα παιδικού κατασκηνωτικού χώρου στην επαρχία Λευκωσίας, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται 150 παιδιά».

Top