Saint Elisabeth: Επένδυση €400εκ. στα πρόθυρα αδειοδότησης

Πολύ κοντά στην παραχώρηση πολεοδομικής άδειας βρίσκεται ακόμα ένα μεγαλεπίβολο έργο γκολφ το Saint Elisabeth Golf Resort.

To έργο θα δημιουργηθεί σε μία έκταση 1.6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή Άγιος Αμβρόσιος και όπως λέει ο εκ των διευθυντών του project Τάσος Αναστασίου το 80% περίπου της γης που θα γίνει το έργο ανήκε από παλιά στην οικογένεια του.
Από τα 1.6εκ. τ.μ. που θα καταβάλει το έργο 100.000τ.μ. θα είναι το οικοδομήσιμο εμβαδόν. «Θα μπορούσαμε να λάβουμε άδεια για 100.000τ.μ. ακόμα και αν η συνολική έκταση του έργου ήταν 1.2εκ. τ.μ., αλλά επειδή θέλαμε η όλη ανάπτυξη να διατηρήσει το χαρακτήρα της περιοχής προτιμήσαμε να πάμε στα 1.6εκ. τ.μ.», εξηγεί ο κ. Αναστασίου. Παράλληλα, η ανάπτυξη συμβαδίζει πλήρως και με την κυβερνητική πολιτική για την ύπαιθρο που εξαγγέλθηκε το 2009.

Από το οικοδομήσιμο εμβαδόν των 100χιλ. τ.μ., οι 91 χιλιάδες θα αφορούν οικιστική ανάπτυξη και συγκεκριμένα σε 76χιλ. τ.μ. θα δημιουργηθούν 397 ιδιωτικές κατοικίες ενώ 5.100τ.μ. θα καταλαμβάνει το boutique hotel, η ακαδημία τένις και το αμφιθέατρο. Έκταση 3χιλ. τ.μ. θα καταλαμβάνει το Club House, οι εγκαταστάσεις συντήρησης και η ακαδημία γκολφ.

Όχι άλλη καθυστέρηση και αλλαγές

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, το κόστος του project με την πλήρη ολοκλήρωση του υπολογίζεται σε 400εκ. ευρώ. Ωστόσο, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθούν οι αναπτύξεις που καθορίζονται και από τη νομοθεσία δηλαδή του γήπεδο του γκολφ, το club house, η ακαδημία γκολφ, το ξενοδοχείο και 30-40 οικιστικές μονάδες. «Υπολογίζουμε το κόστος της πρώτης φάσης σε 50-60εκ. ευρώ και εδώ και πολύ καιρό έχουμε εξασφαλισμένη και τη χρηματοδότηση αλλά η μεγάλη καθυστέρηση και η συνεχείς αλλαγές στην πολιτική έχουν κάνει την κατάσταση αβέβαιη. Ευελπιστούμε πως δεν θα υπάρξουν άλλα απρόβλεπτα και σύντομα να ξεκινήσουμε το έργο», τόνισε ο κ. Αναστασίου.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα 15εκ. ευρώ και ευελπιστεί πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορεί να αρχίσει έργα επί της γης. «Αν γίνει κάτι τέτοιο, νομίζω πως η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί εντός του 2013», σημείωσε.
Άλλωστε, πρόκειται για μία ανάπτυξη που θα συμβάλει θετικά στην ευρύτερη περιοχή των κρασοχωριών τόσο από κοινωνικοοικονομικής άποψης όσο και από πλευράς μείωσης της αστυφιλίας αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο. «Παράλληλα, αναμένουμε πως θα αυξηθεί και η αξία παρακείμενης γης», εξήγησε ο κ. Αναστασίου.
Οι μελέτες που έγιναν, δείχνουν πως τα συνολικά εισοδήματα από το έργο θα φτάσουν τα 700εκ. ευρώ, με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα.

Το μεγαλύτερο γήπεδο γκολφ

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, το 18 οπών γήπεδο γκολφ στο Saint Elisabeth Golf Resort, θα είναι το μεγαλύτερο από όσα παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα στην Κύπρο κατά 100μ. από το αμέσως μικρότερο. Το γήπεδο σχεδίασε ένας από τους κορυφαίους οίκους σχεδιασμού γηπέδων γκολφ στον κόσμο, ο Nicklaus Design ενώ συμβουλευτικές υπηρεσίες προσέφερε ο οίκος Sage Golf Group WorldWide.

Παράλληλα, συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Saint Elisaberth Golf Resort Ltd προσφέρουν οι οίκοι Sogreah, Delloite και Hyperstatic Engineering. «Θέλαμε από την αρχή να κινηθούμε σωστά ώστε στην πορεία να μην προκύψουν προβλήματα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ή που θα προκαλέσουν επιπλέον κόστος», εξήγησε ο κ. Αναστασίου.

Η μοναδικότητα του έργου

Το master plan του έργου, ανέλαβε η εταιρεία Tibbalds Planning & Urban Design Ltd ενώ το σχεδιασμό των Club House, Spa, Hotel και τον οικιστικών μονάδων ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιάννου Αναστασίου – Yiannos Anastassiou Architects & Designers, αδελφού του Τάσου και εκ των διευθυντών του St Elisabeth.

Σύμφωνα με τον Τάσο Αναστασίου η μοναδικότητα του έργου αφορά το γεγονός πως συνολικά 150 οικιστικές μονάδες θα εφάπτονται του γηπέδου γκολφ. «Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα βγαίνει στην αυλή του και θα είναι ένα βήμα από το γήπεδο». 

Περισσότερα για το έργο    

Το έργο θα δημιουργηθεί στον Άγιο Αμβρόσιο ενώ το όνομα του το πήρε από ένα κοντινό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Ελισάβετ παράλληλα και το Club House θα διατηρήσει το όνομα της περιοχής στην οποία θα δημιουργηθεί, δηλαδή Ξυλόκαστρο. Στα ίδια πλαίσια και η απόφαση για διατήρηση ενός πέτρινου τείχους εντός του αμφιθέατρου που θα δημιουργηθεί.

Συνολικά το master plan περιλαμβάνει: γήπεδο γκολφ, ακαδημία γκολφ, club house, country club, boutique hotel με περίπου 80 δωμάτια, spa και κέντρα ευεξίας, French bowls, παιδική λέσχη, ακαδημία και γήπεδα τένις, ανάπτυξη οδικού δικτύου, μονοπάτια ποδηλασίας και πεζοπορίας, καταστήματα, εστιατόρια, χώρο προσγείωσης ελικοπτέρων, μουσείο και υπηρεσίες ασφάλειας.   Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία μουσείου ελιάς, η ανακαίνιση ενός τοπικού οινοποιείου, παραγωγή βοτάνων της περιοχής, υπηρεσίες για συνέδρια και σεμινάρια και η δημιουργία Health Farm Resort.

Στα θετικά και το γεγονός ότι το έργο γειτονεύει με περιοχή φυσικής προστασίας.

 

Top