Συλικιώτης: Αναπτύξεις, Τοπικά, Αμνηστία

• Κοντά σε αδειοδότηση άλλα τέσσερα γκολφ
• Πλησιάζει και το Landmark
• Το Υπουργικό άλλαξε τη χρήση της γης για Engomi Garden City
• Από 14 του Μάρτη επεκτείνεται ο αυτοέλεγχος
• Ο συντελεστής το πιθανότερο δεν θα πάει στο 300%
• Λεφτά σε Δήμους και κράτος από αμνηστία

Για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που είναι κοντά στην αδειοδότηση από την Πολεοδομία, τις αλλαγές που θα επέλθουν με τα νέα τοπικά σχέδια τα οποία θα ανακοινωθούν μέχρι τα μέσα του χρόνου αλλά και τα οφέλη από την πολεοδομική αμνηστία μίλησε στο InBusinessNews o υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

Αρκετά μεγάλα αναπτυξιακά έργα αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τον υπουργό ενώ επιταχύνθηκαν και οι διαδικασίες για τα έργα του δημοσίου. «Η Κύπρος είναι ένα απέραντο εργοτάξιο από τα αστικά έργα στις πόλεις μέχρι τις πλατείες, τη διαμόρφωση χώρων, τα γραμμικά πάρκα αλλά και άλλα μικρότερα έργα στις κοινότητες», ανέφερε ο κ. Συλικιώτης. Μάλιστα, πρόσθεσε, υπάρχει και μία επιτάχυνση στα έργα αυτά τα οποία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής αλλά και τονώνουν την αγορά.

Πρόσφατα, πρόσθεσε, αδειοδοτήθηκαν τρία γήπεδα γκολφ ενώ κι άλλα είναι πολύ κοντά όπως το Saint Elisabeth στον Άγιο Αμβρόσιο και το Lanitis Farm Golf στο Φασούρι. Σύντομα αναμένεται και η αδειοδότηση για τα δύο γήπεδα της εταιρείας Cyprus Limni Resorts & GolfCourses Plc.

Eπίσης, το Alakati και το νέο Mall της Λακατάμιας, έχουν πάρει πρόσφατα άδειες.  Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό, επανήλθε και το ενδιαφέρον για θεματικό πάρκο στην επαρχία της Λάρνακας από Ρώσους επενδυτές και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Ορόκλινης. Κοντά σε αδειοδότηση είναι και το Landmark της Pafilia ενώ ήδη έγιναν κάποιες τροποποιήσεις από το υπουργικό συμβούλιο για αλλαγή της χρήσης της γης στην περιοχή που θα γίνει το μεγάλο project της Μονής Κύκκου στην Έγκωμη, το Engomi Garden City.

Άλλα μεγάλα έργα που αδειοδοτήθηκαν πρόσφατα όπως αναφέρθηκαν από τον κ. Συλικιώτη είναι: το γήπεδο γκολφ στην Τερσεφάνου, δύο γήπεδα γκολφ στα Κούκλια – Χα Ποτάμι, μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια, σταθμός αφαλάτωσης στο Κίτι, αιολικά Πάρκα σε Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, φωτοβολταϊκά Πάρκα σε όλες τις Επαρχίες, αθλητικό Κέντρο στο Αλεθρικό (Ακαδημία tennis), σύνθετου τύπου ανάπτυξη – Γραφεία/εμπόριο/οικιστικά – και χώροι στάθμευσης για δημόσια χρήση στο Στρόβολο, DIY στο Στρόβολο, σύνθετου τύπου ανάπτυξη –Γραφεία/καταστήματα/διαμερίσματα στον Άγιο Δομέτιο και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο πι και φι

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και σε μεγάλα έργα που αδειοδοτήθηκαν χωρίς καθυστέρηση όπως:
o Αίθουσα Επιβατών στο Λιμάνι Λεμεσού
o Νέα Γραφεία του Τμήματος Γεωργίας
o Νέο κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Λεμεσό
o Λύκειο στο Κολόσσι
o Συνεδριακό Κέντρο στην Αγλαντζιά
o Μονάδα αφαλάτωσης στην Επισκοπή
o Γήπεδο γκολφ και μονάδα αφαλάτωσης στα Κούκλια
o Φωτοβολταϊκά Πάρκα στην Ορούντα
o Επέκταση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Γεροσκήπου
o Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Λευκωσία
o Ιδιωτικά φροντιστήρια στη Σωτήρα
o Γήπεδα μίνι ποδοσφαίρου στη Μέσα Γειτονιά
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο υπουργός Εσωτερικών και σε έργα που θα δημιουργηθούν με συγχρηματοδότηση από κοινοτικά ταμεία: Ανάπλαση Τμήματος του Παραδοσιακού Πυρήνα Καϊμακλίου,  Ανάπλαση Τμήματος Περιοχής Τακτ-Ελ-Καλέ στην Εντός των Τειχών Πόλη της Λευκωσίας, Ανάπλαση Κέντρου Πόλης στη Λεμεσό, Γραμμικό Πάρκο κατά μήκος του Ποταμού Γαρύλλη στη Λεμεσό, Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο στη Λεμεσό – Ανάπλαση Κέντρου Πόλης, Ανάπλαση Τριών Πλατειών στο Αστικό Κέντρο Λάρνακας, Ανάπλαση/Διαμόρφωση Παραλιακού Μετώπου Πάφου.

Επεκτείνεται ο αυτοέλεγχος

Η εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου απέδωσε την έκδοση 3.000 αδειών  τα τελευταία τρία χρόνια, σε περίοδο ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσης των σχεδίων εξήγησε ο υπουργός.

«Από τις 14 του Μάρτη θα επεκταθεί ο αυτοέλεγχος και για οικιστικές αναπτύξεις με 12 κατοικίες στη σειρά ή πολυκατοικίες μέχρι 20 διαμερίσματα. Επίσης θα αφορά εμπορικές αναπτύξεις μέχρι 1000τ.μ. σε οικόπεδα σε εμπορικές περιοχές. Η ρύθμιση αυτή αποφορτίζει και το σύστημα και λειτουργούς οι οποίοι μπορούν να ασχοληθούν με μεγαλύτερη ένταση για τις μεγάλες αναπτύξεις».

Τοπικά σχέδια: Μέχρι τα μέσα του χρόνου

Απαντώντας σε επικρίσεις για καθυστέρηση στην παρουσίαση των αναθεωρημένων Τοπικών Σχεδίων, ο Ν. Συλικιώτης απάντησε πως η βάση για νέα τοπικά σχέδια ήταν η έκθεση του υπουργού Εσωτερικών τον Οκτώβρη του 2008 και πάνω σ’ αυτήν στηρίχθηκαν όλες οι συζητήσεις για τα τοπικά σχέδια. «Τότε βάλαμε στόχο για ολοκλήρωση της διαδικασίας τέλη του 2010 αρχές του 2011. Για πρώτη φορά μπήκαν πρωτόγνωρα στοιχεία τα οποία προκάλεσαν τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών με γραπτές απόψεις, επίσης έγιναν πανδημοτικές συγκεντρώσεις και ακούστηκαν οι απόψεις των πολιτών. Επίσης, υποχρεώθηκαν οι Δήμοι και οι κοινότητες να δημοσιοποιήσουν τις εισηγήσεις τους ενώ έγιναν για πρώτη φορά δημόσιες ακροάσεις».

Η καθυστέρηση, πρόσθεσε, δημιουργήθηκε από κάποια κοινά συμβούλια όπου καθυστέρησε η έκδοση των μελετών. Επίσης το Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας ακυρώθηκε με βάση απόφαση του Ανωτάτου και επανήλθε μετά από τροποποίηση και αυτό δημιούργησε μία καθυστέρηση.

Αναμένεται, σημείωσε, να γίνει μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα πάρει κάποιους μήνες. «Είμαστε στο τελικό στάδιο και μέχρι τα μέσα του χρόνου θα ανακοινωθούν τα νέα τοπικά σχέδια. Γενικά δεν θεωρώ ότι μία καθυστέρηση μερικών μηνών δεν είναι δικαιολογημένη. Πρώτη φορά έγινε με τέτοια ταχύτητα όλη αυτή η διαδικασία. Επίσης, οι ενστάσεις απ’ εδώ και πέρα θα εξετάζονται μέσα σε περίοδο 14 μηνών. Ήδη ανακοινώθηκαν τα τοπικά σχέδια Αθηένου και Δερύνειας και σ’ αυτά θέσαμε χρονικό όριο 14 μηνών για εξέταση των ενστάσεων. Μέχρι τώρα χρειάζονταν τρία χρόνια για να εξεταστούν οι ενστάσεις και στα πέντε χρόνια έπρεπε να αλλάζουν τα τοπικά σχέδια. Τώρα τα τοπικά σχέδια θα αλλάζουν κάθε εφτά χρόνια».

Τέλος στη Δήλωση Πολιτικής

Παράλληλα, γίνονται ζώνες και για τις κοινότητες. Από την επόμενη φορά τροποποίησης των τοπικών σχεδίων θα υπάρχουν για όλες τις περιοχές τοπικά σχέδια που θα καλύπτουν όλες τις κοινότητες και θα τερματιστούν οι δηλώσεις πολιτικής. «Ήδη ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία για τις περιοχές Σολιά, Μαραθάσα, Νότια Λευκωσία, ελεύθερη Αμμόχωστο, Πόλη Χρυσοχούς - Ακάμα. Σε αυτές τις περιοχές θα γίνουν πιλοτικά τοπικά σχέδια». Βλέπουμε περιοχές κοντά σε αστικά κέντρα να έχουν παρόμοια ανάπτυξη με αυτά και θεωρούμε πως χρειάζονται και παρόμοια πολιτική ανάπτυξης, εξήγησε ο κ. υπουργός.
 
Γι ‘αυτό, πρόσθεσε, χρειάζεται να αποκτήσουμε ορθολογιστική ανάπτυξη και όχι άναρχη. Πρέπει χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα εργαλεία για να υπάρξει  αξιοποίηση και ενεργοποίηση της αδρανούσας γης στα κέντρα των πόλεων. «Για το σκοπό αυτό καταθέσαμε δύο νομοσχέδια. Για τον αστικό αναδασμό που είναι στη Βουλή από το Δεκέμβρη του 2009 και ακόμα δεν συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων το οποίο καταθέσαμε πριν δύο μήνες και πάλι με σκοπό την αξιοποίηση της αδρανούσας γης».

Για τον αστικό αναδασμό, σημείωσε, κάναμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα και αποδείχθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά. «Δηλαδή οι ιδιοκτήτες γης στην ίδια περιοχή διαμορφώνουν μία κοινότητα για να μπορέσουν μέσα από ανταλλαγές να κάνουν όλα τα αναγκαία έργα για αξιοποίηση της γης που είναι αδρανούσα».

Δεν θα πάει στο 300% ο συντελεστής

Υπάρχουν περιοχές που θα αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης αλλά ο μέγιστος δεν νομίζω ότι θα πάει στο 300% και άλλωστε δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Υπάρχουν ήδη κίνητρα για ψηλά κίνητρα αλλά σε κάποιες αναπτύξεις δεν αξιοποιούνται σωστά. «Τα κίνητρα από τη δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτό ακριβώς δεν προσφέρουν;», διερωτήθηκε και έδωσε για παράδειγμα την ανάπτυξη της Pafilia στη Λεμεσό (Landmark) που θα έχει 28 ορόφους. «Το κίνητρο για αυξημένο συντελεστή με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης δίδεται για να λυθεί και το πρόβλημα με τη στάθμευση αλλά και για αποσυμφόρηση του οδικού δικτύου. 
Επειδή κάποιοι μιλούν για ουρανοξύστες θέλω να τονίσω πως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα δεδομένα της Κύπρου. Πρέπει να βάζουμε ένα όριο και να μην κάνουμε υπερβολές που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένα αποτελέσματα όπως έγινε στο εξωτερικό. Για ‘μένα το ύψος των 28 ορόφων, για παράδειγμα του Landmark, είναι πολύ χαρακτηριστικό και δεν θα πούμε όχι στη δημιουργία μερικών τέτοιων κτιρίων στα κέντρα των πόλεων».

Ο συντελεστής σίγουρα θα αυξηθεί σε κάποιες περιοχές αλλά δεν γνωρίζω αν θα αυξηθεί ο μέγιστος του 220% ούτε και είμαι σίγουρος ότι θα ήταν χρήσιμο αν αυξηθεί, επανέλαβε.

«Μπορεί να γίνει καλύτερη κατανομή των έργων για τις πόλεις με τα σχέδια περιοχής όπως ήδη έγινε στη Λεμεσό για την περιοχή από τη μαρίνα μέχρι το λιμάνι. Εκεί μπορεί να γίνει ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο στα πρότυπα του “City”. Είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες μελέτες για να πάμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια όσον αφορά την ανάπτυξη».
 
Αμνηστία: O καθένας τον τίτλο του

Για την πολεοδομική αμνηστία - που δεν αποκλείεται και σήμερα να εγκριθεί από τη Βουλή-, ο υπουργός, ανέφερε πως το σύστημα που υπήρχε είχε πολλές νομοθετικές παθογένειες και δεκάδες χιλιάδες οικοδομές δεν μπορούν να αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας και άρα πολλοί αγοραστές ήταν εγκλωβισμένοι. Πέραν από 100.000 τίτλοι δεν μπορούσαν να εκδοθούν.

«Επίσης πολλοί ξένοι αγοραστές που αγόρασαν ακίνητα δεν μπορούσαν να πάρουν τίτλο και αυτό οδήγησε και σε μία δυσφήμηση του τόπου στο εξωτερικό αφού σχετικά θέματα συζητήθηκαν μέχρι και στο βρετανικό κοινοβούλιο αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο», εξήγησε ο κ Συλικιώτης.

Η διαδικασία για την πολεοδομική αμνηστία ξεκίνησε από τα μέσα του 2008 και για πρώτη φορά προσεγγίστηκε το θέμα συνολικά, εξήγησε, γι’ αυτό και μιλάμε για πέντε τροποποιητικά νομοσχέδια (περί πολεοδομίας, περί οδών και οικοδομών, περί ακίνητης ιδιοκτησίας, περί πώλησης γης, περί συμβάσεων). «Στόχος δεν είναι μόνο να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο αλλά και να βάλουμε υγιείς βάσεις για το μέλλον».

Από τον Ιούνιο του 2009 η διαδικασία ήταν ανοικτή για κατάθεση απόψεων από όλους τους ενδιαφερόμενους και από τα κόμματα.

Εξηγώντας με απλά λόγια τη είναι η πολεοδομική αμνηστία ο κ. Συλικιώτης είπε πως  ένας πολίτης που έχει μία οικιστική μονάδα σε μία μεγάλη ανάπτυξη για να πάρει τίτλο ιδιοκτησίας πρέπει ολόκληρη η ανάπτυξη να πάρει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Αποτέλεσμα είναι ακόμα και οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν πρόβλημα να μην παίρνουν τίτλο ιδιοκτησίας. «Εμείς προσεγγίζουμε το θέμα λίγο από την ανάποδη. Εάν σε μία μονάδα ,για παράδειγμα, υπάρχουν 100 μονάδες. Όσες από αυτές δεν έχουν προβλήματα παίρνουν καθαρό τίτλο. Για όσες μονάδες έχουν μικρές παρατυπίες, δηλαδή δεν επηρεάζουν γείτονες ή δεν παρεμβαίνουν σε δημόσιους χώρους, οι παρατυπίες θα καταγράφονται στον τίτλο (πχ στεγασμένες βεράντες, πέργολες κτλ). Στις περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων δεν θα εκδίδεται τίτλος μέχρι να διορθωθούν οι παρατυπίες».

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου με μικρές παρατυπίες θα μπορεί να προσφύγει σε ειδική επιτροπή στην οποία θα μπορεί να πληρώνει για να καλύπτει υπέρβαση μέχρι 10%. Δηλαδή αν κάποιος έκλεισε τη βεράντα και αύξησε τον καλυμμένο χώρο του ακινήτου κατά 10%, θα υπάρχουν καθορισμένες κλίμακες για κάθε περιοχή οι οποίες θα καθορίζουν το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να «καθαρίσει» ο τίτλος ιδιοκτησίας του.  Άλλη επιτροπή θα εξετάζει περιπτώσεις για υπέρβαση μέχρι και 30% που είναι και δυσκολότερες.   

Οι τίτλοι που έχουν σημειώσεις, πρόσθεσε, δεν θα μπορούν να πάρουν άδεια για αλλαγές που ενδεχομένως να θέλει να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης. «Θα μπορεί κάποιος να πουλά τον τίτλο, αλλά ο αγοραστής θα ξέρει πως το ακίνητο έχει τις συγκεκριμένες παρατυπίες».

Μόλις εγκριθεί η νομοθεσία, θα γίνουν σεμινάρια στα οποία θα λάβουν μέρος τα άτομα που εργάζονται στις οικοδομικές και πολεοδομικές Αρχές μαζί με λειτουργούς της Πολεοδομίας και του Κτηματολογίου. Επίσης, θα ενημερωθεί και ο ιδιωτικός τομέας σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ.

Ξεκαθάρισμα σε 3-4 χρόνια
 
Πάντως, ήδη εδώ και ενάμισι χρόνο ένας μηχανισμός στο Κτηματολόγιο παρακολουθεί την έκδοση τίτλων και σε μηνιαία βάση ενημερώνει τον υπουργό πως προχωρά η έκδοση τίτλων. «Ο συγκεκριμένος μηχανισμός έδειξε πως σε ενάμισι χρόνο διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 15.000 υποθέσεις τίτλων ιδιοκτησίας. Στόχος που θα θέσουμε είναι η διεκπεραίωση 20.000 τίτλων το χρόνο. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν 3-4 χρόνια για διεκπεραίωση και των παλιών υποθέσεων και των νέων τίτλων που θα εμφανίζονται», είπε ο Ν. Συλικιώτης.

Τα λεφτά που θα καταβάλλονται για «άφεση αμαρτιών» θα πηγαίνουν στους Δήμους. Το κράτος θα λαμβάνει απλώς τα μεταβιβαστικά τέλη που υπολογίζονται σε 7-8χιλ ευρώ περίπου για κάθε τίτλο.

Όσον αφορά τον υπολογισμό του συντελεστή, ένα θέμα που θέτει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ανάπτυξης Γης ο κ. Συλικιώτης είπε πως μετά από διάλογο τόσων μηνών αν ανοίξει αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα θα μπούμε σε ένα ατέρμονο διάλογο. «Δεν μπορεί μετά από μελέτη δυόμισι ετών να πάμε πίσω στην ίδια διαδικασία. Στο τέλος γι’ αυτό δεν ολοκληρώνουμε πολλά θέματα και διαδικασίες. Αν χρειαστεί στην πορεία να διορθώσουμε κάποια πράγματα θα το κάνουμε. Δεν θα καθυστερήσουμε κάτι που περιμένει χιλιάδες κόσμος και που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη».

Με την πολεοδομική αμνηστία, τίθεται μία υγιής βάση για απάλειψη των παρατυπιών που δημιουργήθηκαν λόγω των κενών στις νομοθεσίες όλα αυτά τα χρόνια και για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, κατέληξε ο Νεοκλής Συλικιώτης.

 

Top