powered_by_cyta

60 (+) Μικρομεσαίες με όραμα

Το IN Business αναδεικνύει τους στυλοβάτες της κυπριακής επιχειρηματικότητας: Τους μικρομεσαίους! Ένα αφιέρωμα σ’ αυτούς που τολμούν, που ρισκάρουν και πετυχαίνουν. Το μεγάλο ψάρι, λένε, τρώει το μικρό. Ελάτε, όμως, που στην οικονομία και δη στη δικιά μας, όπου οι μικρομεσαίες αποτελούν το 80% της επιχειρηματικής πίτας, τα μικρά ψάρια είναι από μια άποψη τα μεγάλα! Κι αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί τραβηγμένο, τότε μένουμε στο ότι οι ΜμΕ είναι στο σύνολό τους το μεγάλο ψάρι της κυπριακής οικονομίας! Εξάλλου, αυτές είναι που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία της.  67 μικρομεσαίες, λοιπόν, στην Κύπρο, ένα το ψάρι και το μεγαλύτερο!

Στις σελίδες που ακολουθούν παρουσιάζονται 60 και βάλε από τα πιο αξιόλογα... μικρομεσαία ψάρια της κυπριακής οικονομίας: Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κύπρου από διάφορους τομείς, που αποτελούν πολύ καλά παραδείγματα επιχειρηματικής προσπάθειας, έχοντας κατά μέσο όρο ετήσιο τζίρο €1.2 εκ η καθεμιά.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Κατά την έρευνά μας - πέραν των εταιρειών που είχαμε ήδη υπόψη μας - επικοινωνήσαμε, μεταξύ άλλων, με συμβούλους επιχειρήσεων, το Εκκολαπτήριο Εταιρειών Διογένης, το ΚΕΒΕ, την ΟΕΒ και την ΚΟΓΕΕ, ζητώντας τους να μας προτείνουν καλά παραδείγματα μικρομεσαίων εταιρειών (ΜμΕ), που να πληρούν τα πιο κάτω κριτήρια:
-Το ανθρώπινο δυναμικό τους να μην ξεπερνάει τα 40 άτομα.
-Να έχουν ετήσιο τζίρο μέχρι και €2 εκ.
-Να μην ανήκουν σε μεγάλους ομίλους.
-Να μη λειτουργούν με καθεστώς franchise.
Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με την κάθε εταιρεία για διασταύρωση και επιβεβαίωση των κριτηρίων. Οι εταιρείες παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά.


Είναι πολλά τα «pending» τελικά!
Στο πλαίσιο της έρευνας θα γνωρίσετε επιτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες, θα διαβάσετε ιστορίες ανθρώπων που άρχισαν από το μηδέν με μια ιδέα και πολλή θέληση και τα κατάφεραν ή έχουν, τουλάχιστον, τεράστιες προοπτικές να περάσουν μελλοντικά τον πήχη που ανέβασαν.
Πίσω από αυτές τις ιστορίες, όμως, τις εντυπωσιακές και ευχάριστες, στο μάτι και στο μυαλό υπάρχουν και κάποιες άλλες. Οι ιστορίες που αφηγούνται τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν αυτοί οι άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι. Ιστορίες που ακούσαμε κατά την έρευνά μας. Ιστορίες που στις 16 Ιουνίου στέλνουν τους μικρομεσαίους στους δρόμους, διαμαρτυρόμενους για μη ικανοποιητική στήριξη από την πολιτεία.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας τον περασμένο Μάιο, λοιπόν, τονίστηκε η άμεση ανάγκη δημιουργίας ταμείου εγγυοδοσίας και δανεισμού για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησής τους σε όλη την Κύπρο.
«Υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες, το χρήμα ρέει άφθονο τόσο σε αυτές όσο και στα συνεργατικά ιδρύματα, όμως τα επιτόκια δεν βοηθούν, ούτως ώστε να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», είναι η άποψη της ΠΟΒΕΚ.
Ο γενικός γραμματέας της, Στέφανος Κουρσάρης, μας παρέθεσε, σε μια σύντομη αλλά περιεκτική συζήτηση, τα κύρια προβλήματα που ταλανίζουν τις ΜμΕ.
Μίλησε για το πρόβλημα που δημιουργείται, κυρίως όταν τεράστια εμπορικά κέντρα ξεπετάγονται κατά παρέκκλιση ενίοτε τοπικών σχεδίων και νόμων και πλήττουν τις ΜμΕ, χωρίς να υπάρχουν αντίμετρα εξισορρόπησης της νέας τάξης πραγμάτων.
Μας είπε για την απουσία επαρκών ή σωστών κριτηρίων περιορισμού της πληθώρας νέων καταστημάτων.
Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις, που είχαν πάντοτε κι εξακολουθούν να έχουν οι κανονισμοί των ωραρίων εργασίας.
Και άφησε για το τέλος ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Το νόμο που διέπει το ενοικιοστάσιο και την επαγγελματική στέγη, ο οποίος δεν προστατεύει, λέει, τις ΜμΕ, με αρνητικά αποτελέσματα, όπως οι ακατάσχετες αυξήσεις στα ενοίκια.
Σημείωσε, κάπου μέσα στα πολλά, και τη σημασία της εφαρμογής των νόμων και των κανονισμών του υγιούς ανταγωνισμού. «Μη ελεγχόμενες εκπτώσεις, παραπλανητικές διαφημίσεις και άλλα δεινά, πλήττουν την ανάπτυξη των ΜμΕ και κατά συνέπεια ολόκληρης της οικονομίας μας», ανέφερε.
«Κατά συνέπεια!». Αν μας επέτρεπαν οι δικοί μας σχεδιαστικοί κανονισμοί, θα βάζαμε τη φράση αυτή με κεφαλαία μέσα στο κείμενο.          Το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας οικονομίας και... κατά συνέπεια έχουν την ισχύ να την καθορίζουν, είναι δεδομένο και «economy basics». Και όπως, συνήθως, συμβαίνει με τα δεδομένα, πολλοί νομίζουν ότι θα βρίσκονται πάντοτε «εκεί». Μέχρι που απλώς μια μέρα συνειδητοποιούν πως δεν είναι!
Ένα ποσοστό 10% -15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας έχουν κλείσει πέρυσι. Πέρασε το τσουνάμι της διεθνούς οικονομικής κρίσης και στο φεύγα του - αν θεωρήσουμε, δηλαδή, ότι τα χειρότερα πέρασαν - πήρε μαζί και εταιρείες που παρόλο που ήταν μικρές σε μέγεθος, είχαν καλές προοπτικές να εξελιχθούν σε γερά «οστά» της ραχοκοκαλιάς, που τόσοι υμνούν μα ακόμη περισσότεροι προσπερνούν.
Πού είναι, λοιπόν, το φιλικότερο προς τις ΜμΕ περιβάλλον; Τι γίνεται για να βοηθηθούν, ώστε να αντεπεξέλθουν στα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας; Όταν οι ΜμΕ φωνάζουν και κινητοποιούνται, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει, τουλάχιστον, να έχουν... τα αυτιά τους 14.

 

1. Α.Π. ΜΙΧΑΗΛΑΣ & ΥΙΟΙ ΛΤΔ

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΥΓΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8

Λίγες κότες, λιγοστή τεχνολογία της εποχής και τα εργατικά χέρια μιας οικογένειας, ήταν τα εργαλεία με τα οποία ξεκίνησε η μικρή φάρμα του Αναστάση Μιχαηλά το 1980.
Σιγά - σιγά αναπτύχθηκε και μέχρι το τέλος του 1990 μετατράπηκε σε μια μεσαίου μεγέθους φάρμα στην Αραδίππου. Ως εταιρεία η Α.Π. Μιχαηλάς & Υιοί Λτδ εγγράφηκε το 2001. Ήταν και παραμένει μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση, αποτελούμενη από τους γονείς και τα τρία παιδιά.
Η εταιρεία ασχολείται μόνο με την παραγωγή αυγών, ένα πολύ δύσκολο τομέα, όπως τονίζει ο εκ των παιδιών του κ. Μιχαηλά, Χρίστος. Κι αυτό γιατί η παραγωγή αυξομειώνεται ανάλογα με το αν παρουσιάζεται ή όχι πρόβλημα με τα πτηνά.
Μετά το 2004 και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κτηνοτρόφοι ενισχύθηκαν με επιδοτήσεις, κάτι που ώθησε την οικογένεια να μεταφερθεί σε μεγαλύτερη φάρμα, με νέα τεχνολογία και με πιο εύκολη τη συντήρησή της.


2. ΑΙΘΕΡΙΟ NATURE’S BIO STORE

ΤΟΜΕΑΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 20


Η εταιρεία Αιθέριο Nature’s Bio Store ιδρύθηκε το 2007 και άνοιξε το πρώτο κατάστημα με βιολογικά προϊόντα στη Λευκωσία τον Δεκέμβριο του 2007. 
Σήμερα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων βιολογικών προϊόντων - Αιθέριο & Αιθέριο Express - με επτά καταστήματα παγκυπρίως και πέρα των 4.500 βιολογικών προϊόντων. Ιδρυτές είναι o Ευθύμιος Ευθυμίου και η Άννη Λεβέντη.
Η εταιρεία ξεκίνησε από ένα όραμα για πιο υγιεινό και «καθαρό» φαγητό, χωρίς χρωστικές ουσίες, φυτοφάρμακα, ορμόνες, αντιβιοτικά, πρόσθετα και συντηρητικά. Εφαρμόζει αρκετές καινοτομίες, όπως το ότι χρησιμοποιεί ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, φιλικά στο περιβάλλον για την παράδοση των προϊόντων της, πραγματοποιεί εκστρατείες ανακύκλωσης και αναδάσωσης, ενώ στο κατάστημα της λεωφόρου Μακαρίου λειτουργεί την πρώτη βιολογική κουζίνα - υπό την επίβλεψη του γνωστού σεφ Λούη Παπαγεωργίου - με τη φιλοσοφία take away και delivery. Επιπλέον, ενημερώνει τον κόσμο για την υγεία, την ευεξία και την προστασία του πλανήτη, με μεγάλη γκάμα Bio Free Press εντύπων, βιβλίων και περιοδικών. Αποστέλλει, επίσης, το Bio Newsletter με βιοπροσφορές και πληροφορίες για ένα πιο υγιεινό και συνειδητό τρόπο ζωής.

3. ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΤΟΜΕΑΣ: ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 5

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 από την οικογένεια Βασιλείου. Τα κυριότερα προϊόντα παραγωγής τους είναι τα παραδοσιακά αλλαντικά της Πιτσιλιάς, όπως, χοιρομέρι, λούντζα, λουκάνικα κρασάτα και τσαμαρέλα.
Οικογενειακή επιχείρηση, που προχώρησε σε αναβαθμίσεις και πήρε ρίσκα με καινούργια εργοστασιακή υποδομή, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, δίπλα ακριβώς από το σπίτι τους στο Πελένδρι.
Στην Κύπρο προμηθεύουν γύρω στις 120 επιχειρήσεις, κυρίως στη Λεμεσό και την Πάφο, αλλά και στη Λευκωσία, ενώ εξάγουν κυρίως στην Αγγλία. Έχουν συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις του εξωτερικού, όπως η Alimentaria στη Βαρκελώνη, η Salone Del Gusto στο Τορίνο, η Singapore Expo και η Detrop στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το σύστημα HACCP, έχει την πιστοποίηση ISO 22000:2005, ενώ στα πλαίσια της 14ης Παγκύπριας Γεωργικής Έκθεσης, το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος - βραβεύοντας αγρότες και αγρότισσες που έχουν δραστηριοποιηθεί με επιτυχία σε διάφορους κλάδους - επέδωσε στην εταιρεία αυτή το βραβείο Αγροβιοτεχνίες Στην Ύπαιθρο - Κατηγορία: Αλλαντικά.


4. ΑΡΤΟΖΑ

ΤΟΜΕΑΣ: ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 19

Η εταιρεία ΑΡΤΟΖΑ ΛΤΔ ιδρύθηκε στις 5 Ιουνίου 2001 από τον Ιωάννη Παστού. Δραστηριοποιείται στα Λατσιά και την Αθηαίνου, από όπου και κατάγεται ο ιδρυτής. Η εταιρεία παράγει όλα τα είδη αρτοποιίας, ψωμιά, αλμυρά και σνακ.
Η ιστορία ξεκινά τη δεκαετία του 1980, όταν ο κ. Παστού σε ηλικία 22 ετών άρχισε να εργάζεται σ’ ένα φούρνο στην Αθηαίνου. Σε διάστημα, περίπου, ενός χρόνου αποφάσισε μ’ ένα παιδικό του φίλο να ανοίξουν το δικό τους φούρνο. Έτσι, δημιούργησαν την εταιρεία Αρτοβιομηχανία Ζορπάς & Παστού ΛΤΔ. Στα μέσα του 2000 ο Ιωάννης Παστού πούλησε το μερίδιό του και ένα χρόνο μετά δημιούργησε την υφιστάμενη εταιρεία. Ξεκίνησε στα Λατσιά με τρία άτομα, ενώ ο ίδιος κατασκεύαζε κι έψηνε τα προϊόντα. Η εταιρεία σιγά - σιγά κέρδισε έδαφος στην αγορά και στα μέσα του 2007 επεκτάθηκε με δεύτερο κατάστημα στην Αθηαίνου.
Η ΑΡΤΟΖΑ ΛΤΔ εφάρμοσε τη δική της καινοτομία, παρέχοντας στους πολύτεκνους και στις πενταμελείς οικογένειες δωροκάρτα, με αυτόματη έκπτωση της τάξης του 10% στα είδη αρτοποιίας.

 

5. ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΛΤΔ

ΤΟΜΕΑΣ: ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΙΔΗΡΟΥ- ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 17

Ιδρύθηκε το 1973 στη Bιομηχανική Περιοχή Μιας Μηλιάς από τον Τάκη Παπαβασιλείου.           Η τουρκική εισβολή του 1974 κατέστρεψε την εταιρεία, η οποία, όμως, επαναλειτούργησε με τεράστιες δυσκολίες το 1976 στη Βιομηχανική Περιοχή Στροβόλου.
Το 1994 αναλαμβάνει τα ηνία η δεύτερη γενεά, τρία αδέλφια με όραμα και γνώσεις, τα οποία καλούνται να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν την εταιρεία: Ο Μιχάλης Παπαβασιλείου ως μηχανολόγος, η Φωτεινή Παπαβασιλείου Κωνσταντίνου στη διοίκηση και η Χριστίνα Παπαβασιλείου Φραντζή στο λογιστήριο.
Το 2004 δημιουργείται η θυγατρική εταιρεία Αρχιμήδης Μεταλλικές Στέγες, αποτελώντας καινοτομία. Σ’ ένα χώρο 1.200 τ.μ. έχουν συγκεντρωθεί καινούργια μηχανήματα, όπως, ψαλίδια κοπής μετάλλου πάχους μέχρι 25 mm, πρέσα με 4 m μήκος και πάχος 8 mm, ρολά για λαμαρίνες 3 m Χ 12 mm, λάμες, σωλήνες και κουρβαδόροι. Κατασκευάζονται σκάλες, βυτία, καλούπια, μηχανήματα  μεταλλείων, μεταλλικές στέγες και ό,τι άλλο αφορά τη μεταποίηση.
Στόχος είναι, πλέον, η τρίτη γενιά να καταρτιστεί ακόμη πιο δυναμικά και να δώσει συνέχεια και ομαλή εξέλιξη στην εταιρεία.

 


6. A&A MASTERBLINDS  

ΤΟΜΕΑΣ: ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 17

Ιδρύθηκε το 2004 από τον Αντρέα Αριστείδου. Είναι μια ιδιωτική εταιρεία, η οποία ασχολείται με την κατασκευή και τοποθέτηση όλων των τύπων αντηλιακών συστημάτων, κουρτίνων, συστήματων ανάρτησης κουρτίνων, τεντών, πτυσσόμενων πόρτων και αλουμινίων ρολό για εξωτερική κάλυψη. 
Ξεκίνησε τη λειτουργία της με τρία άτομα προσωπικό. Η δράση της εταιρείας ξεκίνησε με ένα κατάστημα στη Λευκωσία, το οποίο δεν άργησε να προσελκύσει το ενδιαφέρον με τις καλές προσφορές και τα ποιοτικά του προϊόντα. Μετά από τέσσερα χρόνια και αφού η εταιρεία έγινε ήδη γνωστή σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, δημιουργήθηκε ένα νέο κατάστημα στη Λάρνακα και το 2009 άλλο ένα στη Λεμεσό.
Οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν την κατασκευή και τοποθέτηση όλων των ειδών σκίασης του σπιτιού. Στα καταστήματά της διατίθενται, επίσης, ποικιλίες από wallpapers και εισαγόμενα υφάσματα από χώρες της Ευρώπης.
Σκοπός της είναι να δίνει ιδέες και λύσεις διακόσμησης με ποιοτικά προϊόντα σε πολύ καλές τιμές.

 

7. A.M.D ASSISTIVE NETWORKS
ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Αισθητήρες)
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ: 3
(Με επικείμενη συμμετοχή σε κοινοπραξία θα αυξηθεί στα 11)

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων τεχνολογίας για τη συλλογή πληροφοριών από αισθητήρες, με έμφαση στην τηλεεπιτήρηση ηλικιωμένων ατόμων και τη πρόσφορα αυτοματοποιημένων υπηρεσιών.
Έχει αναπτύξει το εξειδικευμένο σύστημα Sense4Care, το όποιο χρησιμοποιεί τη Patent Pending Technology, με καινούργιες μεθόδους ανίχνευσης πληροφοριών. Αυτή η τεχνολογία είναι βασισμένη στην ακαδημαϊκή ερευνά ενός εκ των ιδρυτών της εταιρείας, του δρος Ανδρέα Σαββίδη. Η αρχική ερευνά χρηματοδοτήθηκε από το US National Science Foundation.
Η Assistive Networks έχει άδεια για τη χρήση της τεχνολογίας από το πανεπιστήμιο Yale, για την ανάπτυξης ενός νέου εμπορικού προϊόντος για τις αγορές της Ευρώπη και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Ιούνιο του 2009 η A.M.D Assistive Networks σύναψε στρατηγική συνεργασία με την αμερικανική Querult LLC. Σκοπός της συνεργασίας είναι η ενσωμάτωση τεχνολογιών Active RFID στα προϊόντα της Assistive Networks και η προώθηση των προϊόντων της εταιρείας στην αμερικανική αγορά.
Η εταιρεία παρέχει, επίσης, λύσεις για επιχειρήσεις, οι οποίες αξιοποιούν πληροφορίες από διάφορα είδη αισθητήρων, προσθέτοντας αξία στη διαχείριση των πόρων τους. Πρόσφατα προχώρησε σε κοινοπραξία με την αμερικανική Queralt LLC, για την εκτέλεση μεγάλου έργου στον τομέα του identity management.


8. Alka Pack
ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10

H εταιρεία προμηθεύει από το 1973 την κυπριακή αγορά με υλικά και μηχανήματα συσκευασίας.
Καλύπτει από τις μικρότερες μέχρι και τις μεγαλύτερες βιομηχανίες και εμπορικές εταιρείες. Προσφέρει, μεταξύ άλλων, μηχανές θερμοσυρρίκνωσης, περιτύλιξης παλετών, σφράγισης κιβωτίων, πακεταρίσματος σε κενό αέρος και όλη γενικά τη σειρά μηχανημάτων, που χρησιμοποιούνται για συσκευασίες. Διαθέτει, επίσης, τεχνικό τμήμα, προσφέροντας κάθε δυνατή υποστήριξη στους πελάτες της. 
Οι τομείς που η εταιρεία έχει μεγάλη εξειδίκευση είναι τα μηχανήματα και υλικά επεξεργασίας κρεάτων, πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και αρτοποιημάτων.
Δίπλα από τα γραφεία και τις αποθήκες η εταιρεία διαθέτει εκθεσιακό χώρο, όπου οι πελάτες μπορούν να δουν σε λειτουργία οποιοδήποτε μηχάνημα και να κάνουν όσες δοκιμές θέλουν με τη βοήθεια των τεχνικών. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με το ISO 22000 και το ΗACCP. Είναι συμβεβλημένη με τη Green dot, αφού η εταιρεία διαχρονικά δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα, εκπαιδεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό της.

 


9. ANDREAS MAIFOSHIS NURSERIES LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ – ΑΝΘΟΚΟΜΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10
(Και 10 έκτακτοι κατά περιόδους)

Η εταιρεία Φυτώρια Ανδρέας Μαϊφόσιης ιδρύθηκε το 1987 και αποτελεί ένα δυναμικό επιχειρηματικό εγχείρημα του γεωπόνου ανθοκομίας Ανδρέα Μαϊφόσιη, που ειδικεύεται στο χώρο της παραγωγής και εμπορίας καλλωπιστικών φυτών εξωτερικού και εσωτερικού χώρου. Βρίσκεται στο Δάλι και δραστηριοποιείται σε έκταση 10.000 τ.μ..
Η εταιρεία ενισχύθηκε στην πορεία από το γιο του ιδιοκτήτη, Κωνσταντίνο, ο οποίος έχει σπουδάσει Landscape Management στο Πανεπιστήμιο Greenwich του Λονδίνου και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Sunderland. Αυτό ώθησε την εταιρία σε καινοτομίες, όπως, αυτοματισμούς στο χώρο της παραγωγής και σ’ ένα νέο σύστημα για χώρους πρασίνου, δρόμους και νησίδες, το Instant Flower Solutions.
Η εταιρεία αναπτύσσει τις δραστηριότητές της στους τομείς: Παραγωγής και διάθεσης μιας ευρύτατης γκάμας καλλωπιστικών φυτών όλων των μεγεθών και ποικιλιών, αρωματικών φυτών και λαχανικών, εισαγωγής λουλουδιών από Ολλανδία, Ιταλία, Γερμανία και Ισραήλ και διαμόρφωσης και κατασκευής κήπων. Διαθέτει μεγάλο πελατολόγιο από όλη την Κύπρο, όπως, ανθοπωλεία, φυτώρια, ξενοδοχεία και δήμους.

10. ARMES

ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Οπτικές λύσεις)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 4

Πρόκειται για μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, που παρέχει διαδραστικές οπτικές λύσεις. Λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2009 κι εργοδοτεί τέσσερις υπάλληλους, τρεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υλοποίησης εφαρμογών και ένα για την ανάπτυξη των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων.
Εντάσσεται στις λίγες εταιρείες, που ερευνά, αναπτύσσει και παρέχει συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας. Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, που αναμειγνύει τον πραγματικό κόσμο με τον εικονικό. Ενσωματώνει 3D εικονικά αντικείμενα σε ζωντανό βίντεο και επιτρέπει στο χρήστη να αλληλεπιδρά με αυτά. Το σύστημα διαθέτει λειτουργικές εφαρμογές για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και δημιουργικές εφαρμογές για την ψυχαγωγία και τη διαφήμιση.
Η εταιρεία προσφέρει, επίσης, οπτικές διαδραστικές λύσεις, που περιλαμβάνουν την κατασκευή και την προσαρμογή των επιφανειών αφής και συναρπαστικά εικονικά περιβάλλοντα.
Η ARMES Ltd είναι ήδη σε επαφή με εταιρείες από την Ισπανία και την Κροατία, που ενδιαφέρονται για απόκτηση της κορυφαίας αυτής τεχνολογίας. Οι ιδρυτές έλαβαν χρηματοδότηση, μετά την υποβολή ενός ανταγωνιστικού επιχειρηματικού σχεδίου στο πρόγραμμα εκκόλαψης επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


11. ASSETSERVE CONSULTING

ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 5

Με έδρα τη Λεμεσό, η εταιρεία αποτελείται από μια δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων με όραμα και πολλές φρέσκιες ιδέες. Δραστηριοποιούνται στο χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών εδώ και ένα χρόνο. Παρέχουν ένα μεγάλο φάσμα υπηρεσιών, ορισμένες εξ αυτών μέσω δικτύου εξωτερικών συνεργατών, όπως δικηγόρων, λογιστών και άλλων.
Παρέχουν, μεταξύ άλλων, λογιστικές,  ελεγκτικές, συμβουλευτικές και άλλες εταιρικές υπηρεσίες. Επίσης, υπηρεσίες διοίκησης, διαχείρισης και γραμματειακές.
Πρόκειται για μια ομάδα που βγάζει τη γυναικεία επιχειρηματικότητα ασπροπρόσωπη - έχοντας στα ηνία μια γυναίκα - και καταφέρνοντας να έχει ένα καλό όνομα στη Λεμεσό και όχι μόνο.

 


12. BEAUTY SPA PAPASAVVA

ΤΟΜΕΑΣ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 20

Με το πέρας των σπουδών της στο Λονδίνο στον τομέα της αισθητικής, η Μαρία Παπασάββα επέστρεψε στην Κύπρο για να υπηρετήσει τη γυναικεία ομορφιά.
To 1978 συνάντησε στο δρόμο της κάποιους αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι τη βοήθησαν. Αρχικά σ’ ένα μικρό δωμάτιο του διαμερίσματός της στη Λευκωσία με το σύζυγο και τα δύο της παιδιά να μεγαλώνουν στο διπλανό δωμάτιο. Τα παιδιά της σήμερα συνεχίζουν, μετά από δική τους επιθυμία, το δικό της όραμα στους σύγχρονους χώρους του ινστιτούτου. Το BEAUTY SPA PAPASAVVA βρίσκεται στη Λευκωσία και στεγάζεται σ’ ένα κτίριο 750 τετραγωνικών. Κεντρικός άξονας των υπηρεσιών, στον οποίο στηρίζεται η επιχείρηση, είναι η κάθε γυναίκα που έρχεται στο ινστιτούτο να νιώθει όμορφη, αισθανόμενη σωματική ευεξία και μοναδικότητα. Με όραμα και σκληρή δουλεία έχει προχωρήσει σε τολμηρές επενδύσεις, με την εισαγωγή πρωτοποριακών μηχανημάτων και θεραπειών. Σε συνεργασία με τον δρα Φερράρι έχει δημιουργήσει σειρά ιατρικών καλλυντικών.

 

13. BEST LIFE

ΤΟΜΕΑΣ: ΥΓΕΙΑ (Συμπληρώματα διατροφής)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 6

Η Best Life Co Ltd είναι η αποκλειστική αντιπρόσωπος των προϊόντων της Higher Nature από το Ηνωμένο Βασίλειο και της Nutralead από την Ελλάδα και οι αποκλειστικοί αντιπρόσωποι και διανομείς των ατομικών και καινοτόμων τεστ τροφικής δυσανεξίας της Cambridge Nutritional Sciences Ltd.  Η επιχείρηση ιδρύθηκε το 2006. Εμπνευστής της ο φαρμακοποιός Κώστας Κωνσταντόπουλος και κύριος στόχος η εμπορία και διανομή προϊόντων, που συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου υγείας του ατόμου με φυσικά μέσα. Στο πηδάλιο της εταιρείας βρίσκεται η Χρυσταλλένη Σώζου, διακριθείσα από το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο το 2005 κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος CH.A.S.E, ως μια από τις 36 κορυφαίες επαγγελματίες - επιχειρηματίες γυναίκες της Ευρώπης.
Αρκετά από τα προϊόντα, που διανέμει η εταιρεία, έχουν βραβευθεί σε εθνικές εκθέσεις της Αγγλίας ως καλύτερα συμπληρώματα διατροφής.

14. BIOSPITI

ΤΟΜΕΑΣ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 3

Μετά από δυο χρόνια στο χώρο των βιολογικών προϊόντων, η Έλενα Ζαχαριάδου «έκτισε» στη Λεμεσό πριν από οκτώ μήνες το δικό της BIOSPITI.  Μια μικρή υπεραγορά βιολογικών προϊόντων στην οδό Αγίας Σοφίας, στην οποία ο καταναλωτής μπορεί να βρει από φρούτα, λαχανικά και όσπρια, κρέας και νωπό κοτόπουλο, ψάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα, παγωτά, συμπληρώματα διατροφής, μέχρι και καλλυντικά, όλα βιολογικά. Τα προϊόντα προέρχονται από Κύπρο, Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία και αλλού, ενώ διατίθενται φρούτα, λαχανικά και γλυκά του κουταλιού από τη Μονή Τροοδίτισσας.
Η κ. Ζαχαριάδου μπήκε στο χώρο των βιολογικών προϊόντων από αγάπη για τη φύση και τον υγιεινό τρόπο ζωής, θέλοντας να μεταδώσει τις αξίες αυτές σε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί, μέσω της επιχείρησής της και της προσωπικής επαφής που έχει με τους πελάτες της. Με ικανοποίηση βλέπει όλο και πιο πολλούς καταναλωτές να τα αγκαλιάζουν και ιδιαίτερα νέα ζευγάρια με μικρά παιδιά.
Το κατάστημα είναι πιστοποιημένο από το φορέα πιστοποίησης Lacon και αξίζει να σημειωθεί ότι προσφέρει, συν τοις άλλοις, υπηρεσίες catering για μικρά ιδιωτικά πάρτι.


15. BRENT CROSS

ΤΟΜΕΑΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 14

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Brent Cross διετέλεσε στο παρελθόν διευθυντής στην Παπαζιάν ΛΤΔ για Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο. Η εταιρεία αυτή αντιπροσώπευε τις SONY PIONEER, B&O GARARD και άλλες, όπως επίσης και πολλές εταιρείες μουσικής.
Δημιούργησε τη Βrent Cross το 1985, η οποία ασχολείται μόνο με μουσική, εικόνα και software κι όχι με μηχανήματα.
Σ’ αυτό το πλαίσιο δημιουργήθηκε το πρώτο video club κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας, το οποίο μετά από πέντε χρόνια ανεξαρτητοποιήθηκε, για να πάρει με το πέρασμα του χρόνου τη σημερινή του μορφή. Ασχολείται με όλη την γκάμα της νέας τεχνολογίας, από CD’s και DVD’s μέχρι κάμερες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και όλα τα συναφή accessories.
Τώρα η εταιρεία διαθέτει δύο καταστήματα στη Λεμεσό με συνολικό εμβαδό 2.000 τ.μ., μια τεράστια ποικιλία από όλα τα είδη, ενώ το μεγαλύτερο προσόν της είναι τα άτομα που δουλεύουν γι’ αυτή, τα οποία αγαπούν και γνωρίζουν τα πάντα για τη νέα τεχνολογία.
Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί το 2012 σε παγκύπρια βάση, προσθέτοντας και νέα προϊόντα στην γκάμα της.


16. CNE TECHNOLOGY CENTER
ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Βιομηχανική έρευνα)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 24

H CNE ιδρύθηκε το 2000, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός περιφερειακού κέντρου τεχνολογίας, έρευνας και ανάπτυξης. Ακόμα, στοχεύει στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και προϊόντων στη βιομηχανία αλλά και σε κυβερνητικά, ακαδημαϊκά ιδρύματα και αλλού. Έχει εδραιωθεί στην αγορά ως ένα ιδιωτικό εθνικό κέντρο αριστείας στους τομείς δοκιμής υλικών προϊόντων, διακρίβωσης (calibration) οργάνων, εφαρμοσμένης έρευνας και προμήθειας μετρητικού και εργαστηριακού εξοπλισμού.
Τα εργαστήρια της CNE εφοδιάζονται συνεχώς με σύγχρονο εξοπλισμό, ενώ είναι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της, τα πρώτα στην Κύπρο που πήραν διαπίστευση, βάσει του προτύπου ISO/IEC 17025, από ευρωπαϊκούς φορείς το 2003. Η εταιρεία είναι, επίσης, πιστοποιημένη με το πρότυπο ISO 9001.    
Το 2008 η εταιρεία προχώρησε σε rebranding - ονομασία (CNE Technology Center) - και με λογότυπο που αντικατοπτρίζει τη νέα πορεία και το όραμα των ιδιοκτητών της, ειδικά στον τομέα της  εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας.
Εξυπηρετεί όλους τους κλάδους της βιομηχανίας, όπως αυτούς των τροφίμων, των μεταλλικών προϊόντων, τις φαρμακοβιομηχανίες, τα ξενοδοχεία, τα ιδιωτικά και κρατικά εργαστήρια. Ενδεικτικά, το CNE έχει ξεπεράσει τους 1.000 πελάτες εντός και εκτός Κύπρου.


17. COGNOSCENTI UPHOLSTERY
TΟΜΕΑΣ: ΕΠΙΠΛΟΠΟΙΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8

Η εταιρεία κατασκευάζει έπιπλα από το 1968,  τo 1998 έλαβε τη σημερινή της ονομασία κι αποτελεί συνέχεια της οικογενειακής επιχείρησης του Μιχάλη Φωτίου.
«Δουλεύουμε βασισμένοι σε διεθνή πρότυπα ποιότητας και χρησιμοποιούμε εγγυημένα υλικά, όπως τη μεγάλη ποικιλία από υφάσματα που προμηθευόμαστε από συνεργάτες, αλλά και από δικές μας αποκλειστικές εισαγωγές», μας είπε ο Μιχάλης Φωτίου.
Η εταιρεία συνεργάζεται με διακοσμητές και αρχιτέκτονες. Από 2005 μπήκε δυναμικότερα στο χώρο του επαγγελματικού τομέα,  αναλαμβάνοντας μεγάλα έργα για ξενοδοχεία, καφετερίες και εστιατόρια.
Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνονται η δυναμικότερη επικοινωνιακή προβολή, η ανακαίνιση και αναβάθμιση του εκθεσιακού χώρου για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και η συμμετοχή της εταιρείας σε τοπικές εκθέσεις του τομέα.
Oρισμένα από τα έργα, που έχει αναλάβει, είναι τα κομμωτήρια Tony & Guy σε Ελλάδα και Κύπρο, το μπαράκι Sfinakia, το συγκρότημα Villa houses στην Ιρλανδία, το Aperitivo και πολλά άλλα.


18. CYMAR MARKET RESEARCH

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΡΕΥΝΕΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 9

Ιδρύθηκε το 1994 από την Ελένη Μαραγκού και τον Μιχαλάκη Ζιβανάρη.
Δραστηριοποιείται στον τομέα της έρευνας αγοράς και ασχολείται με πρωτογενείς και δευτερογενείς έρευνες, ποιοτικές και ποσοτικές, που αφορούν κοινωνικά, πολιτικά θέματα και διάφορα άλλα.
Η CYMAR Market Research Ltd. προσφέρει τις υπηρεσίες της σε παγκύπρια βάση, ενώ αναλαμβάνει έργα και στο εξωτερικό, μέσω των στρατηγικών συμμαχιών που διατηρεί με εταιρείες ερευνών σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρωσία, Ουκρανία, Σαουδική Αραβία και Λίβανο.
Ξεκίνησε τις εργασίες της με δύο άτομα μόνιμο προσωπικό. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της αναλάμβανε 10 με 20 έργα ετησίως. Σήμερα, μετά από μία επιτυχή πορεία 15 ετών, αναλαμβάνει πέραν των 100 έργων ετησίως. Στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία, κατάλληλα διαμορφωμένα για τη διεξαγωγή ερευνών.
Η επιτυχία της στηρίζεται στην αρχή της προσωπικής εξυπηρέτησης του πελάτη και στην παροχή ψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ανταγωνιστικό κόστος.
Η CYMAR Market Research Ltd. ελέγχει όλες τις διεργασίες της με σύστημα ποιότητας, το οποίο έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001:2000.

 

19. CYPRUS LIMOUSINES

ΤΟΜΕΑΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 7


Η εταιρεία ξεκίνησε το 2005 από τους Σάββα Σταυρίδη και Λάζαρο Παπαχριστοφόρου. Στόχος ήταν να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες μεταφοράς στην Κύπρο και να εισαχθεί ένα καινούργιο προϊόν, για τον κόσμο που θέλει κάτι πιο ποιοτικό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η εταιρεία αυτόματα απευθύνεται στις υψηλές εισοδηματικές τάξεις. Εξάλλου, αυτός είναι ο λόγος που εκτός από τις λιμουζίνες που χρησιμοποιούνται για πάρτι και γάμους, διατίθενται και άλλα πολυτελή  αυτοκίνητα για επιχειρηματίες και VIPs, οι οποίοι καταφθάνουν στην Κύπρο με ιδιωτικά τζετ, αλλά και διάσημους απ’ όλο τον κόσμο.
Σήμερα ο κόσμος έμαθε να χρησιμοποιεί τις λιμουζίνες, παρά το ότι οι περισσότεροι πελάτες είναι ξένοι. Εκτός από τους ξένους, η Cyprus Limousines δουλεύει πολύ με offshore εταιρείες ή και κυπριακές, που θέλουν να ευχαριστήσουν τους ξένους τους με κάτι πιο εξελιγμένο και πολυτελές.


20. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ Γ. ΝΕΟΚΛΕΟΥΣ
ΤΟΜΕΑΣ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΟ 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 25

Η εταιρεία ασχολείται αποκλειστικά με την επεξεργασία μετάλλου και stainless steel για τις κατασκευές εξωτερικών κάγκελων αλλά και για εσωτερικές σκάλες, περιφράξεις, μπαλκόνια, καγκελόπορτες και σιδεριές παραθύρων. Φτιάχνει, επίσης, καλοσχεδιασμένα μεταλλικά έπιπλα και εντάσσεται στον τομέα της μεταποίησης. Μπήκε στον τομέα μετάλλου από το 1993, απασχολούσε τότε δυο άτομα και έδρευε στην Αθηαίνου, σε ένα χώρο 100 τ.μ.. Εκτελούσε εργασίες στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας και μεταπήδησε σιγά - σιγά από τη βιοτεχνία στη βιομηχανία.
Σήμερα στεγάζεται στη Βιομηχανική Περιοχή Αθηαίνου, σε υπερσύγχρονα εξοπλισμένο βιομηχανικό χώρο 2.000 τ.μ., ενώ έχει καταφέρει να λειτουργεί τρεις αξιόλογους εκθεσιακούς χώρους. Εισήγαγε τα τελευταία χρόνια σύγχρονα μηχανήματα από Γερμανία, εφάμιλλα με αυτά που χρησιμοποιούν εργοστάσια - κολοσσοί στην Ευρώπη.
Από το 1997 η εταιρεία παίρνει μέρος ανελλιπώς σε διάφορες εκθέσεις σε όλη την Κύπρο και σε κάποιες του εξωτερικού, όπως οι Dubai και Bahrain, προσπαθώντας να επεκτείνει τον κύκλο εργασιών της.


21. DEMADES DESIGN

ΤΟΜΕΑΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 5

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2001 από το σχεδιαστή και μηχανολόγο μηχανικό, Νικόλα Δημάδη, με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες βιομηχανικού σχεδιασμού υψηλής ποιότητας σε εγχώριες και ευρωπαϊκές εταιρείες. Ανάμεσα στους τομείς δραστηριότητάς της είναι ο σχεδιασμός πακέτων, προϊόντων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, γραφείων και εκθεσιακών χώρων, καθώς και η ανάπτυξη εταιρικής ταυτότητας. Χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία 3D Modeling & Virtualization, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη νέων προϊόντων.
Το 2008 άρχισε να σχεδιάζει μια σειρά εξαρτημάτων ΗΥ για μια ευρωπαϊκή εταιρεία, ενώ τον Ιούλιο το πρώτο προϊόν της σειράς λανσαρίστηκε για διάθεση σε 30 χώρες. Το 2009 η Demades Design ξεκίνησε ένα έργο 12 μηνών για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός νέου οικολογικού λεωφορείου για τη Λευκωσία, το οποίο προϋποθέτει πολλές καινοτομίες στο σχεδιασμό και τη χρήση, με ειδική πρόσβαση για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ικανότητες, καθώς και ηλεκτρονικό σύστημα πληροφοριών και εισιτηρίων. Από τη δημιουργία της μέχρι σήμερα ολοκλήρωσε με επιτυχία περισσότερα από 120 έργα και πέραν των 40 έργων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

 

 


22. DRIFTERS BAR & GRILL (DAEMON ENTERPRISES)
ΤΟΜΕΑΣ: ΑΝΑΨΥΧΗ  
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 24-28

Η παρούσα εταιρεία είναι το αποτέλεσμα συγχώνευσης των οικογενειακών επιχειρήσεων Pigeon Beach Hotel Apartments, Pigeon Pool Bar και Drifter’s Bar & Grill. H αιχμή του δόρατος της επιτυχίας είναι, όμως, το Drifters. Στα επτά χρόνια λειτουργίας του στη Γερμασόγεια καταφέρνει να προσελκύει κόσμο από όλη την Κύπρο, έχοντας σταθερή πελατεία όλων των ηλικιών.
Συνεργάζονται με διάφορους προμηθευτές και έχουν κάνει μια πανέξυπνη κίνηση προώθησης ενός εκ των «brand» τους, της μπριζόλας Godzilla Pork Chop! Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η εταιρεία ετοιμάζει τις επεκτάσεις της, ενώ προβλέπει σε 15% ανάπτυξη τη χρονιά που έρχεται.

 

 

23. DYNAMIC WORKS

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 12

H Dynamic Works ιδρύθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τους Άγγελο Γρηγορίου (CEO) και Γιώργο Γεωργίου (managing director).  Παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής στην Κύπρο, ενώ παράλληλα επεκτείνεται με σταθερά βήματα στο διεθνή χώρο.
Διαχρονικός της στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών αυτοματοποίησης μιας σύγχρονης επιχείρησης. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία, με στόχο την αύξηση της επιχειρηματικής τους ικανότητας.
Ορισμένες από τις προτάσεις που προσφέρει αφορούν λύσεις διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM solutions), όπως, διαχείριση υφισταμένων και πιθανών πελατών, ευκαιρίες πώλησης, ετοιμασία και διαχείριση προσφορών, διασύνδεση με τηλεφωνικά συστήματα (CTI), καθώς και λύσεις διαχείρισης περιεχομένου (CMS) και δημιουργία δυναμικών ιστοσελίδων, e-commerce και άλλα.
Όλες οι λύσεις βασίζονται στην τεχνολογία EasyConsole Framework, που αποτελεί δημιούργημα της Dynamic Works. Το γεγονός αυτό επιτρέπει ευελιξία και προσαρμογή στις ανάγκες κάθε επιχείρησης, πλήρη αυτοματοποίηση διαδικασιών και απρόσκοπτη διασύνδεση μεταξύ CRM και διαδικτυακής λύσης. Τις λύσεις της Dynamic Works έχουν υιοθετήσει κάποιοι από τους σημαντικότερους οργανισμούς.

 

24. ΕΠΙΠΕΔΟ ARTS & DESIGNS

ΤΟΜΕΑΣ: ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8

Ιδρύθηκε το 1995. Αρχικά η εταιρεία εισήγαγε κεριά, είδη διακόσμησης για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κέρδισε την αγορά της Κύπρου, διανέμοντας κεριά και διακοσμητικά σε ανθοπωλεία, υπεραγορές, καταστήματα δώρων και μεταπωλητές σε όλες τις πόλεις.
Το 1997 η εταιρεία άνοιξε το Επίπεδο, το πρώτο της κατάστημα στη Λευκωσία. Οι ιδρυτές της συνέχισαν την εισαγωγή κεριών και αύξησαν την γκάμα των προϊόντων, σύμφωνα πάντα με τις καινούργιες τάσεις της αγοράς. Οι εισαγωγές γίνονται από Ευρώπη και Ασία.
Η συνεχής ενημέρωση από τις εκθέσεις της Ευρώπης για τα καινούργια προϊόντα και τάσεις, η επιμονή και το μεγάλο πάθος των ιδρυτών για υψηλής ποιότητας προϊόντα σε σχέση με την διακόσμηση, έκανε το Επίπεδο ευρέως γνωστό σε όλη την Κύπρο. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών ανέδειξε την εταιρεία, δίνοντάς της την ευκαιρία να μεγαλώσει, να επεκταθεί με δύο καταστήματα στην περιοχή Λευκωσίας, αλλά κι επιλεγμένα μαγαζιά μεταπωλητών σε όλη την Κύπρο.


25. E.C.S. E-SOFT BUSINESS SOFTWARE LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 14

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2004 από τους Μίλτο Αδάμου (διευθύνων σύμβουλο), Ριχάρδο Λιάτσο (διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης) και Στέλιο Κονναρή (διευθυντή Εφαρμογής και Υποστήριξης).
Εδρεύει στη Λευκωσία, ενώ προσφέρει υπηρεσίες, όπως: Λογιστικό (γενικό καθολικό, καθολικά χρεωστών και πιστωτών, διαχείριση ταμείων και άλλα), τήρηση αρχείου πάγιων ενεργητικών και τήρηση αποθεμάτων.  
Πρωτοπορώντας, η E-Soft ανέπτυξε τα συστήματά της με την πλατφόρμα .ΝΕΤ της Microsoft. Πρόκειται για φιλικά προς το χρήστη συστήματα, παραμετρικά και πλούσια στη λειτουργικότητα, ευέλικτα και γρήγορα.
Η καθολική αποδοχή των συστημάτων της από τους χρήστες, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα μεταφοράς όλων των δεδομένων από άλλα συστήματα, τα καθιστούν πρώτη επιλογή για τις εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν νέο λογισμικό.
Από την ίδρυση της εταιρείας πέραν των 1.100 εταιρειών και οργανισμών στην Κύπρο και το εξωτερικό - Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Μογγολία και αλλού - έχουν εφαρμόσει επιτυχώς το λογισμικό της E-Soft.

26. ENERGYINTEL SERVICES LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10

Η εταιρεία ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τους Ευγενία Ηροδότου και Μάριο Αλεξάνδρου.
Στόχος της ήταν να προσφέρει στην αγορά καινοτόμες ολοκληρωμένες λύσεις εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας.
Προσφέρει: Ηλιακά θερμικά - ψυκτικά συστήματα, ολοκληρωμένα συστήματα θέρμανσης - ψύξης δαπέδου, οροφής και τοίχου, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, ολοκληρωμένους υδραυλικούς σταθμούς ανακυκλοφορίας, οικολογικά τζάκια κι έπιπλα.
Το 2006 εισήγαγε στην αγορά της Κύπρου τα ηλιακά θερμικά συστήματα SONNENKRAFT Αυστρίας, που λειτουργούν με τη φιλοσοφία του δομημένου συστήματος με εξασφαλισμένο το λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης, το 2009 εισήγαγε στην αγορά τη λύση θέρμανσης - ψύξης με τη χρήση ακτινοβολουσών επιφανειών (radiant solution) δαπέδου, οροφής και τοίχου από τη RDZ Ιταλίας. Σήμερα η εταιρεία, αν και βρίσκεται στην κατηγορία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι σε θέση να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες σε πολύ μεγαλύτερους οργανισμούς του κλάδου.
Η EnergyIntel Services Ltd καινοτομεί, προσφέροντας λύσεις σχεδιασμού και υλοποίησης σε οποιαδήποτε πρόκληση παρουσιάζεται στον τομέα, εκμεταλλευόμενη τα έξυπνα συστήματα αυτοματισμών, που προσφέρουν τα συστήματά της.

 

27. FILEMINDERS

ΤΟΜΕΑΣ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 30

Η Fileminders ιδρύθηκε το 2003 από τους Μάριο Ξενοφώντος και Μιχάλη Πετρώνδα. Οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Λευκωσία, απ’ όπου και εξυπηρετεί πελάτες σ’ όλη την Κύπρο. Από το 2004 πρωτοπορεί, προσφέροντας όλο το φάσμα των σχετικών υπηρεσιών: Ασφαλή αποθήκευση και διαχείριση αρχείου, υπηρεσία εμπιστευτικής καταστροφής εγγράφων, ψηφιοποίηση αρχείου και εγγράφων, λύσεις ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, offsite media vault και συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Η εταιρεία θέτει υψηλά πρότυπα και προδιαγραφές, που διασφαλίζουν ποιότητα, ασφάλεια και απόλυτη εχεμύθεια στους πελάτες της. Αυτό συνέβαλε στην αλματώδη εξέλιξή της, με αποτέλεσμα μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της, να έχει πάνω από 200 πελάτες.
Οι ολοκληρωμένες λύσεις και υπηρεσίες της δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν με επιτυχία τα αρχεία τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά τους, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.
Το 2007 η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου απένειμε στην εταιρεία το Βραβείο Καινοτομίας για τον Τομέα Υπηρεσιών.


28. FIRST ELEMENTS EUROCONSULTANTS LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10 (Και περισσότεροι από 20 συνεργάτες σε Κύπρο και εξωτερικό)

Η First Elements Euroconsultants Ltd συστάθηκε το 2000 ως θυγατρική της SFS Group Pcl, με σκοπό την ανάπτυξη δομών και μηχανισμών στήριξης των ΜμΕ. Επαναπροσδιορίζοντας τις δραστηριότητές της, έδωσε μεγαλύτερη έμφαση σε υπηρεσίες, όπως: Ανάπτυξη και διαχείριση θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων και τεχνολογικών πάρκων, μεταφορά τεχνολογίας και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο δημόσιο για θέματα ανάπτυξης, διαχειριστικής επάρκειας και επιστημονικής τεκμηρίωσης.
Τον Δεκέμβριο του 2006 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. και τους δύο διευθύνοντες συμβούλους της εταιρείας, Παντελή Δημητρίου και Παναγιώτη Παστό.
Δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς επιχειρηματικούς τομείς: Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε δημόσιους φορείς και ΜμΕ, τη διαχείριση προγραμμάτων και έργων και την ανάπτυξη δομών και μηχανισμών στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Παρέχει, επίσης, εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες στο δημόσιο τομέα για θέματα των διαρθρωτικών ταμείων. Επιπλέον, συμμετέχει στα μετοχικά κεφάλαια της Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε. - του μεγαλύτερου τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα - και σε δύο θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, την I4G-Incubation for Growth και την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.


29. G.M.C TRADING LTD – LINEA  MARINA

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΝΔΥΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 20
 
Η εταιρεία G.MC. TRADING TLD σχεδιάζει, παράγει και εξάγει τη γνωστή επώνυμη σειρά γυναικείων ρούχων LINEA MARINA.
Ιδρύθηκε το 1977 από τον Γεώργιο και τη Δέσποινα Παπαδοπούλου και σήμερα αποτελεί, ίσως, τη μοναδική βιομηχανία γυναικείας ένδυσης, η οποία όχι μόνο παράγει στο εργοστάσιό της στη Λευκωσία, αλλά και εξάγει με τη δική της επωνυμία σε αλυσίδα καταστημάτων στη Γερμανία. Μάλιστα, ενισχύθηκε με smart casual lines, όπως: OLSEN, PUBLIC, MAC JEANS (woman & man), CONCEPT K., OTTO KERN (men collections), οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματά της LINEA M. και LM SELECTION - πάροδος Μακαρίου στη Λευκωσία - και Dessica Boutique στην Παλλουριώτισσα.
Σήμερα, η δεύτερη γενεά Κωνσταντίνος και Μαρίνα Παπαδοπούλου, με τις καινοτομίες στα σχέδια και υφάσματα, κατάφεραν με τη σωστή προώθηση των συλλογών τους LINEA MARINA στην έκθεση CPD, να καθιερώσουν την επωνυμία σε γνωστά καταστήματα της Γερμανίας και της Ελβετίας. Για την κυπριακή αγορά διοργανώνουν fashion shows, τα έσοδα των οποίων δίνονται σε κοινωφελή ιδρύματα. Επίσης, οργανώνουν σεμινάρια με τίτλο Dress for Success, που απευθύνονται στην εργαζόμενη γυναίκα του σήμερα. 


30. ΚΑΘΟΔΟΝ

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 15

Το εστιατόριο Καθοδόν ξεκίνησε δειλά πριν από δέκα χρόνια στο τέρμα της οδού Λήδρας. Τότε η περιοχή δεν ήταν αναπτυγμένη, αλλά κι οι ντόπιοι δεν την προτιμούσαν για ανάπτυξη ή επέκταση οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων.
Αρχικά η επιχείρηση είχε τη μισή χωρητικότητα, σε σχέση με σήμερα, που μπορεί να φιλοξενήσει 120 άτομα. Τα πρώτα δύο - τρία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα από οικονομικής απόψεως, όμως, με επιμονή και επιμονή του ιδιοκτήτη Σάκη Σιακόπουλου και του προσωπικού, το επιθυμητό αποτέλεσμα ήρθε.
Τα τελευταία έξι χρόνια επεκτάθηκε και λειτουργεί από τις 9 το πρωί μέχρι τη 1 τα ξημερώματα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα με έμφαση στη μικρασιατική κουζίνα. Το εστιατόριο επιμένει στην παράδοση χωρίς «εκπτώσεις». Το μυστικό του είναι ο απόλυτος σεβασμός στον πελάτη.

 

31. K.S. AND SON CONSTRUCTION & STEEL LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 6

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από τους Θεοκλή Θεοκλή και Σόφη Βάσου.                                            Αρχικά ξεκίνησε το 1998, με εισαγωγή μεταλλικών σκελετών για σπίτια από την Αμερική και με συνέταιρους τον Θεοκλή Θεοκλή και τον αδελφό του. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε εργοστάσιο για κατασκευές στην Κύπρο.
Σε διάστημα έξι ετών κατασκευάστηκαν 15 σπίτια και τρία εργοστάσια, αλλά διάφορα προβλήματα και διαφωνίες οδήγησαν στη διάλυση του συνεταιρισμού και στη δημιουργία της καινούργιας εταιρείας, την οποία χειρίζεται ο κ. Θεοκλή και η σύζυγός του.
Σήμερα, μετά από αρκετά προβλήματα και εμπόδια, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Βιομηχανική Περιοχή Ιδαλίου. Υπό κατασκευή βρίσκονται τρία σπίτια και ένα εργοστάσιο, τα οποία θα  αποπερατωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, όμως, με την κατασκευή σπιτιών, στο εργοστάσιο γίνονται επιδιορθώσεις μηχανημάτων, κατασκευές SKIP και σκαλωσιών βάσει του προτύπου ISO.
Οι κατασκευές σπιτιών γίνονται με στρατζαρισμένη λαμαρίνα, η οποία καθιστά το σπίτι πιο ευέλικτο στο συρμό και φθηνότερο στην κατασκευή.


32. KAPNOS & SONS LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 25


Η εταιρεία Kapnos & Sons Ltd αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης, που δημιούργησε ο πατέρας του σημερινού managing director, Πάμπου Καπνού.
Αρχικά δραστηριοποιήθηκε σε μεταφορές επιβατών με λεωφορεία γραμμής, μεταφορές προσωπικού, καθώς και τουριστικά λεωφορεία. Ακολούθως επεκτάθηκε στα taxi, mini-buses και λεωφορεία, ενώ συνεργάζεται με τις πλείστες αεροπορικές εταιρείες.
Το 2007 επεκτάθηκε στον τομέα του leasing αυτοκινήτων για μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις και ανέπτυξε δραστηριότητα στις εισαγωγές λεωφορείων και ιδιωτικών αυτοκινήτων. Από το 2008, με τη δημιουργία της πρωτοπόρου Kapnos Airport Shuttle, ξεκίνησε μεταφορές επιβατών από και προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας.
Καθημερινά εκτελούνται 30 δρομολόγια, που την καλοκαιρινή περίοδο φτάνουν τα 40. Επιπλέον, το κόμιστρο είναι πολύ φθηνό, 7 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των αποσκευών.
Η εταιρεία συνέβαλε, επίσης, στη δημιουργία του χώρου υποδοχής - πίσω από το ξενοδοχείο Φιλοξένια - όπου υπάρχει δωρεάν χώρος στάθμευσης για 800 αυτοκίνητα. Γραφεία της εταιρείας λειτουργούν σε Λευκωσία, Λάρνακα και στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


33. KARPASIA HEALTH PRODUCTS LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΥΓΕΙΑ (Συμπληρώματα διατροφής)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10

Η Καρπασία Προϊόντα της Φύσης άρχισε τον κύκλο των δραστηριοτήτων της το 1985, με συστηματική προώθηση και διανομή φυτικών θεραπευτικών σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής στην Κύπρο. Προσφέρει την επιλογή για ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή κι αποτελεί αξιόπιστη και επαγγελματική λύση στο χώρο της προσφοράς διατροφικών και θεραπευτικών συμπληρωμάτων.
Επιπλέον, η εταιρεία διοργανώνει συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια, με σκοπό να ενημερώνει υπεύθυνα τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Στόχος της είναι η γνώση και η πληροφόρηση να καταστούν εργαλεία για την ανάπτυξη καλύτερης ποιότητας ζωής του πολίτη με προτάσεις και λύσεις. Γι’ αυτό εκδίδει το newsletter Ευ Ζω, το οποίο περιλαμβάνει θέματα που βασίζονται σε πρωτογενείς έγκυρες πηγές ενημέρωσης, γραμμένα με τρόπο κατανοητό για τον καθένα. Η Καρπασία Προϊόντα της Φύσης διαθέτει παγκύπριο δίκτυο πωλήσεων και διανομής των προϊόντων της και συνεργάζεται με όλα τα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες και συνεταιρισμούς φαρμακείων της Κύπρου, καθώς και με εξειδικευμένα καταστήματα διατροφής.     

 

34. LEATHERMASTER

ΤΟΜΕΑΣ: ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 20

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1992 από τον Δώρο Σκουτέλλα. Συνεχίζοντας τη δυναμική της ανάπτυξη, το 1996 σταθερά μπροστά από την εποχή της σε ποιότητα, οργάνωση και τεχνολογία, προχώρησε στη δημιουργία καθαριστηρίων ρούχων, πλυντηρίων, σιδερωτηρίου και σε εξυπηρέτηση εστιατορίων και ξενοδοχείων. Ακόμα, σε καθαρισμό χαλιών και επίπλων.
Σήμερα διαθέτει επτά καθαριστήρια ρούχων και πλυντηρίων στη Λευκωσία και καθαριστήρια δερμάτινων και καστόρινων ειδών, με εξυπηρέτηση μέσω συνεργατών της σε όλη την Κύπρο. Στον τομέα των ξενοδοχείων προσφέρει γρήγορες, αξιόπιστες και οικονομικές λύσεις, αναλαμβάνοντας τον καθαρισμό σεντονιών, κουβερτών και τραπεζομάντιλων.
Η Leathermaster χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους από γνώστες κι έμπειρους επαγγελματίες, προσφέροντας άριστα αποτελέσματα με εγγυημένη ποιότητα. 
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν μία δωροκάρτα επιβράβευσης των πελατών. Ο κόσμος, μ’ ένα ευρώ που ξοδεύει στα καθαριστήρια αποκτά ένα πόντο. Οι πόντοι επιβραβεύονται με διάφορα δώρα.

 


35. LEONANDRI ENTEPRISES LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10

Η Leonandri Enteprises LTD ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1995 από τους Χάρη και Αργυρούλα Λεωνίδου.
Με καταστήματα σε Λάρνακα και Λευκωσία, έχει δραστηριότητα σε όλες τις πόλεις της Κύπρου είτε με αντιπροσώπους είτε με απευθείας συναντήσεις με πελάτες.         
Ξεκίνησε μ’ ένα μικρό κατάστημα στο κέντρο της Λάρνακας, με την επωνυμία Leonandri Gift Shop. Η αρχική ιδέα ήταν να προσφέρει στην αγορά ξεχωριστά δώρα σε λογικές τιμές. Στην πορεία το κατάστημα μεταστεγάστηκε σε μεγαλύτερο χώρο, μετονομάστηκε σε Leonandri Art & Design και άρχισε να εξειδικεύεται στην εσωτερική διακόσμηση σπιτιών και επαγγελματικών χώρων.
Σήμερα, καινοτομία και εξειδίκευση της εταιρείας είναι τα φωτιστικά, που λόγω της τεχνοτροπίας με το φυσητό γυαλί, έχει τη δυνατότητα του custom made. Ποτέ δύο γυαλιά δεν είναι τα ίδια, αφού φτιάχνονται με το παραδοσιακό καλάμι και όχι σε καλούπι, ενώ τα 20 διαφορετικά χρώματα δημιουργούνται με τα οξείδια σε μορφή σκόνης. Για τη μορφοποίηση του γυαλιού χρησιμοποιούνται ανακυκλωμένα σπασμένα μπουκάλια.
Επίσης, η Leonadri συνεργάζεται κι έχει αποκλειστικότητες με διακεκριμένους καλλιτέχνες, ζωγράφους και κεραμίστες.


36. LIFEBANK LABORATORY

ΤΟΜΕΑΣ: ΥΓΕΙΑ (Φύλαξη ιστών)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 10

Η εταιρεία Lifebank Laboratory Limited λειτουργεί από το 2003 ως οργανισμός φύλαξης και προμήθειας ανθρώπινων ιστών και κυττάρων, βάσει σχετικής άδειας από το Υπουργείο Υγείας.
Το 2009 έγινε η πρώτη και μοναδική στον τομέα της, που πιστοποιήθηκε με το διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO 9001:2008 για όλες τις διαδικασίες, που αφορούν τη συλλογή, επεξεργασία και κρυοσυντήρηση ανθρωπίνων ιστών και κυττάρων. Εντός του 2008 η Lifebank προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής αζώτου, έτσι ώστε το βασικό αυτό στοιχείο - που χρησιμοποιείται για την κρυοσυντήρηση και τη μακροχρόνια φύλαξη των δειγμάτων - να παράγεται εσωτερικά από την εταιρεία. Σήμερα διατηρεί ισχυρές σχέσεις συνεργασίας με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες βιοτεχνολογίας του εξωτερικού, όπως η γερμανική εταιρεία TICEBA GbmH. Σε συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία και χρησιμοποιώντας πατενταρισμένη τεχνογνωσία από το Brigham and Women's Hospital της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Harvard, η Lifebank προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης μεσεγχυματικών αρχέγονων κυττάρων από ενήλικες, καθώς επίσης και υπηρεσίες φύλαξης και χρήσης ινοβλαστών από το δέρμα σε εφαρμογές κοσμετολογίας. Ανάμεσα στα επόμενα σχέδια της εταιρείας είναι η ίδρυση του ερευνητικού ιδρύματος Lifebank, με στόχο την ανάπτυξη στο νησί μας ερευνητικών προγραμμάτων με βάση τα αρχέγονα κύτταρα και την αναγεννητική ιατρική. 


37. MAKLAVS FOOD INDUSTRY

ΤΟΜΕΑΣ: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 9

H εταιρεία Maklavs Food Industry ιδρύθηκε το 1994 από το σημερινό εκτελεστικό διευθυντή της, Mωυσή Μακαμιάν.
Είναι οικογενειακή επιχείρηση και ξεκίνησε μ’ ένα μικρό κατάστημα στην οδό Θεσσαλονίκης στη Λάρνακα. Αρχικά, τα βασικά της προϊόντα ήταν παραδοσιακές αρμένικες και κυπριακές γεύσεις, όπως, λαχματζούν, κούπες, χαλλουμωτές, σπανακόπιτες και ελιόπιτες.
Δίνοντας μεγάλη σημασία στην καθαριότητα καθόλη τη διαδικασία παραγωγής αλλά και στην ποιότητα των πρώτων υλών, οι δραστηριότητες της εταιρείας εστιάζονταν αρχικά στα πάρτι γενεθλίων και ονομαστικών εορτών. Με την πάροδο του χρόνου προστέθηκε μεγαλύτερη ποικιλία ειδών, όπως, πίτσες, σπρινγκ ρολς, σαμόζες, ταχινόπιτες, κοτόπουλο μπέργκερ, φλαούνες και άλλα. Η εταιρεία εισήλθε δυναμικά στον τομέα των ατομικών γευμάτων. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και στη χονδρική πώληση κατεψυγμένων αλμυρών.
Το 2003, λόγω της αυξημένης ζήτησης, οι ιδιοκτήτες θεώρησαν σωστό να προχωρήσουν σε ίδρυση σύγχρονου εργαστηρίου ευρωπαϊκών προδιαγραφών και μετά από μελέτη με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τάλως, τον Ιανουάριο του 2005 ξεκίνησαν να λειτουργούν ως βιομηχανία στο ιδιόκτητό τους εργοστάσιο στη βιομηχανική ζώνη Αραδίππου. Κράτησαν, όμως, το κατάστημα στην οδό Θεσσαλονίκης, για εξυπηρέτηση των λιανικών πωλήσεων, με την εμπορική επωνυμία NAZANI.

38. MAP S.PLATIS
ΤΟΜΕΑΣ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 20
(Από αυτούς ορισμένοι με μερική απασχόληση)

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1993 από τον Στέλιο Πλατή και τον Μιχάλη Αγαπίου μετά από μια ιδέα του πρώτου, την οποία ανέπτυξαν, τελικά, μαζί με επιτυχία.
«Άλλαζε το θεσμικό και νομικό πλαίσιο του κλάδου και θα έπρεπε σιγά - σιγά να αλλάξουν όλες οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες. Ήταν μια τεράστια ευκαιρία και την είδαμε καθαρά», μας είπαν. Πρότειναν σε μεγάλους οίκους να συνεργαστούν αλλά «έφαγαν πόρτα» και τελικά πείσμωσαν.
Είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών στήριξης στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών στήριξης της λειτουργίας εταιρειών του χρηματοοικονομικού κλάδου, στη μη ακαδημαϊκή οικονομική έρευνα, στην εκπαίδευση στελεχών και στην παροχή υπηρεσιών στήριξης σε επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.
Μέσα από το συνδυασμό αυτών των υπηρεσιών, η MAP S.Platis έχει καταστεί ένα one-stop shop για υπεράκτιες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, που επιλέγουν να εγκατασταθούν μόνιμα στην Κύπρο.
Μια από τις πρόσφατες βραβεύσεις της ήταν η Show FX World - Βest Service Provider in Forex 2010, ενώ αποτελεί μοναδική εταιρεία στο είδος της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.                    Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία της είναι από μόνη της μια καινοτομία και εδράζεται στο όλο όραμα και στόχο που η Κύπρος έχει θέσει, να αναδυθεί ως ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο.


39. MANTIS (CYPRUS) LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ - LOGISTICS
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 7

Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις πληροφορικής και υπηρεσίες για τη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας κάτω από την πλατφόρμα Logistics Vision Suite III. H Mantis (Cyprus) Ltd είναι κυπριακή και αυτόνομη μετοχική εταιρεία.
Παρέχει λύσεις για το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, καλύπτοντας 20 χώρες σε 12 γλώσσες. Οι λύσεις αυτές καλύπτουν τη διοίκηση των κέντρων διανομής (warehouse management), τη διοίκηση των αποθεμάτων (inventory management), την τηλεματική διοίκηση του στόλου (fleet GPS teletracking and management),τη διαχείριση της συντήρησης εξοπλισμού (AIMMS), τη διοίκηση της παραγωγής (plant vision), τη διοίκηση της ποιότητας και της ασφάλειας τροφίμων με βάση HACCP/ISO (quality vision).
Εφαρμόζει πολλές καινοτόμες λύσεις στον τομέα των logistics, όπως, τεχνολογία της τηλεματικής διαχείρισης στόλου οχημάτων, χρήση τεχνολογιών RF/voice picking και pick/put-to-light στα κέντρα διανομής και τεχνολογίες touch screen packing/loading. 
Σημείο αναφοράς αποτελεί η διείσδυσή της το 2008 στην απαιτητική αγορά του Ισραήλ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τέσσερα μεγάλα έργα warehouse management. Μετά την επιτυχία αυτή ίδρυσε στις αρχές του 2010 θυγατρική εταιρεία στο Ισραήλ, για να καλύψει τοπικά της ανάγκες της αγοράς.

 

40. MEDSONIC LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΥΓΕΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 4
(Και 2 με μερική απασχόληση)

Η MEDSONIC LTD ιδρύθηκε το 2005 και παράγει προϊόντα θεραπευτικών υπερήχων, τα οποία καθοδηγούνται με μαγνητικό τομογράφο για επεμβατικές εφαρμογές. Ξεκίνησε ως start-up στο εκκολαπτήριο ERMIS Research & Incubator Center (ERIC) LTD κι είχε επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσω του προγράμματος για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Επινοητής της εταιρείας είναι ο Χριστάκης Δαμιανού. Κύριος συνεργάτης της είναι το Frederick University Cyprus.
Στόχος της είναι η δημιουργία ιατρικής συσκευής για μη επεμβατική θεραπεία για όγκους του εγκεφάλου και για εγκεφαλικά.                Η MEDSONIC έχει υποβάλει αίτηση για πατέντα στο World Intellectual Patent Orginazation (WIPO) για ρομπότ, το οποίο είναι συμβατό με μαγνητικό τομογράφο. Συμμετέχει, επίσης, σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στην κατασκευή κάψουλας, στην οποία ενσωματώνονται διαγνωστικοί υπέρηχοι για σκοπούς διάγνωσης ασθενειών του στομάχου και του εντέρου.

 

41. MERINIEL COMPANY LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Η εταιρεία δεν απασχολεί προσωπικό, αλλά αγοράζει υπηρεσίες από υπεργολάβους. 


Η εταιρεία συστάθηκε το 1990 από τη Μαίρη Παπαδοπούλου και δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης γης και ακινήτων. Αρχικά οι δραστηριότητές της αφορούσαν στην ανάπτυξη πολυκατοικιών, κυρίως στη Λευκωσία και την Πάφο.
Με φάρο την καινοτομία και την ποιοτική δουλειά, το 2006 η εταιρεία προχώρησε στην ανάπτυξη και πώληση πολυτελών κατοικιών. Χαρακτηριστικό τους ήταν ο προσεγμένος σχεδιασμός, αποτέλεσμα της προσωπικής εμπλοκής της κ. Παπαδοπούλου στο σχεδιασμό και την κατασκευή.
Για να συμβαδίζει με τα νέα δεδομένα της αγοράς, η εταιρεία το 2010 προσπάθησε να διαφοροποιηθεί ξανά με την ανάπτυξη ανεξάρτητων μικρών κατοικιών, οι οποίες κατασκευάζονται με τα ίδια πρότυπα ποιότητας. Με τη στρατηγική αυτή στοχεύει στους καταναλωτές που διαθέτουν χαμηλότερο προϋπολογισμό, αλλά δεν κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα. 
Επιπρόσθετα, η εταιρεία προτίθεται να εισβάλει σε νέες αγορές με την παροχή νέων προϊόντων. Συγκεκριμένα, θα προχωρήσει στη δημιουργία καφεστιατορίου, το οποίο θα προσφέρει προϊόντα βασισμένα σε οργανικές πρώτες ύλες και υψηλά επίπεδα ποιότητας.

 

42. MMC MEDIA MONITORING CYPRUS LTD (MATRIXMEDIA)

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΜΜΕ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 21
(Τα 7 είναι μερικής απασχόλησης)

Η Matrixmedia ιδρύθηκε τον 2006. Διαπιστώνοντας ένα κενό σε υπηρεσίες παρακολούθησης και αξιολόγησης των ΜΜΕ, καθώς και ότι δεν υπήρχε μια αξιόπιστη υπηρεσία, που να καλύπτει όλα τα Μέσα, διέβλεψαν τις προοπτικές και ξεκίνησαν την προσπάθειά τους.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει περιλαμβάνουν την πληροφόρηση για τη διαφημιστική δραστηριότητα με καταγραφή της διαφημιστικής δαπάνης και όλων των δημιουργικών και τη συγκριτική παρουσίασή της. Πρόκειται για μία τεράστια βάση δεδομένων, που αφορούν στη διαφήμιση που «τρέχει» στη χώρα μας. Επίσης, παρέχει ζωντανή ενημέρωση για ό,τι μεταδίδεται από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ με τεχνολογία speech-to-text, αλλά και παρακολούθηση του εγχώριου Tύπου, των portals και των bloggs. Εκτός από έντυπα καλύπτει, τηλεόραση, ραδιόφωνο και ίντερνετ.
Ποιο το επόμενο τους βήμα; Ετοιμάζουν ένα διαδικτυακό portal, στο οποίο θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να αναζητά τις διαφημίσεις σε όλα τα Μέσα με απλά ή σύνθετα κριτήρια. Θα μπορεί, επίσης, να παραγγέλνει on-line και να κάνει αυτόματα download όποιο δημιουργικό επιθυμεί από οποιοδήποτε Μέσο.
Ετοιμάζουν, ακόμα, την υποδομή για να ξεκινήσουν να καταμετρούν τη διαφήμιση στο ίντερνετ και την υπαίθρια διαφήμιση και αν τα πράγματα πάνε καλά, όπως μας είπαν, να καταμετρούν, επίσης, τον κινηματογράφο και τις door-to-door.

 

43. Ν. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ


ΤΟΜΕΑΣ: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8
(Και 60 συνεργάτες)

Η εταιρεία Ν. Θεοφάνους Μουσικές Παραγωγές Λτδ ιδρύθηκε τον Μάιο του 2006 από τον Νικόλα Θεοφάνους. Εξειδικεύεται στους τομείς της διοργάνωσης και της παραγωγής καλλιτεχνικών δρώμενων εντός και εκτός Κύπρου. Ακόμα, στο σχεδιασμό και την υλοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με επαγγελματικό ήχο και φωτισμό. Εκπροσωπεί στον τόπο μας αριθμό καλλιτεχνών και μουσικών σχημάτων από Κύπρο και Ελλάδα. Προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα διοργάνωσης εκδηλώσεων ήχου - φωτισμού - stages - generators και animation, καθώς και υπηρεσιών μουσικής και DJ, ξένων καλλιτεχνών, διαφήμισης και προβολής.
Ξεκίνησε από μια ροκ μπάντα και σιγά - σιγά επεκτάθηκε. Σήμερα εξυπηρετεί εκατοντάδες πελάτες το χρόνο - ιδιώτες, επιχειρήσεις και οργανωμένα σύνολα. Χωρίζεται στις εξής εταιρείες: N. Θεοφάνους Μουσικές Παραγωγές Λτδ (η εταιρεία παραγωγής), Soundscape Ltd (η εταιρεία ήχου, φωτισμού και τεχνικών), Insight Consultants (η εταιρεία ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών δρώμενων) και The Wedding Music Art (η εταιρεία μουσικής γάμου).

 

44. N.R.&SON CONSTRUCTION LTD
N.R.&SON METAL WORKS LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 5

Το μότο των εταιρειών N.R.&SON CONSTRUCTION LTD και N.R.&SON METΑL WORKS LTD προκύπτει από τα αρχικά του ονόματος του τεχνικού διευθυντή και ιδρυτή των εταιρειών, Νίκου Ροδόπουλου. Μόνιμος κάτοικος Κύπρου από το 1996, αφού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμερική, αποφάσισε να ιδρύσει το 2006 τις δύο εταιρείες.
Με γνώμονα την τεχνολογία, έθεσε ως αρχή και στις δύο του εταιρείες την αντικατάσταση των ανθρωπίνων χεριών με υπερσύχρονα μηχανήματα, τα οποία βοηθούν στην αποπεράτωση ενός έργου σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Μ’ αυτό τον τρόπο εξοικονομείται χρόνος, ταχύτητα, αλλά και χρήμα.
Η N.R.&SON CONSTRUCTION LTD ασχολείται με την ανέγερση οικοδομών, ανακαινίσεις κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και διακοσμήσεις σπιτιών, καταστημάτων, καφετεριών και εστιατορίων.  Η N.R.&SON METΑL WORKS LTD ασχολείται με ό,τι έχει σχέση με μέταλλο. Από την κατασκευή εργοστασίων και μεταλλικών κατοικιών μέχρι και κάγκελων περίφραξης. Η έδρα και των δύο εταιρειών είναι στη Λευκωσία, όμως έργα τους υπάρχουν σε όλη την Κύπρο.

45. NODAL LOCALSOFT (NODALSOFT)
ΤΟΜΕΑΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8

Η Nodalsoft ιδρύθηκε το 1989 και κατάφερε να έχει σήμερα ένα πορτφόλιο πελατών, που αποτελείται από μεγάλες εταιρείες της Κύπρου.
Στόχος της είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων, που βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση εταιρικών πόρων, στη βελτίωση της παραγωγικότητας και στην ορθή λήψη αποφάσεων.
Από το 2008 η Nodalsoft εντάχθηκε στους Microsoft Business Partners. Με την εισαγωγή της στην οικογένεια της Microsoft, το Microsoft Dynamics NAV - ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης εταιρικών πόρων ERP που χρησιμοποιείται από 80.000 εταιρείες και 1.200.000 χρήστες παγκοσμίως - έγινε το κεντρικό προϊόν που προσφέρει στους πελάτες της. Επιπρόσθετα, προσφέρει και δύο προϊόντα Nodalsoft: Το Mobile Enterprise - μια λύση Windows Mobile που χρησιμοποιείται από δίκτυα πωλήσεων για τιμολόγηση, λήψη παραγγελιών και εισπράξεις - και το Fleet Manager, που δίνει τη δυνατότητα κοστολόγησης ενός εταιρικού στόλου αυτοκινήτων, καθώς και του προγραμματισμού εργασιών συντήρησης.
Για το μέλλον η Nodalsoft προγραμματίζει την επέκταση του Mobile Enterprise σε πλήρη λύση merchandising, καθώς και την πρόσβαση στο Dynamics NAV από Windows Mobile συσκευές.

 

46. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΒΛΑΣΙΔΗ
ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 5

Το Οινοποιείο Βλασίδη ιδρύθηκε το 1998 στο χωριό Κοιλάνι από τον Σοφοκλή Βλασίδη, οινολόγο του DAVIS University of California.  Η αρχική παραγωγή ήταν 20.000 φιάλες το χρόνο και ο ιδιόκτητος αμπελώνας 40 στρέμματα.
Σήμερα η παραγωγή έχει φτάσει στο μέγιστο με 55.000 φιάλες - στο χώρο αρχικής εγκατάστασης - και ο αμπελώνας έχει αναδιαρθρωθεί, φτάνοντας τα 130 στρέμματα. Φέτος ξεκίνησε η ανέγερση νέου οινοποιείου, δυναμικότητας 120.000 φιαλών το χρόνο.
Τα προϊόντα τους είναι το Shiraz Βλασίδη, το Cabernet Sauvignon Βλασίδη, το Λευκό και Ερυθρό Βλασίδη, ενώ μέσα στο 2010 θα κυκλοφορήσουν τρεις ακόμη ετικέτες και προβλέπουν σε διπλασιασμό του τζίρου τους.
Εξαγωγές γίνονται σε Ελλάδα, Αγγλία και Ελβετία.
Οι πιο σημαντικές βραβεύσεις στο ενεργητικό τους περιλαμβάνουν το μεγάλο χρυσό για το Cabernet Sauvignon 2000 στο Διεθνή Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης 2005, το μεγάλο χρυσό για το Shiraz 2006 στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου 2008, χρυσό για το Cabernet Sauvignon 2003 στον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου 2007, καθώς και χρυσό για το Shiraz 2003 στο Concours Mondial du Bruxelles.
Η διανομή των κρασιών γίνεται από την Oenus, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2008, με τη συνεργασία των οινοποιείων Τσιάκκα, Βλασίδη και Αργυρίδη.

47. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΜΠΑΡΤΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 2

Το όραμα των ιδρυτών ήταν να αναδείξουν την Κύπρο ως χώρα παραγωγής ποιοτικών κρασιών. Το προσπαθούν χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, όπως Μαραθεύτικο, Λευκάδα και Ξυνιστέρι, οι οποίες για πολλά χρόνια ήταν στο περιθώριο, εφόσον τα οινοποιεία τότε, στο ξεκίνημα τους, προτιμούσαν τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες.
Ο Άκης Ζαμπάρτας αποχώρησε από την ΚΕΟ, στην οποία διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και εργάστηκε επί 25 χρόνια ως οινολόγος. Ταυτόχρονα, ο Μάρκος Ζαμπάρτας αντιλήφθηκε ότι στην εταιρεία που δούλευε, δεν θα αξιοποιούσε όλες τις δυνατότητές του. Έφυγε κι αυτός και αποφάσισαν την από κοινού ίδρυση του οινοποιείου. Προχώρησαν σε ανέγερσή του σε ιδιόκτητη γη στα Κρασοχώρια και ξεκίνησαν παραγωγή το 2006 με 6.500 φιάλες. Σήμερα η παραγωγή φτάνει τις 27.000 φιάλες. Εξάγουν, μάλιστα, και στην Ελβετία.
Το οινοποιείο έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο με χρυσά μετάλλια, αργυρά και χάλκινα. Έχει πάρει, επίσης, αρκετές διακρίσεις, ενώ όλα τα κρασιά των εσοδειών 2007 και εντεύθεν έχουν πάρει μετάλλια σε οινικούς διαγωνισμούς. Έχουν κάνει μικρο-οινοποιήσεις με σπάνιες ποικιλίες της Κύπρου και σχεδιάζουν ερευνητικά προγράμματα.48. ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΚΚΑΣ
ΤΟΜΕΑΣ: ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ  
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8 ΑΤΟΜΑ
(5 σε μόνιμη και 3 σε έκτακτη βάση)

Tο οινοποιείο ιδρύθηκε το 2007 και λειτουργεί στην κοινότητα Στατού - Αγίου Φωτίου στην ορεινή Πάφο. 
Οι άνθρωποί του - ο παππούς ο Γιωρκής, η γυναίκα του Μαρούλα και ο γιος τους Νικόλας - δούλεψαν τη γη δημιουργώντας τον οικογενειακό αμπελώνα. Οικοδομώντας, λοιπόν, στην παράδοση των προγόνων τους, οι οικογένειες Ψαρά, Ανδρέου και Αρσένη, με τη συνεισφορά της οικογένειας Σιδηρόπουλου, έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρασιών, που μπορεί να παραγάγει η κυπριακή γη. Η συνεισφορά των οινολόγων Γιώργου Γιαλιτάκη, μόνιμου συνεργάτη, και του Λευτέρη Μωχιανάκη, συμβούλου - συνεργάτη, είναι καθοριστική.
Με μόλις τρία χρόνια ζωής, το οινοποιείο κατάφερε να διακριθεί στον τομέα του. Ένα καλό παράδειγμα είναι οι δύο ετικέτες MAKKAS SYRAH 2008 και MAKKAS MERLOT 2008, των οποίων η οινοποίηση σχεδιάστηκε επιστημονικά. Εμφιαλώνονται αφιλτράριστα, μετά από δωδεκάμηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, διατηρώντας ατόφια τα φυσικά χαρακτηριστικά τους.  Συγκεκριμένα, τιμήθηκε με εννέα χρυσά ή αργυρά βραβεία σε διαγωνισμούς της Θεσσαλονίκης, της Μολδαβίας και της Κύπρου.


49. OPTIMUM
ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 2
(Και 7 εξωτερικοί συνεργάτες)

Κύριο αντικείμενο των δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι η ανάπτυξη, εφαρμογή και βελτίωση συστημάτων διοίκησης, διαχείρισης ποιότητας ISO9001, περιβάλλοντος ISO14001, υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ISO22000, ασφάλειας και υγείας στην εργασία OHSAS18000, οργάνωσης επιχειρήσεων καθώς και χρηματοοικονομικά θέματα.
Καινοτόμες υπηρεσίες της αποτελούν η διεκπεραίωση επιθεωρήσεων σε οργανισμούς συνεργατών ή υποψηφίων συνεργατών των πελατών και οι επιθεωρήσεις βελτίωσης.
Μέσα από μια πορεία ανάπτυξης στρατηγικών συνεργασιών, η OPTIMUM προχώρησε σε συνεργασία με την εταιρεία KNOWLEDGE, η προσφέροντας πρωτοποριακά σεμινάρια και συμβουλευτικές υπηρεσίες στους τομείς στρατηγικού σχεδιασμού, μάρκετινγκ, πωλήσεων, εξυπηρέτησης πελατών, ηγεσίας και ομαδικότητας. Επίσης, εξειδικεύεται στην εκπόνηση μελετών σε θέματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Το 2008 προσέθεσε στις υπηρεσίες της και την οικονομική διαχείριση.

 

50. ORIENTAL

ΤΟΜΕΑΣ: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 1Ο


Το πρώτο ζαχαροπλαστείο Oriental ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 20 Νοεμβρίου του 1970 στην οδό Πουλίου και Καποτά στη Λευκωσία. Ο ιδιοκτήτης Παύλος Κουσιούμης δημιούργησε το 1987 ιδιόκτητο κατάστημα στη λεωφόρο Λάρνακος και άλλο ένα στο Πλατύ, το οποίο είναι μεγαλύτερο και λειτουργεί ως ζαχαροπλαστείο, καφετερία και κάβα.
Αρχικά ξεκίνησαν μ’ ένα μικρό κατάστημα και στην πορεία, με κόπο και μόχθο κατάφεραν να εξελιχθούν, εγκαθιστώντας σύγχρονους μηχανισμούς παραγωγής. Όταν άρχισαν να μπαίνουν στο παζάρι και τα μεγάλα αρτοποιεία, ο κ. Κουσιουμής, θέλοντας να παραμείνει εξειδικευμένο ζαχαροπλαστείο, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα και την ποσότητα. Με αυτό το γνώμονα το ζαχαροπλαστείο εξειδικεύτηκε και στους γάμους, με λουκούμια και catering. Αυτό που το διαφοροποιεί από άλλα του τομέα είναι, εκτός από την ποιότητα, η διακόσμηση των τραπεζιών με χειροποίητες δημιουργίες, γιατί ο πελάτης πρώτα βλέπει και μετά δοκιμάζει.
Το έργο του συνεχίζει σήμερα ο πρωτότοκος γιος του Πανίκος, ο οποίος εξειδικεύεται στις χειροποίητες θεματικές τούρτες γενεθλίων.

 


51. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ARTOS

ΤΟΜΕΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 3

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2000 από τους Μαρία Παπαχαραλάμπους και Αχιλλέα Κεντώνη. Δραστηριοποιείται σε Λευκωσία και Μαδρίτη. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κέντρο τέχνης και επιστήμης, αφιερωμένο στην έρευνα και τη δημιουργία. Λειτουργεί ως πολυδιάστατος χώρος, διοργανώνοντας και αναλαμβάνοντας την παραγωγή πολύμορφων εκδηλώσεων στους τομείς του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, του κινηματογράφου, των εικαστικών τεχνών, των γραμμάτων και της επιστήμης. Παράλληλα, παραχωρεί τους χώρους πολλαπλής χρήσης, που διαθέτει, σε άτομα, οργανισμούς και άλλους φορείς για δικές τους εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, σεμινάρια, συμπόσια, συνέδρια και επιστημονικά ή άλλα εργαστήρια.
Απόγειο της επιτυχίας του αποτελεί η βράβευσή του από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το 2008 για την προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό.
Το ARTOS είναι μοναδικό στο είδος του κέντρο, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται δικτύωση με οργανισμούς και άτομα στην Κύπρο και το εξωτερικό.


52. P.A. MOBIHEALTH 
ΤΟΜΕΑΣ: ΤΗΛΕΪΑΤΡΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 4

Η εταιρεία παρέχει σύγχρονες λύσεις στον τομέα της τηλεϊατρικής. Στο ξεκίνημα της είχε ερευνητικό χαρακτήρα, σύντομα όμως προχώρησε στην εμπορευματοποίηση της καινοτομικής τεχνολογίας.
Στα μελλοντικά σχέδια της περιλαμβάνεται η επέκταση των προϊόντων της και η διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της, πάντοτε εντός του πεδίου της ιατρικής πληροφορικής και των ασύρματων επικοινωνιών.
Στεγάζεται στο Εκκολαπτήριο Διογένης και η ερευνητική της δραστηριότητα για την ανάπτυξη του ασύρματου φορητού σπιρόμετρου MobiSpiro έχει χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Το MobiSpiro επιτρέπει την καταγραφή και μετάδοση ιατρικού σήματος μέσω IP/GSM/GPRS. Οι συσκευές αυτές είναι σχεδιασμένες με γνώμονα τον ασθενή και στοχεύουν στη συνεχή παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα.
Ο χώρος των εφαρμογών πληροφορικής στην υγεία χαρακτηρίζεται από «κλειστά» (proprietary) συστήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλό κόστος και μικρή ευελιξία. «Είναι πεποίθησή μας», είπαν, «ότι η ανάπτυξη ανοικτών συστημάτων θα δημιουργήσει μια νέα παγκόσμια αγορά, η οποία σήμερα είτε είναι διασπασμένη σε μικρά τμήματα είτε δεν έχει καν ενεργοποιηθεί».           Τα προϊόντα της Mobihealth συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα (HL7, ECG-SCP, etc) και φέρουν τη σήμανση CE. Η εταιρεία παρέχει, επίσης, υπηρεσίες, στην ευρύτερη περιοχή της ιατρικής πληροφορικής, της προτυποποίησης και του σχεδιασμό συστημάτων.

 

53. PEOPLE ACHIEVE

ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 12
(Και 2 συνεργάτες)

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1989. Με βάση τη Λευκωσία προσφέρει υπηρεσίες τόσο στην Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, που αποτελούν την κυρία αγορά της, όσο και στην Ελλάδα. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 50.000 εργαζομένους τα τελευταία 21 χρόνια. Αντιπροσωπεύει, επίσης, τη TMI και το ΕDAC, ένα από τα κορυφαία εργαλεία ψυχομετρικής αξιολόγησης.
Η δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών αποτελούσε το όνειρο του ιδρυτή της εταιρείας, Peter Αndreou. Στην αρχή της πορείας του παρακολούθησε ένα σεμινάριο, με βάση το οποίο θέλησε να αποτελέσει κι ο ίδιος κανάλι διοχέτευσης της γνώσης, των εμπειριών και της ενδυνάμωσης ικανοτήτων στους επαγγελματίες.
Με τον επαναπατρισμό του στην Κύπρο του δόθηκε αυτή η ευκαιρία, αφού η εκπαίδευση ήταν στα αρχικά στάδια.
Σε μια εποχή που το βάρος και η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο μάνατζμεντ, οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία ενισχύουν και ενδυναμώνουν την αποδοτικότητα των διευθυντικών στελεχών. Τα εξελιγμένα συμβουλευτικά αυτά εργαλεία συμπεριλαμβάνουν αξιολόγηση ικανοτήτων, στοχευμένη εκπαίδευση και πλάνα συνεχούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη μακροχρόνια ενδυνάμωση και ανάπτυξη των οργανισμών.

 

 

54. POWERSOFT COMPUTER SOLUTIONS LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Εφαρμογές λογισμικού)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 18

Η εταιρεία κατασκευής λογισμικού λειτουργεί στην κυπριακή αγορά από το 1993. Βασικό αντικείμενο εργασίας της είναι η παραγωγή και διάθεση λογισμικών εφαρμογών, που συνοδεύονται με την ανάλογη εκπαίδευση και ταυτόχρονα την παροχή της αναγκαίας τεχνικής υποστήριξης. Το πελατολόγιό της αριθμεί πέραν των 1.000 ενεργών πελατών, από ελεύθερους επαγγελματίες μέχρι μεγάλες κυβερνητικές υπηρεσίες.
Από το 1999 κερδίζει την πιστοποίηση TickIT, η οποία αποτελεί εξειδίκευση του ISO 9001 για εταιρείες πληροφορικής.
Μερικά από τα προϊόντα της είναι τα εξής: PowerPro ERP - Ολοκληρωμένο σύστημα σχεδιασμού επιχειρηματικών πόρων (ERP) με απεριόριστες δυνατότητες παραμετροποίησης.  Quality & Management System - Για έλεγχο, βελτιστοποίηση και οργάνωση των καθημερινών διεργασιών μιας εταιρείας. PocketPro Mobile Solutions - Μια εφαρμογή φορητής λήψης παραγγελιών, τιμολόγησης και απογραφής προϊόντων.
Pos - μηχανογράφηση σημείων λιανικής πώλησης, όπως, περίπτερα, υπεραγορές, καταστήματα ειδών ένδυσης. 
Η Powersoft λαμβάνει μέρος σε τέσσερα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Ένα από αυτά, με εισήγηση δική της, είναι το e-Powercard-(EUREKA).
Χαρακτηριστικό γνώρισμα των λογισμικών της Powersoft είναι η ευκολία στη χρήση και φυσικά το γνωστό δυναμικό εργαλείο για δημιουργία αναφορών.


55. PR:PARTNERS

ΤΟΜΕΑΣ: ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2000 από τους Λούκα Γρηγορά και Τάσια Γιανναρά - Γιαλλουρίδου. Δραστηριοποιείται στην Κύπρο αλλά και στην Ελλάδα.                                                                          Οι υπηρεσίες της περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες εκστρατείες για τη βελτίωση και την προβολή της εικόνας εταιρειών ή ατόμων και για λανσάρισμα προϊόντων, εταιρική οικονομική επικοινωνία, αντιμετώπιση κρίσεων, χορηγίες και εταιρική κοινωνική ευθύνη. Προσφέρει, επίσης, υπηρεσίες για ενδοεταιρικές σχέσεις, για επαφές με τα ΜΜΕ, παρουσιάσεις, διασκέψεις Τύπου, σεμινάρια και συνέδρια. Αναλαμβάνει, επίσης, εταιρικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις πολιτιστικού, ψυχαγωγικού, φιλανθρωπικού ή άλλου θεματικού χαρακτήρα.
Η pr:partners, με άρτια εκπαιδευμένο έμψυχο υλικό, έχει δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή διαχείρισης μεγάλων εκδηλώσεων με έντονες απαιτήσεις. Δεν βασίζει τη δύναμή της σε εξωγενής παράγοντες, αλλά στη δική της δημιουργικότητα, οργάνωση, προγραμματισμό και εμπειρία.
Είναι πρωτοπόρα στις διαδικτυακές εκστρατείες επικοινωνίας, με πολύ καλά αποτελέσματα στα κοινά στόχου. Δημιουργεί ιστοσελίδες, microsites, διαδραστικά banners και τροφοδοτεί προϊοντικές ειδήσεις μέσω blogs. Στηρίζει τις εταιρείες στον τομέα της δημιουργίας πλάνου διαχείρισης κρίσεων και χτίζει εκστρατείες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενισχύοντας την εικόνα των πελατών που τις υιοθετούν.

 

56. QUICK SPA

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΥΕΞΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 18


Σεβόμενοι τον πολύτιμο χρόνο των επισκεπτών και εκτιμώντας την ανάγκη τους για χαλάρωση και πρόληψη σε θέματα υγείας, οι εμπνευστές προχώρησαν στη δημιουργία του Quick Spa. Είναι ένας πρωτότυπος χώρος ευεξίας, που λειτουργεί κάτω από μια ξεχωριστή και πρωτότυπη φιλοσοφία, η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο ποιότητα - χρόνος - τιμή.
Ο χώρος, μοναδικά διαμορφωμένος, δημιουργεί ένα αίσθημα πληρότητας, που συνδυάζει αρμονία, χαλάρωση και ομορφιά. Το εξειδικευμένο προσωπικό χαρίζει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία αναζωογόνησης και ένα ταξίδι χαλάρωσης και ευεξίας. 
Το κέντρο λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2008, σε ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό στην καρδιά της Λευκωσίας. H επιτυχία του concept παρότρυνε τους εμπνευστές του να προχωρήσουν το 2010 ένα βήμα παραπέρα, παραχωρώντας δικαιώματα franchise σε επίλεκτους επαγγελματίες του χώρου. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να λειτουργήσει στη Λεμεσό το δεύτερο Quick Spa.

57. SCENARIO CREATIVE SERVICES

ΤΟΜΕΑΣ: MEDIA ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 8

Η εταιρεία καθιερώθηκε στη σημερινή της μορφή το 1998, αλλά προϋπήρχε από το 1990.
Από το ξεκίνημα της έγινε γνωστή στο χώρο του κυπριακού επιχειρηματικού κόσμου στον τομέα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ιστοσελίδων, της κατάρτισης διαφημιστικού πλάνου και της ανάπτυξης με τη χρήση των πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών μέσων διακίνησης της πληροφορίας, δηλαδή, ίντερνετ, κινητή τηλεφωνία, ψηφιακή τηλεόραση και ραδιόφωνο.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες της Scenario Creative Services περιλαμβάνονται, επίσης, ραδιοφωνικές παραγωγές, διαφημίσεις και εκφωνήσεις. Η εταιρεία είναι, παράλληλα, αντιπρόσωπος στην Κύπρο όλων των media της κυπριακής και ελληνικής παροικίας του Λονδίνου: Ραδιόφωνο LGR, εφημερίδες Παροικιακή και Ελευθερία, των τηλεοπτικών σταθμών Hellenic TV και Cyprus SAT και της έκθεσης Cyprus Business Exhibition and Cyprus Wine Festival, που διοργανώνεται στο Λονδίνο κάθε τέλος Ιουνίου.
Η Scenario Creative Services διαθέτει και χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία σε όλες τις διαδικασίες παραγωγής και προσφοράς των υπηρεσιών και προϊόντων της. Ακολουθώντας υψηλές προδιαγραφές δημιουργίας και καθορίζοντας καινούργια επίπεδα ποιότητας, καταφέρνει όχι μονό να προσεγγίζει αποτελεσματικά τις προτιμήσεις των πελατών της, αλλά και να καλύπτει με απόλυτη επιτυχία τις ανάγκες τους.


58. SIGNALGENERIX
ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Βιομηχανικές λύσεις)
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 7

H SignalGeneriX ιδρύθηκε το 2005 και είναι εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, η οποία αναπτύσσει εξειδικευμένες λύσεις για διάφορους τομείς της βιομηχανίας, όπως οι τηλεπικοινωνίες, ο έλεγχος ποιότητας υπηρεσιών, ο περιβαλλοντικός έλεγχος και η βιοϊατρική.
Η εταιρεία εφαρμόζει την προηγμένη γνώση της σε αναδυόμενες τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων, για τη δημιουργία πρωτοποριακών λύσεων προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις των πελατών της.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει επενδύσει για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης ποσό πέραν του 1.8 εκ ευρώ, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας (διεθνείς πατέντες και trademarks), τα οποία ενσωματώνει σε ολοκληρωμένα συστήματα hardware. Έχει δημιουργήσει πρωτοποριακά εργαστήρια ανάπτυξης τεχνολογιών ασύρματων δικτύων αισθητήρων και ηλεκτρονικών.
Πρόσφατα της έχει απονεμηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ετικέτα EUREKA, ως αναγνώριση της υψηλής ποιότητας έρευνας που διεξάγει, ενώ είναι ενεργή τόσο σε εθνικά όσο και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, μέσω των οποίων έχει επεκτείνει τις επιχειρηματικές συνεργασίες της, ως παροχέας υψηλής τεχνολογίας, σε εταιρείες – κολοσσούς, όπως, η Siemens, η Thomson, η CSEM, η ST Microelectronics, η NXP Semicontactors και η Esaote.

59. SIXTEEN PLUS

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΝΔΥΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 4-6

Ιδρύθηκε το 1997 από τον Κωνσταντίνο Κυπριανίδη και τον Σώτο Αυλωνίτη. Δραστηριοποιείται στον τομέα της εισαγωγής και της λιανικής πώλησης ετοίμων ενδυμάτων σε μεγαλύτερα μεγέθη για γυναίκες και άνδρες. Έδρα της εταιρείας είναι η Λευκωσία, όπου βρίσκεται και το κατάστημα.
Τα πρώτα βήματα έγιναν σε ένα μικρό κατάστημα στην οδό Ταγματάρχου Πουλίου 6 στον Άγιο Ανδρέα. Μέσα σε δύο χρόνια η εταιρεία επεκτάθηκε σε τέσσερα ενοποιημένα καταστήματα, που καλύπτουν συνολικό εμβαδό 200 τετραγωνικών μέτρων. Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε μια μεγάλη ανακαίνιση.  Τα προϊόντα εισάγονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά αποκλειστικότητα από το Sixteen Plus και γι’ αυτό διατίθεται μόνο ένα τεμάχιο στο κάθε μέγεθος.
Η επιτυχία της εταιρείας βασίζεται, επίσης, στην αυστηρή επιλογή των συνεργατών -σχεδιαστών μόδας - και κατά συνέπεια στη σωστή επιλογή προϊόντων, που ικανοποιούν τις ανάγκες του σύγχρονου αγοραστικού κοινού όλων των ηλικιών. Το πιο βασικό από όλα, όμως, είναι η βαρύτητα που δίνει η διεύθυνση στην άψογη προσωπική εξυπηρέτηση κατά την πώληση και μετά από αυτή, εφόσον γίνονται και επιδιορθώσεις στα ρούχα.


60. SP MAGIC STEP LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΕΝΔΥΣΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 7

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1987 από τη Μαίρη Σπυρίδου. Διαθέτει τρία καταστήματα, δύο στη Λευκωσία κι ένα στη Μακεδονίτισσα. Ασχολείται με γυναικεία ενδύματα και αξεσουάρ, αντιπροσωπεύοντας τη φίρμα Sarah Lawrence.
Η επιχείρηση ξεκίνησε σχεδόν τυχαία το 1983 με παιδικά παπούτσια. Η διορατικότητα της ιδιοκτήτριας, όμως, την έκανε να δοκιμάσει τα γυναικεία ρούχα. Σταδιακά τα ρούχα εκτόπισαν τα παιδικά παπούτσια και το μικρό κατάστημα μεγάλωσε. Το ένα κατάστημα έγινε... τρία. Στη συνέχεια, τα ηνία του ενός καταστήματος Sarah Lawrence ανέλαβε η κόρη της Έλενα Σπυρίδου.
Το μυστικό της επιτυχίας της είναι η ειλικρινής προσωπική εξυπηρέτηση, η σύγχρονη μόδα, η καλή ποιότητα και οι προσιτές τιμές.

61. SWEET NEST

ΤΟΜΕΑΣ: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 25
Από το 1990, που δημιούργησαν το πρώτο κατάστημα στη Λεμεσό, τα ζαχαροπλαστεία Sweet Nest έχουν καταφέρει να είναι σήμερα από τα πιο επιτυχημένα στο είδος τους. Ιδιοκτήτες είναι ο Κώστας Χατζηχριστοδούλου, η σύζυγος του Γεωργία και ο αδελφός του Χρίστος Χατζηχριστοδούλου από την Τόχνη. Τα δύο αδέλφια αποφάσισαν να καινοτομήσουν στην πόλη με τη ζαχαροπλαστική και τη φαντασία και χρησιμοποιώντας αρίστης ποιότητας πρώτες ύλες, σήμερα ξεχωρίζουν στο τομέα.
Σεβόμενοι τον πελάτη αλλά και το προσωπικό τους, προχωρούν σε συνεχείς αναβαθμίσεις και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό, όπως, σε σχολές σε Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Αμερική και Ελλάδα. Επίσης, τα σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, υγιεινής και μάρκετινγκ, που διεξάγουν στην εταιρεία, είναι ένα ακόμα από τα ατού της.
Είναι από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία της Κύπρου, που πιστοποιήθηκαν με HACCP και το διατηρούν με επιτυχία μέχρι σήμερα. Τιμήθηκε στο παρελθόν για την επιτυχή εφαρμογή του συστήματος HACCP, ενώ τον Νοέμβριο του 2008 πιστοποιήθηκε με το νέο ευρωπαϊκό πρότυπο ISO 22000.


62. THE DANCE STUDIO-ANNITA HATJIEFTYCHIOU

ΤΟΜΕΑΣ: ΧΟΡΟΣ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 6

Η ιδιωτική σχολή έντεχνου χορού, The Dance Studio-Annita Hatjieftychiou, ιδρύθηκε από την Αννίτα Χατζηευτυχίου το 1992 και το 1995 έγινε εταιρεία.
Η σχολή ξεκίνησε με 15 μαθητές τον πρώτο χρόνο. Πολύ γρήγορα επεκτάθηκε, κατάφερε να κερδίσει την αγάπη των μαθητών και των γονιών και σήμερα έχει, περίπου, 250 μαθητές.
Η κ. Χατζηευτυχίου κατέχει πτυχίο Master of Arts στο χορό από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, κάτι που την εφοδίασε με αρκετές νέες ιδέες στον τρόπο διδασκαλίας και χορογραφίας του κλασικού μπαλέτου, του χορού τζαζ, αλλά ιδιαίτερα του μοντέρνου - σύγχρονου χορού, στον οποίο διακρίθηκε ως επαγγελματίας χορεύτρια και χορογράφος.
Επενδύει ασταμάτητα στην ανάπτυξη και βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχει η σχολή. Μαθητές της διακρίνονται σε διεθνείς εξετάσεις, ντόπιους και διεθνείς διαγωνισμούς, ακροάσεις και φεστιβάλ εντός και εκτός Κύπρου, κερδίζουν υποτροφίες και σπουδάζουν σε φημισμένες επαγγελματικές σχολές και πανεπιστήμια, ενώ χορεύουν ως επαγγελματίες σολίστ σε μεγάλες σκηνές ανά τον κόσμο, επισφραγίζοντας το κύρος και την προσφορά της σχολής στην παιδεία και τον πολιτισμό της Κύπρου.


63. THEOFANIDES OPTICAL HOUSE

ΤΟΜΕΑΣ: ΟΠΤΙΚΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 23

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 από το φαρμακοποιό Παναγιώτη Θεοφανίδη και διευθύνεται σήμερα από τα παιδιά του.  Έχει από τότε εξελιχθεί σε ένα δυναμικό οργανισμό, που δραστηριοποιείται τόσο στο λιανικό όσο και στο χονδρικό εμπόριο. Μέσω των τριών high street καταστημάτων της σε Λευκωσία και Λεμεσό, προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες οπτικής φροντίδας. Η εταιρεία έχει ένα καλά οργανωμένο δίκτυο πωλήσεων και τεχνικής υποστήριξης, ενώ εκπροσωπεί και διανέμει στην Κύπρο αρκετά brands, όπως, Bausch & Lomb. Essilor, Nidek, Briot και Frastema.
To 1994, εισάγοντας υπηρεσίες κλινικής οφθαλμολογίας, μέτρησης της όρασης και οφθαλμολογίας, κάτω από την ίδια στέγη, έγινε η πρώτη εταιρεία της χώρας, που προχώρησε σε αυτή την καινοτομία. Από τότε φροντίζει να εξελίσσεται με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

 

64. TRYPACK TRADING LTD

ΤΟΜΕΑΣ: ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 6

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τον Στέλιο Τρύφωνος, με την ονομασία Στ. Τρύφων & Υιοί Λτδ. Συνέχισε ως Tryfon Agencies Ltd και ειδικεύτηκε στον τομέα της συσκευασίας προϊόντων. Το 2007 μετονομάστηκε σε Trypack Trading Ltd, δίδοντας έμφαση στις μηχανές συσκευασίας και επεξεργασίας τροφίμων. Σήμερα διευθύνεται από τους Αντρέας Τρύφωνος, Γιάννη Τρύφωνος και Ολίβια Μιχαηλίδου.
Η εταιρεία έχει πωλήσει τα τελευταία 50 χρόνια στην κυπριακή αγορά άνω των 1.000 μηχανών διάφορων μεγεθών και τύπων. Οι αντιπροσωπείες της είναι εξειδικευμένες και γνωστές για τη συσκευασία τροφίμων σε όλο τον κόσμο.
Η Trypack Trading Ltd έχει ως έδρα της τη Λευκωσία και εξυπηρετεί πελάτες σε όλη την Κύπρο. Φιλοσοφία της είναι η προσοχή στη λεπτομέρεια και η σωστή εξυπηρέτηση πριν και μετά την πώληση.


65. ΦΥΤΩΡΙΟ ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΟΡΟΥ ΣΒΑΝΑ
ΤΟΜΕΑΣ: ΦΥΤΩΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:  8

Το φυτώριο παράγει ορχιδέες και ανθούρια. Στην Κύπρο τα δύο αυτά είδη υπήρχαν μόνο από εισαγωγές, έτσι μετά από μελέτη και ταξίδια σε εκθέσεις, προχώρησαν το 2006 στην κατασκευή του θερμοκηπίου με έδρα το Καλό Χωριό Λεμεσού.
Είναι ένα υπερσύγχρονο και πρωτότυπο για τα κυπριακά δεδομένα θερμοκήπιο 5.000 τ.μ., κατασκευασμένο εξολοκλήρου από γυαλί. Αξιοποιεί την τεχνολογία, καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ελέγχεται πλήρως από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι ρυθμίζει μόνο του ενέργειες και καταστάσεις, όπως, η θερμοκρασία και το λίπασμα που απαιτείται.
Παρόλο που η παραγωγή ορχιδέων και ανθουρίων θεωρείται κάτι το νέο και άγνωστο για τη χώρα μας και είναι από τις πιο δύσκολες φυτείες, κατάφεραν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να διεισδύσουν στην εγχώρια, και όχι μόνο, αγορά.
Το επόμενο τους βήμα; Η επέκταση της παραγωγής, η δημιουργία δικών τους τμημάτων πωλήσεων και οι εξαγωγές στη Μέση Ανατολή. 
Έχουν βραβευθεί  από την Ένωση Κυπρίων Αγροτών ως Η πιο Μοντέρνα Γεωργική Επιχείρηση, από τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Η πιο Βιώσιμη Γεωργική Επιχείρηση και από την ΟΕΒ με το Πρώτο Βραβείο Καινοτομίας 2008 στον πρωτογενή τομέα.


66. VI SCIENTIFIC LTD
ΤΟΜΕΑΣ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 4

Η VI Scientific Ltd αναπτύσσει καινοτόμα λογισμικά, που τρέχουν εξ ολοκλήρου στο κινητό τηλέφωνο και προσφέρουν υπηρεσίες τεχνητής όρασης σε άτομα με οπτική αναπηρία.
Η εταιρεία είναι, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες της, η μοναδική ανά το παγκόσμιο που προσφέρει τέτοιες εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Η ιδέα για την υλοποίηση ξεκίνησε το 2005. Διέβλεψαν, μέσα απ’ τη ραγδαία ανάπτυξη των κινητών τηλεφώνων, την ανάγκη ατόμων με οπτικές αναπηρίες σε υπηρεσίες τεχνητής όρασης.
Το 2008 ιδρύσαν την εταιρεία τους, μετά από χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εμπορίου και το Εκκολαπτήριο Εταιρειών Διογένης.               Η εταιρεία βραβεύτηκε ως Καλύτερη Start-up Eταιρεία του 2009 στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Κύπρου.
Το προϊόν VisionHunt™ είναι διαθέσιμο σε 17 γλώσσες και προστατεύεται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ ταξιδεύει ήδη στις αγορές της Ευρώπης μέσω μεταπωλητών, αλλά και παγκοσμίως ηλεκτρονικά.
Στόχοι τους; Σε μερικά χρόνια να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων, να μεγαλώσουν το δίκτυο μεταπωλητών τους και να κάνουν στρατηγικές συμφωνίες, που θα βοηθήσουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

67. X-WRITE
ΤΟΜΕΑΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: 5


Ιδρυθείσα το 2004, η εταιρεία έχει ως αντικείμενο την αντιγραφή (duplication) σε οπτικοακουστικά μέσα, όπως DVD - Video, CD - Audio και CD - Rom.
Με επενδύσεις σε τεχνολογία και τεχνογνωσία, πολύ νωρίς αναβάθμισαν την παραγωγή σε προ-εγγεγραμμέν multimedia προϊόντα DVD - Video, CD - Audio και CD - Rom, για εταιρείες κινηματογραφικής διανομής, δισκογραφικές, ιδιώτες, εκδότες και επιχειρήσεις πληροφορικής.
Προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, που αφορούν στην παραγωγή προ-εγγεγραμμένων ψηφιακών μέσων, authoring και mastering, αναπαραγωγή, εκτύπωση και αυτοματοποιημένη συσκευασία.
H εταιρεία απέκτησε τη διεθνή άδεια αναπαραγωγής - αντιγραφής και είναι, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, η μοναδική στην Κύπρο που κατέχει αυτή την άδεια.
Το πελατολόγιο της δεν περιορίζεται στην κυπριακή αγορά, αλλά… ταξιδεύει σε μεγάλους οίκους διεθνώς.
Υλοποίηση νέου σχεδίου ανάπτυξής της βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή, όπως και η μεταφορά της σε νέα ιδιόκτητα γραφεία και εργοστάσιο στην Αλάμπρα.

 

 

 

 

 

 

 

© 2008-2019 InBusinessNews.com