powered_by_cyta

ΕΛΛΑΔΑ–ΚΥΠΡΟΣ: Οικονομικό crash test !

Με δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 13,7% και χρέος της τάξης του 118% του ΑΠΕ η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον στο χείλος του γκρεμού, αλλά στον πάτο του, σε αντίθεση με την Κύπρο, η οποία συνεχίζει να κατρακυλά. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην Ελληνική οικονομία εύλογα τίθεται το ερώτημα αν και η Κύπρος θα φτάσει κάποια στιγμή στην ίδια θέση με την Ελλάδα. Οι στενοί οικονομικοί, κοινωνικοί και εθνική δεσμοί με την Ελλάδα είναι λογικό ότι θα φέρουν στο μυαλό μας σχετικούς συνειρμούς και θα μας οδηγήσουν σε ένα παραλληλισμός των δύο χωρών. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, αυτό όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποβάλλουμε τις δύο οικονομίες σε ένα crash test όσον αφορά τα βασικά τους οικονομικά δεδομένα και να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα.

Χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα δραματική, ο οικονομολόγος Μάριος Μαυρίδης υπενθύμισε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώνεται συνεχώς, όπως και το βιοτικό επίπεδο με αποτέλεσμα ο κόσμος να υποφέρει. «Το δυσάρεστο είναι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν προτού βελτιωθούν, ενώ τα σκληρά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για τη στήριξη που λαμβάνει από τους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα μειώνεται για τα επόμενα τρία χρόνια ακόμη, ενώ θα χρειαστούν 10 ολόκληρα χρόνια για να επανέλθει στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή πριν ξεκινήσει η πτωτική του πορεία, μιας και η ανάκαμψη αναμένεται ότι θα είναι σταδιακή και πολύ δύσκολη. «Η Ελληνική οικονομία κουβαλά στις πλάτες της ένα τεράστιο δημόσιο χρέος ύψους €280,000 δισ. ή 118% του ΑΕΠ, ένα υπέρογκο ποσό το οποίο αφέθηκε να ξεφύγει από τον έλεγχο του κράτος, κυρίως λόγω της ανευθυνότητας των πολιτικών και της μεγάλης διαφθοράς που επικρατούσε σε όλα τα στρώματα του Ελληνικού δημοσίου», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το δημόσιο χρέος της χώρας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω στα επόμενα χρόνια, καθώς ο προϋπολογισμός του κράτους θα συνεχίσει να είναι ελλειμματικός. Εκτιμάται ότι το έλλειμμα φέτος θα φτάσει το 13.7% και θα μειώνεται σταδιακά στα επόμενα χρόνια, όμως, επειδή θα είναι ελλειμματικός, θα αυξάνει το δημόσιο χρέος. Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπολογίζει πως μέχρι το 2014 το δημόσιο χρέος θα αυξάνεται και στη συνέχεια, αν καταφέρει να δημιουργήσει πλεονασματικό προϋπολογισμό, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί. «Αν όλα πάνε καλά, σε βάθος χρόνου η οικονομία της Ελλάδας θα αρχίσει να βελτιώνεται και να αναπτύσσεται ομαλά μετά από 10 χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης.

Στο μεταξύ η Ελλάδα υποφέρει και από εξαιρετικά υψηλή ανεργία. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10%, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο λόγω των σκληρών μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.  Πολλές απολύσεις παρατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα λόγω του ότι οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν την οικονομική ύφεση. «Αναμφίβολα η Ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Το μόνο θετικό είναι ότι οι Έλληνες το συνειδητοποίησαν αυτό και αντιλαμβάνονται πλέον ότι χρειάζονται επειγόντως μέτρα και σε βάθος αναδιάρθρωση. Τώρα μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχει φως στο τούνελ, ιδιαίτερα μετά την ισχυρή οικονομική στήριξη των €110 δισ.», είπε ο κ. Μαυρίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι η διαφορά της Κύπρου με την Ελλάδα, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο και τώρα πολεμάει για να γυρίσει πίσω, ενώ η Κύπρος συνεχίζει την κατρακύλα.

«Η κατρακύλα της Κύπρου πραγματοποιείτε αργά αλλά σταθερά», υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης. Η Κύπρος έχει χαμηλότερο δημόσιο χρέος, γύρω στο 60% του ΑΕΠ, έχει όμως μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, γύρω στο 6% πέρυσι, ενώ αναμένεται γύρω στο 7% φέτος. Το έλλειμμα αυξάνει το χρέος και παράλληλα το κόστος δανεισμού. Ο κ. Μαυρίδης εξήγησε ότι η Κύπρος έχει δομικό έλλειμμα, δηλαδή ακόμα και σε περιόδους ανάπτυξης, η οικονομία παράγει ελλείμματα, λόγω της δομής της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος αυξάνεται και οι αγορές ζητούν υψηλότερο επιτόκιο, προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος.

Ταυτόχρονα, ανησυχητικά αυξάνεται και η ανεργία στην χώρας μας καθώς, μόλις πριν από ένα χρόνο η ανεργία ήταν κάτω από το 5% και σήμερα βρίσκεται στο 6,7%. Λογικό είναι ότι όσο η οικονομική ύφεση συνεχίζεται, τόσο θα αυξάνεται και η ανεργία.

«Η κυπριακή οικονομία αντιμετωπίζει σήμερα διαρθρωτικά προβλήματα τύπου Ελλάδας», παραδέχθηκε ο κ. Μαυρίδης, όπως εξάλλου και πολλές άλλες χώρες. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι άλλες χώρες έχουν αρχίσει να υλοποιούν διαρθρωτικά μέτρα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, μείωση της κρατικής μηχανής και άλλα. «Η κυβέρνηση στην Κύπρο διστάζει, ελπίζοντας ότι δεν θα χρειαστούν. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα τότε στο μέλλον θα χρειαστούν ακόμα πιο επώδυνες λύσεις», κατεληξε.

 

© 2008-2019 InBusinessNews.com