Λύσεις για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, εξήγγειλε η Κυβέρνηση

(Τελευταία ενημέρωση 04/05/11 07:34)

Τέσσερις αποφάσεις για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες ανακοίνωσε χθες η Κυβέρνηση. Το κόστος των τεσσάρων αποφάσεων υπολογίζεται στα 10,6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αποφασίστηκε η παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, η παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, η συμπερίληψη των εκ μητρογονίας προσφύγων στο πρόγραμμα επιδόματος ενοικίου φοιτητών και η ισότιμη συμμετοχή των εκ μητρογονίας προσφύγων σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών.

Ικανοποίηση εξέφρασε η Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων, διά του προέδρου της Χριστάκη Πασχάλη.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Πασχάλης σημείωσε ότι τροχοδρομείται πλέον ο τερματισμός της άδικης μεταχείρισης των εκ μητρογονίας προσφύγων. Χαρακτήρισε θετικές τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, για άρση, όπως είπε, της αδικίας εις βάρος τους.

Ο κ. Πασχάλης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τις αποφάσεις του και συνεχάρη την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων για τους αγώνες της, καθώς και την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής για τη συμβολή της.

Η Πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, Μαρκέλλα Ησαΐα Τσιάκκα, επανέλαβε το αίτημα για την αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων.

Ο λόγος και ο ρόλος της ίδρυσης της Κίνησης, είπε, είναι η αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων και η απόδοση προσφυγικής ταυτότητας. Μέχρι να λάβουν τα παιδιά των προσφύγων γυναικών προσφυγική ταυτότητα, η κ. Τσιάκκα υπογράμμισε ότι η Κίνηση και η νεολαία θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Πρόκληση χαρακτηρίζει την εξαγγελία της Κυβέρνησης για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Τα μέτρα, σημειώνει σε ανακοίνωση του, χωρίζουν τους πρόσφυγες σε κατηγορίες πιο πολύ και από πριν, και συνιστούν ακόμα μεγαλύτερη αδικία για τη μάζα τών “εκ μητρογονίας”.

Ο κ. Προδρόμου τονίζει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, εξαγγέλλει μέτρα και παροχές για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες. Εδώ και τόσους μήνες και χρόνια η Κυβέρνηση κώφευε στις προσπάθειες αποκατάστασης και ίσης μεταχείρισης των εκ μητρογονίας προσφύγων και αίφνης, μόλις μερικές μέρες πριν από τις εκλογές, αλλάζει γνώμη και προσπαθεί να αλιεύσει ψήφους.

Η ενέργεια αυτή φανερώνεται αφ’ εαυτής ως προεκλογικό τέχνασμα. Αν η Κυβέρνηση, καταλήγει, ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει την αδικία που γίνεται σε βάρος των εκ μητρογονίας προσφύγων, έπρεπε να αναγνωρίσει σε όλους το επίδομα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, που ισχύει καθολικά για όλους του άλλους πρόσφυγες. Αναγνώριση των εκ μητρογονίας προσφύγων θα έπρεπε, τονίζει, να σημαίνει τουλάχιστον την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους.

Για σημαντικό βήμα έκανε αντίθετα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη ύστερα από προσεκτική μελέτη και αφού λήφθηκαν υπόψη οι δυνατότητες της οικονομίας.   

---------------------------------------------------

Τέσσερις αποφάσεις που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες εξήγγειλε η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της.
 
Μετά από συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Κίνηση προσφύγων και εκτοπισμένων μανάδων, ο Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι για πρώτη φορά αρχίζει επίλυση προβλημάτων που αφορούν τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες.

 
Οι αποφάσεις

Η πρώτη απόφαση αφορά παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων, Μέσος όρος αριθμός εγκρίσεων το χρόνο, θα είναι 117 άτομα.

Ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων το χρόνο είναι 115-120 άτομα. Μέχρι τώρα σε αυτό το Πρόγραμμα δικαιούχος ήταν η οικογένεια στην οποία ο ένας σύζυγος τουλάχιστον είναι κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας, μονήρες πρόσωπο που είναι κάτοχος προσφυγικής ταυτότητας, να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου και το ετήσιο εισόδημα του μονήρες προσώπου ή της οικογένειας να μην υπερβαίνει το ποσό των 20.500 ευρώ με έκπτωση 1280 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο.

Για τον υπολογισμό του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας του αιτητή λαμβάνονται υπόψη οι ακαθάριστες απολαβές όλων των εργαζομένων μελών της οικογένειας εξαιρουμένων του 13ου μισθού, των περιστασιακών εισοδημάτων, οποιουδήποτε επιδόματος από δημόσια ταμεία ή του επιδόματος διατροφής.  Πλέον, δυνατότητα για να συμμετέχουν σε αυτό το Πρόγραμμα θα έχουν και οι εκ μητρογονίας πρόφυγες.

Η δεύτερη απόφαση αφορά παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης, και θα εγκρίνονται κατά μέσο όρο 352 άτομα το χρόνο.

Και εδώ, είπε ο κ. Στεφάνου, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Ο μέσος όρος των αναμενόμενων εγκρίσεων το χρόνο είναι 350-352 άτομα. Για αυτό θα απαιτηθεί επιπρόσθετη δαπάνη της τάξης περίπου των 8,8 εκ. ευρώ. Το Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και χορηγία μαζί με το οικόπεδο η οποία κυμαίνεται από 22.000-31.600 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα 23.360 ευρώ μέχρι 32.100 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας και για τον υπολογισμό του ακαθάριστου ετήσιου εισοδήματος της οικογένειας του αιτητή, λαμβάνεται υπόψη ολόκληρο το εισόδημα οποιουδήποτε από το ζεύγος έχει το υψηλότερο από τους δύο εισόδημα μαζί με το ένα τέταρτο του εισοδήματος του άλλου από το ζεύγος και σε περίπτωση μονογονέα τα δύο τρίτα του εισοδήματός του.
  
Η τρίτη απόφαση προνοεί συμπερίληψη των εκ μητρογονίας προσφύγων στο πρόγραμμα επιδόματος ενοικίου φοιτητών.
Η επιδότηση, ανάλογα με τα κριτήρια, κυμαίνεται από 68-127 ευρώ το μήνα. Η συνολική δαπάνη υπολογίζεται στις 300 χιλιάδες ευρώ.


Και τέταρτο αποφασίστηκε ισότιμη συμμετοχή των εκ μητρογονίας προσφύγων σε όλα τα προγράμματα του Φορέα Ισότιμης κατανομής βαρών. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, συμμετείχαν σε κάποια με ένα όριο πιο χαμηλό σε ό,τι αφορά στα λεφτά.

Για τους εκ μητρογονίας πρόσφυγες, κατά τον κ. Στεφάνου υιοθετείται η ακόλουθη διαφοροποίηση:

Για στεγαστικά δάνεια θα μπορούν να παίρνουν χαμηλότοκο δάνειο μέχρι 130.000 ευρώ αντί των 85.000 ευρώ  που λαμβανόταν μέχρι τώρα.  Για επαγγελματικά δάνεια θα μπορούν να λαμβάνουν μέχρι 105.000 ευρώ αντί των 85.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα.  Το επιπρόσθετο ετήσιο κόστος υπολογίζεται στο 1,5 εκ. ευρώ.
Εάν συνυπολογίσουμε τη συνολική δαπάνη κυμαίνεται περίπου στα 10. εκ. 600 χιλιάδες ευρώ».
 
Η υλοποίηση των αποφάσεων θα στοιχίσει στο κράτος 10 εκατομμύρια 600 χιλιάδες ευρώ, ως επιπρόσθετη δαπάνη.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Κίνησης Μαρκέλλα Ησαϊα Τσιάκκα, εξέφρασε την ελπίδα, σύντομα να αναγνωριστούν και να εξασφαλίσουν ταυτότητα, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες. 
Από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αρχίσει, θα υπάρξει κι άλλη συνάντηση με την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων.

Top